Βασίλης Ζωγράφος

Ο απρόβλεπτος και ο προβλέψιμος

Του Βασίλη Ζωγράφου, αναπληρωτή συντονιστή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Δεν πρόκειται μόνο για μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, αλλά για την μετατροπή της χώρας σε κομπάρσο των εξελίξεων.

Ο Πρωθυπουργός ικανοποίησε ικανοποίησε όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα των ΗΠΑ χωρίς να αποκομίσει τίποτα απολύτως για τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια κρίσιμη περίοδο όξυνσης της έντασης. Χωρίς να εξασφαλίσει ούτε μισή αναφορά του Προέδρου Τραμπ κατά της Τουρκίας και των κλιμακούμενων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της.

Ήταν ένας πρωθυπουργός προβλέψιμος και κατέληξε ως ντεκόρ στο οβάλ γραφείο να παρακολουθεί επί είκοσι λεπτά την συνέντευξη τύπου του απρόβλεπτου Τραμπ, ο οποίος τον αγνόησε.

Για να κριθεί επιτυχημένη η συνάντηση θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες, σαφείς και δημόσιες δεσμεύσεις της αμερικανικής πλευράς. Ειδικότερα, θα έπρεπε να υπάρξει σαφής καταδίκη της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη, που παραβιάζει ευθέως και το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία. Ρητή στήριξη του αγωγού EastMed και του σχήματος 3+1(Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Δημιουργήθηκε κυρίως από τα ΜΜΕ και ιδίως από την τηλεόραση, η αίσθηση ότι θα “βγει” ο Τραμπ και θα “κατακεραυνώσει” την Τουρκία ή θα κάνει υποστηρικτική δήλωση υπέρ της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Από την άλλη, ο προβλέψιμος πρωθυπουργός έσπευσε να ικανοποιήσει, άνευ καμίας διασφάλισης, τρία βασικά αιτήματα των ΗΠΑ, αποσπώντας από τον απρόβλεπτο Τραμπ μόνο απαξίωση.

Στην παρέμβαση του στο Atlantic Council δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στο Ιράκ Σουλεϊμανι. Η θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη απειλεί να ακυρώσει την παγιωμένη θέση της Ελλάδας ως συνομιλητή του αραβικού κόσμου και ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας μας με το Ιράν.

Δήλωσε επίσης πρόθυμος για την αγορά των F35. Είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο επιθετικό όπλο. Η χώρα μας πέρασε μεγάλη οικονομική κρίση, δεν μπορεί να ξαναμπεί ο λαός σε νέα δοκιμασία.

Ο κ. Μητσοτάκης ένευσε θετικά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιρειών στο θέμα της ασφάλειας 5G σχετικά με την τεχνολογία.

Δεν είχε.κανένα λόγο να δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο, όταν πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία (αποκλεισμός της κινεζικής Huawei), με προφανή κίνδυνο να δοκιμαστούν οι αναβαθμισμένες σχέσεις τα τελευταία χρόνια Ελλάδας – Κίνας, πράγμα που δεν έκαναν ούτε η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ.

Δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο προβλέψιμος πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιμετωπίστηκε υποβαθμισμένα από τον απρόβλεπτο Τραμπ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες