ΛΑΡΙΣΑ

Θετικός ο απολογισμός του Διεθνούς διαδικτυακού Συνεδρίου για τις “Πόλεις που Μαθαίνουν”

Ιδιαίτερα θετική ήταν η αποτίμηση από την οργανωτική επιτροπή και τα στελέχη της Unesco στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ενισχύοντας την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο» που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020, με συνδιοργανωτές τη Λάρισα και την πόλη Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας, συντονίστριες πόλεις της θεματικής ομάδας «Citizenship Education» του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο για τη Δια Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL). Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη συνδιοργάνωσε  συνέδριο της UNESCO, υποδηλώνοντας τη σημασία που αποδίδει η UNESCO στην προσπάθεια της Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν». Το εγχείρημα μάλιστα της πραγματοποίησης αυτού του συνεδρίου διαδικτυακά, ενώνοντας συνέδρους απ’ όλον τον κόσμο αποτέλεσε και μια πολύτιμη, μοναδική εμπειρία για την πόλη μας και τα στελέχη του Δήμου για την οργάνωση αντίστοιχων γεγονότων, στοιχείο εξωστρέφειας και διεθνούς αναγνώρισης.

Στο συνέδριο που αποτέλεσε διεθνές γεγονός με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, σε μια δύσκολη περίοδο πρωτόγνωρης υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο παγκόσμιος διάλογος για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα,  παρουσιάστηκαν  καλές πρακτικές πόλεων – μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Learning Cities της UNESCO απ’ όλον τον κόσμο. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο του ρατσισμού και του φασισμού και στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία με πολιτικές που δίνουν έμφαση στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

200 περίπου συμμετέχοντες από 25 χώρες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι οργανισμών και ενεργοί πολίτες  συμμετείχαν σε ένα παγκόσμιο διάλογο για το ρόλο της εκπαίδευσης ενηλίκων στη χάραξη πολιτικών σε τοπικό επίπεδο και την έννοια του ενεργού πολίτη, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, για το ρόλο των νέων. Είναι χαρακτηριστικό πάνω από 1400 πολίτες απ΄όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν το συνέδριο αυτές τις δύο μέρες διαδικτυακά. Το πρόγραμμα της διήμερης συνάντησης περιλάμβανε θεματικές συνεδρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, για τη σημασία της κουλτούρας και τις δημοκρατικές παραδόσεις κάθε χώρας και τη ψηφιακή εποχή, φόρουμ για νέους, συνεδρίες προγραμματισμού για τα μέλη της ομάδας Τα αποτελέσματα του συνεδρίου και οι προτεραιότητες και δράσεις που σχεδιάστηκαν θα παρουσιαστούν στην 4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της UNESCO για τις Πόλεις που Μαθαίνουν που θα πραγματοπoιηθεί το Φθινόπωρο του 2021.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου ο Raúl Valdés-Cotera, Επικεφαλής του δικτύου Lerning Cities της UNESCΟ συνεχάρη τις διοργανώτριες πόλεις για την επιτυχία του εγχειρήματος και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του δικτύου, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας Δημήτρης Δεληγιάννης που είχε την ευθύνη ενός σύντομου απολογισμού επισήμανε: “είναι σε όλους πια καθαρό ότι μια πόλη που θέλει να γίνει “Πόλη που Μαθαίνει” μπαίνει σε μια πορεία αλλαγής. Ο Πόλεις που Μαθαίνουν σε μια προσπάθεια να χτίσουν μια παγκόσμια κοινότητα αλληλεγγύης και δημοκρατίας επικοινωνούν, συνεργάζονται. Αναπτύσσουν έναν παγκόσμιο διάλογο για τις ανθρώπινες αξίες, την ανάγκη προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε μια στιγμή πολύ δύσκολη για ολόκληρο τον κόσμο, αυτή η συνάντηση δίνει ελπίδα. Και είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε.”

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχώρισαν διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο David Atchoarena, Διευθυντής Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης (UIL) UNESCO και ο Raúl Valdés-Cotera, Επικεφαλής του δικτύου Lerning Cities της UNESCO, επιστήμονες όπως ο Arjen Wals, Καθηγητής Μετασχηματίζουσας Μάθησης και Επικεφαλής της Κοινωνικής Μάθησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO, ο Roberto Guevara, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ICAE), η Katarina Popovic, Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Συμβουλίου Εκπαίδευσης Ενηλίκων και καθηγήτρια στο Τμήμα Ανδραγωγικής και Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), ο Carlos Torres, Ιδρυτικός Διευθυντής του Ινστιτούτου UCLA Paulo Freire, ο Ted Fleming,  Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, (Teachers College, Columbia University), η Divina FrauMeigs,  Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Sourbourne Nouvelle University),  η Ιωάννα Λαλιώτου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Bryony Hoskins: Καθηγήτρια Συγκριτικών Κοινωνικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Roehampton, Λονδίνο) και ο Αλέξης Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων – ΕΑΠ, επιστημονικά υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Πολιτών του Δήμου μας.

Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου από το Δήμο μας πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων κο Σωτήρη Βούλγαρη , τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, που συμμετείχε στο αντίστοιχο Forum, ενώ εισήγηση με θέμα “Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες: επιτεύγματα, προκλήσεις και ευκαιρίες” παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες