ΛΑΡΙΣΑ

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, λένε οι γιατροί των νοσοκομείων της Λάρισας

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, εξέδωσαν ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Ένωση Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και Κέντρων Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Η επίσκεψη Κικίλια πριν λίγες μέρες στη Λάρισα αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει κομμάτι της δημόσιας υγείας και πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Το Νοσοκομείο αυτό χτίστηκε και συνεχίζει να λειτουργεί με χρήματα απο το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Η μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την εφαρμογή των συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχει ήδη εφαρμοσθεί στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό με γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για το λαό και τους εργαζομένους.

Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης σίτισης και τεχνικών υπηρεσιών έχουν δοθεί ήδη σε ιδιώτες με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των αντιστοίχων υπηρεσιών και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά τη συζήτηση του κρατικού προυπολογισμού 2020 ως παράδειγμα το Σουηδικό μοντέλο και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τους εργαζόμενους του εν λόγω νοσοκομείου η ειδυλλιακή εικόνα έχει ως εξής: Απολύονται 600 εργαζόμενοι από τους οποίους 250 γιατροί. Είχε προηγηθεί απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες. Οι εναπομείναντες έχουν γονατίσει από τις υπερωρίες και την εντατικοποίηση. Η συμπραξη (ΣΔΙΤ) που ανέλαβε την δημιουργία νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου εκτόξευσε το προυπολογισμό από 1,3 δις ευρώ σε 5,8 δις. Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο μπαίνει μέσα 160 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος λόγω της ακριβής ενοικίασης γιατρών και νοσηλευτών από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν λόγω των υψηλών αμοιβών των μάνατζερ.

Ο πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος σε σύμπνοια με την κυβέρνηση πρότεινε για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα Νοσοκομεία που θα είναι Ιδιωτικού δικαίου, ότι σε αυστηρώς πλήρες ωράριο θα υποχρεούνται μόνο το 25% του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και κυρίως κάποιοι από τους διευθυντές κλινικών. Άρα το 75% των γιατρών θα εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Τα παραδείγματα των χωρών που εφαρμόσθηκαν οι συμπράξεις τύπου ΣΔΙΤ οδήγησαν σε αποκλεισμό των ανασφάλιστων, σταδιακή αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για την πλειοψηφία των ασθενών καθώς θα δημιουργηθούν πολλές ταχύτητες ασφαλισμένων που θα λαμβάνουν τις “ανάλογες” υπηρεσίες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αυξήσουν τα κέρδη τους Το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι οι υγειά του λαού. Είναι σαφές ότι οι συμπράξεις αποτελούν “δωρο ” της κυβέρνησης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Καλούμε όλους τους γιατρούς των Δημοσιών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, τους συλλόγους εργαζομένων στους ίδιους χώρους των σύλλογο μελών ΔΕΠ, τα πρωτοβάθμια σωματεία Νομού Λάρισας, τις ενώσεις γιατρών και εργαζομένων της 5ης Υ.Π.Ε , να αναλάβουν πρωτοβουλίες για άμεσες κινητοποιήσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση των μελών μας προκειμένου να προγραμματίσουμε κινητοποιήσεις.

Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Υγεία. Έξω οι Ιδιώτες απ τα Δημόσια Νοσοκομεία.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις