Λευτέρης Παπαστεργίου

Τα σκουπίδια που μας αξίζουν

«Η Παναγία των Παρισίων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ξανά αυτό που ήταν τους τελευταίους οκτώ αιώνες. Αυτή φαίνεται να είναι η θλιβερή εκτίμηση των περισσοτέρων ειδικών (ιστορικών, αρχαιολόγων, συντηρητών, αλλά και διεπιστημονικών ομάδων) που ασχολούνται με τον καθεδρικό ναό, μετά την πυρκαγιά που έχει ήδη χαρακτηρισθεί ως η “πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης”».

Η σημερινή είδηση από το Παρίσι συνεχίζει να προκαλεί πόνους στην ήδη ματωμένη καρδιά της ανθρωπότητας, η οποία παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα, το βράδυ της Δευτέρας, την καταστροφή ενός παγκόσμιου συμβόλου, εξαιτίας της φωτιάς.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή που γραφόταν η ιστορία σε χρόνο ενεστώτα, τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα ασχολούνταν με την μαγειρική, με τηλεριάλιτι και με μια φριτέζα, αν συγκράτησα καλά την οικιακή συσκευή που κάποιος(;) για κάποιον(;) λόγο πρέπει από κάπου να πετάξει.  Αν τα ιδιωτικά κανάλια βέβαια έχουν κάθε δικαίωμα να επιμένουν στο σκουπιδαριό -αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό που υπάρχουν πολλοί τέτοιου είδους καταναλωτές στη χώρα-, δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο και για την κρατική τηλεόραση που πληρώνεται από τα χρήματα όλων των φορολογουμένων, χωρίς να τους ρωτάει κανείς και χωρίς να έχουν κάποια άλλη επιλογή.

Λεπτομέρειες θα μου πείτε, και ίσως συμφωνήσω.

Θα συμφωνήσω, αν συμφωνήσουμε όλοι μαζί, πως ο πόλεμος έχει οριστικά χαθεί.

Αν συμφωνήσουμε δηλαδή πως παίρνουμε σαν λαός αυτό που μας αξίζει.

Στους δρόμους, στα γήπεδα, στην τηλεόραση, στα ντουμανιασμένα από τον καπνό καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην βουλή.

Αν συμφωνήσουμε δηλαδή πως είναι οι δικές μας οι επιλογές που έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που εμείς οι ίδιοι αποστρεφόμαστε(;) στο τέλος.

Κι’ αυτό γιατί δεν γίνεται ο πιο έξυπνος και αμόλυντος λαός του πλανήτη, τον οποίο επιβουλεύονται, εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όλες οι φανερές δυνάμεις της ανθρωπότητας αλλά και οι σκοτεινές δυνάμεις των γνωστών και άγνωστων γαλαξιών του σύμπαντος, να επιλέγει μόνο του την αυτοκαταστροφή του.

Ας συμφωνήσουμε επιτέλους στα βασικά.

Μετά ας πετάξουμε την φριτέζα στον ίδιο κάδο που ήδη βρίσκεται η χαμένη μας αξιοπρέπεια…

 

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες