Θωμάς Ρετσιάνης

Ἄμμες δὲ γ’ ἐσόμεθα πολλῶ κάρρονες

Εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από εσάς , απαντούσε ο χορός των παίδων στο χορό των ανδρών και των γέρων στις γιορτές της αρχαίας Σπάρτης. Δύο μέρες πριν τις Ευρωεκλογές , 4 χρόνια μετά το Ελληνικό δημοψήφισμα του Όχι και 3 χρόνια μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα του Brexit , οι νέοι των δύο χωρών καλούνται να ψηφίσουν για το μέλλον της Ε.Ε. , με τους Βρετανούς να ψηφίζουν μάλλον για τελευταία φορά ,τουλάχιστον με το υπάρχον σύστημα.

Τι όμως ψήφισαν οι νέοι των 2 χωρών στα εθνικά ( και διχαστικά ) δημοψηφίσματα τότε;  Έχει πολύ ενδιαφέρον να το δούμε .

Οι Βρετανοί 18-24 ετών σε ποσοστό 70% υποστήριξαν την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. , σε αντίθεση με τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του Brexit σε ποσοστό άνω του 60%.

Οι Έλληνες 18-24 ετών σε ποσοστό περίπου 85 % ψήφισαν Όχι  , ενώ και στην ηλικιακή ομάδα 18-35 το ποσοστό υπέρ του Όχι  ήταν πάνω από 75% . Οι πολίτες άνω το 65 ετών μοιράστηκαν περίπου 50-50.

Ο νέος Βρετανός πείστηκε πως το μέλλον του σε μία χώρα που ανήκει στην Ε.Ε. θα είναι καλύτερο. Καλύτερο σε όλα τα επίπεδα ,μόρφωσης, εργασίας, ελευθερίας, ασφάλειας, κοινωνικής δράσης, δικαιωμάτων, ευημερίας γενικότερα. 3 χρόνια μετά , η Τερέζα Μέι ανακοινώνει την παραίτησή της από την Πρωθυπουργία , καθώς δεν κατάφερε να φέρει μία αποδεκτή από το Κοινοβούλιο συμφωνία εξόδου και ο πρωτεργάτης του Brexit  λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Στην Ελλάδα του καλοκαιριού του 2015 και μετά από ένα καταστροφικό πολιτικά ,οικονομικά και κοινωνικά εξάμηνο , οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα καθόλου ξεκάθαρο ,σε ένα ερώτημα δημιουργικά ασαφές . Ξεκάθαρη όμως ήταν η στάση των εισηγητών του δημοψηφίσματος που δημιούργησαν στηριζόμενοι σε δύο λέξεις το απόλυτο κακό και το απόλυτο καλό.Και γράφτηκε πρώτο στο χαρτί το απόλυτο καλό , το Όχι . Με βαθιά διχαστικό λόγο , με πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας ,ακόμα και της σημασίας των ίδιων των λέξεων ,με παραδειγματικό λαϊκισμό , στήθηκε το δημοψήφισμα . Μην ξεχνάμε πως το Όχι υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ , τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή . Οι νέοι της χώρας , σχεδόν το σύνολο των νέων της χώρας πείστηκαν πως το μέλλον τους μάλλον δεν θα είναι καλύτερο σε μία χώρα που ανήκει στην Ε.Ε. 4 χρόνια μετά , πολλοί από αυτούς τους νέους ζούνε ,σπουδάζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας .

Προφανώς δεν μπορεί η συνολική ανάλυση της πολιτικής συμπεριφοράς των τελευταίων χρόνων να περιορίζεται σε μια ή δύο παραμέτρους , αλλά είναι βέβαιο πως ένας νέος εάν αισθάνεται πως η κοινωνία που ζει του προσφέρει όλα τα αυτά που διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων του,τότε ψηφίζει με θετικά κριτήρια .Αντιθέτως ,εαν ο νέος αισθάνεται ή τον πείσουν πως η κοινωνία δεν τον βοηθάει να προοδεύσει και μάλιστα στέκεται απέναντι στα όνειρα και τις προσδοκίες του , τότε ψηφίζει αντιδραστικά ,τιμωρητικά και ίσως επιπόλαια.

Έχω χάσει πλέον το προνόμιο να συγκαταλέγομαι στο χορό των παίδων , αλλά ακούγοντάς τους να λένε πως θα γίνουν καλύτεροι από εμάς ,τους πιστεύω. Η υποχρέωση μας είναι να τους βοηθήσουμε στο να γίνουν καλύτεροι από εμάς. Και πως μπορεί να γίνει αυτό ; Η δημιουργία ενός υγιούς πολιτικού περιβάλλοντος ,η ενίσχυση και η θωράκιση του ορθού πολιτικού λόγου , το ενάρετο πολιτικό παράδειγμα  μπορούν να απομονώσουν τον λαικισμό, τον ακραίο και διχαστικό λόγο ,την πολιτική και κοινωνική εσωστρέφεια και να αφήσουν τον νέο να σκεφτεί ψύχραιμα και ουσιωδώς για το μέλλον του . Να αποφασίσει ακούγοντας αλήθεια και όχι συνθήματα . Να μην κρύβουμε τα προβλήματα ,αλλά και να μην κατασκευάζουμε εχθρούς.

Η Ευρώπη βασίζεται σε αξίες που δε μπορεί παρά να συγκινούν τον άνθρωπο , πόσο μάλλον τον νέο . Αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε και πάνω σε αυτό να ξαναχτίσουμε το κοινό Ευρωπαικό μας μέλλον.

Ας φανταστούμε μια γιορτή που δεν τελειώνει ποτέ . Σε αυτή την γιορτή ο χορός των παίδων ,θα γίνει χορός των ανδρών και αυτός χορός των γέρων.Η σκηνή ανήκει σε όλους , η Ευρώπη τους χωράει όλους , η Δημοκρατία είναι για ολους . Και οι νέοι θα γίνουν καλύτεροι από εμάς εαν τους βοηθήσουμε να πιστέψουν σε αυτή την Ευρώπη και να ψηφίσουν για αυτήν την Ευρώπη.

Θωμάς Ρετσιάνης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις