ΛΑΡΙΣΑ

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για το Μνημείο Εκτελεσθέντων στον λόφο του Μεζούρλου στη Λάρισα (φωτο)

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την κατασκευή Μνημείου Εκτελεσθέντων την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο Μεζούρλο της Λάρισας.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής: “Όπως είναι γνωστό, στον Λόφο του Μεζούρλου Λάρισας εκτελέστηκαν, για αδικήματα ανύπαρκτα ή σκηνοθετημένα, τουλάχιστον 500 κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές, την περίοδο 1940 – 1950.

Νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, στρατιώτες, αλλά και γυναίκες, μικρά κορίτσια, ακόμη και έγκυες. Εδώ, την ώρα που η ένοπλη ταξική σύγκρουση φούντωνε, το αστικό κράτος προσπαθούσε και με τις εκτελέσεις να κάμψει το φρόνημα, να λυγίσει την ψυχή όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν έως το τέλος το δίκιο του λαού. Εκείνων που πρωτοστάτησαν και μάτωσαν για να δημιουργηθεί και να μεγαλουργήσει το μαζικό ένοπλο ηρωικό κίνημα της Αντίστασης, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ.

Εκείνων που μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση» διάλεξαν τον δεύτερο δρόμο και πάλεψαν μέσα από τον ΔΣΕ, κρατώντας ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Σε αυτό το μέρος ετοιμάζεται να ανεγερθεί από την Κομματική Οργάνωση Λάρισας Μνημείο προς τιμήν τους.

Την περασμένη  Κυριακή, από τα ξημερώματα μέχρι και λίγο μετά το σούρουπο, δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εργάστηκαν ακατάπαυστα, προκειμένου να τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Για την ανέγερση του Μνημείου απασχολούνται πλήθος συντρόφων και φίλων του Κόμματος.

Από την έρευνα που έγινε σε κάθε άκρη της χώρας από απογόνους των εκτελεσθέντων για να εντοπιστούν τα ακριβή στοιχεία τους, αξιοποιώντας πλήθος πηγών, μέχρι την αρχιτεκτονική – τοπογραφική μελέτη και κατασκευή του, την ειδική οικονομική δουλειά που γίνεται, αλλά και την αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο ώστε να γίνει γνωστή η σημαντική αυτή πρωτοβουλία στον λαό και τη νεολαία της Λάρισας.

Καθώς η ανέγερση του Μνημείου δεν είναι μια υπόθεση για «λίγους», τις οικογένειες απογόνων αγωνιστών εκτελεσθέντων, οι Οργανώσεις της  Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ένα πλατύ άνοιγμα με συσκέψεις, μοίρασμα φυλλαδίου, συνεντεύξεις Τύπου, προκειμένου η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί από ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία της πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι το Μνημείο στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση από εργαζόμενους, από ανθρώπους καλής θέλησης, διακινείται κάρτα οικονομικής ενίσχυσης. Ήδη η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική, δεκάδες είναι τα «κόκκινα μεροκάματα» αυτών που εργάζονται για το Μνημείο, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί με ακόμα πιο πλατύ άνοιγμα και προσφορά, για να καλυφθεί το κόστος, να ξεπεραστούν κάθε είδους δυσκολίες.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι τελευταίες εργασίες, ώστε να πάρει το Μνημείο την τελική του μορφή. Αυτό που βεβαιώνουν με την ακούραστη προσπάθειά τους οι οικοδόμοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που εργάζονται καθημερινά, είναι ένα: «Το Μνημείο θα γίνει σύντομα και το χρέος μας θα εκπληρωθεί!».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες