ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τι θα ψηφίσουμε τον Μάιο; – Η ανθρωπογεωγραφία όλων των υποψηφίων δημάρχων στο νομό Λάρισας

Αμέσως μετά την εβδομάδα των Παθών και το… ελληνικό τριήμερο της Πρωτομαγιάς οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεκινούν την ανάβαση του δικού τους Γολγοθά, καθώς θα απομένουν τρεις, περίπου, εβδομάδες από την 26η Μαΐου, την Κυριακή δηλαδή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, ο οποίος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, καθώς αναμένεται να είναι ελάχιστες οι πιθανότητες εκλογής κάποιου υποψηφίου από τον πρώτο γύρο.

Το onlarissa.gr παρουσιάζει σήμερα το παζλ των υποψηφίων συνδυασμών στους εφτά δήμους του νομού Λάρισας, εκεί όπου αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη μάχη ενός συναρπαστικά εκλογικού έτους.

Δήμος Λαρισαίων

Ου δυο αντίπαλοι της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας του 2014, δηλαδή ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, αναμένεται να κονταροχτυπηθούν σε μια μάχη χωρίς αύριο, αφού ο νικητής τα παίρνει όλα. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις εκλογές του 2014 είναι πως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τα διασπαστικά ψηφοδέλτια στον χώρο της δεξιάς, καθώς ο μεν Κώστας Τζανακούλης θα δώσει τη μάχη του σταυρού στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Ντίνος Διαμάντος έχει ανακοινώσει ήδη τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Καλογιάννη. Στη θέση του Έκτορα Νασιώκα θα βρεθεί ο Παναγιώτης Γούλας, ο οποίος διεκδικεί για τον εαυτό του ένα ποσοστό που θα μπορούσε να τον καταστήσει «ρυθμιστή» στη σύνθεση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για πρώτη φορά κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι ο Κώστας Βαϊούλης, με σαφείς αναφορές στον χώρο δεξιά του κέντρου και ο Νίκος Γαμβρούλας, ο οποίος είναι και ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υποψηφίους δημάρχους του νομού. Από το ΚΚΕ υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι ο Πέτρος Κρίκκης.

Δήμος Αγιάς

Τη συνέχιση ενός ακατάρριπτου ρεκόρ επιδιώκει ο νυν δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για όγδοη συνεχόμενη φορά! Απέναντι του αυτή τη φορά θα βρει τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος στηρίζεται από το κόμμα της ΝΔ, ενώ τα ψηφοδέλτια του Γρηγόρη Καλαγιά και της Βάσως Αλεξανδρίδου, αναμένεται να «μπερδέψουν» την κατάσταση στους πολιτικούς χώρους που κινούνται οι δυο πρώτοι μονομάχοι. Τέλος, υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ κατέρχεται ο Γιάννης Κασίδας

Δήμος Ελασσόνας

Ο νυν δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, χωρίς αυτή  τη φορά να έχει διασπαστικό ψηφοδέλτιο απέναντί του. Αντίπαλος του ο Νίκος Γάτσας, ο οποίος στο συνδυασμό του θα έχει ως υποψηφίους και κάποια πρόσωπα που στις προηγούμενες εκλογές στήριζαν την υποψηφιότητα Ευαγγέλου. Υποψήφιοι με συνδυασμούς κατέρχονται επίσης ο Δημήτρης Καρανίκας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Αβρανάς με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Κιλελέρ

Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ο ένας από τους δύο δήμους του νομού με τους λιγότερους υποψηφίους δημάρχους, γι’ αυτό και είναι πολλοί εκείνοι που πιθανολογούν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχουμε νικητή από τον πρώτο γύρο. Βασικοί μονομάχοι ο νυν δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος και ο Θανάσης Μούσιος, τα ψηφοδέλτια των οποίων τυγχάνουν ευρύτερων στηρίξεων. “Σφήνα” στο παραπάνω δίπολο φιλοδοξεί να μπει ο γεωργός και ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας στο Καλό Νερό Θανάσης Αγγελουσόπουλος. Από το ΚΚΕ στηρίζεται η υποψηφιότητα του Βασίλη Σταμουλάκη.

Δήμος Τεμπών

Ο δεύτερος δήμος του νομού με τις λιγότερες υποψηφιότητες είναι αυτός των Τεμπών, όπου ο νυν δήμαρχος Κώστας Κολλάτος θα επιδιώξει την επανεκλογή του. Βασικός του αντίπαλος ο Γιώργος Μανώλης, ο οποίος έχει κατορθώσει να «επαναπατρίσει» πολλά από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ που δεν είχαν στηρίξει την προηγούμενη φορά. Το παζλ των υποψηφιοτήτων συμπληρώνει η υποψήφια δήμαρχος Μαρία Κωστή, η οποία έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Τυρνάβου

Ακριβώς αντίθετη κατάσταση, σε σχέση με τους προηγούμενους δυο δήμους, επικρατεί στον δήμο Τυρνάβου, όπου κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι πέντε διεκδικητές. Ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης διεκδικεί την επανεκλογή του, έχοντας απέναντί του τον Γιάννης Κόκουρας, η υποψηφιότητα του οποίου στηρίζεται από τη ΝΔ. Στα δεξιά τους συναντούν την υποψηφιότητα του Στέλιου Ροντούλη, ενώ η υποψηφιότητα του Αθανάσιου Αμάρι – Σάμερ έχει αναγωγή στον χώρο της κεντροαριστεράς. Τέλος υποψήφιος με το ΚΚΕ κατέρχεται ο Στέλιος Χατζηκράχτης.

Δήμος Φαρσάλων

Στο δήμο Φαρσάλων το νέο πρόσωπο που έρχεται δυναμικά να διεκδικήσει το θώκο του δημάρχου, είναι ο γνωστός ιδιοκτήτης μικροβιολογικού εργαστηρίου Μάκης Εσκίογλου, που αποτελεί την ενωτική πρόταση από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα. Υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη φορά θα είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, ενώ επίσης ξανά υποψήφια θα είναι και η πρώην δήμαρχος Μαρία Ίφου. Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο οικονομολόγος Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, ενώ διάθεση υποψηφιότητας εξακολουθεί να συντηρεί και ο προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, περιφερειακός σύμβουλος με το Νίκο Τσιλιμίγκα, Κώστας Τύμπας. Τέλος, από το ΚΚΕ υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο οικοδόμος Αποστόλης Αναγνώστου.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες