ΛΑΡΙΣΑ

Διανομείς παντός καιρού στη Λάρισα – Τι μας λένε για το επάγγελμά τους και τις δυσκολίες που ενέχει

Ώρα 23:30, βρίσκεσαι σπίτι σου ξαπλωμένος έπειτα από μία κουραστική μέρα δουλειάς. Να πας στο supermarket δεν μπόρεσες και παραείσαι κουρασμένος για να μαγειρέψεις το οτιδήποτε, τι θα κάνεις; Μια λογική απάντηση είναι πως θα σηκώσεις το κινητό ή σταθερό σου τηλέφωνο, θα «σκρολάρεις» στο διαδίκτυο και θα βρεις ένα μαγαζί που είναι ανοιχτό για να παραγγείλεις κάτι «γρήγορο».

Μετά από 30 – 40 συνήθως λεπτά θα έρθει στην πόρτα σου ζεστό και λαχταριστό το φαγητό της επιλογής σου. Δεν θα πετάξει φυσικά, δε θα σου έρθει με drone όπως γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις στο εξωτερικό, αλλά θα έρθει μέσω ενός ανθρώπου ο οποίος βρέξει χιονίσει, δουλειά του είναι να «υπηρετεί» το στομάχι σου.

Ο κ. Χρήστος Σαπάκας, που εργάζεται ως διανομέας τα τελευταία 25 χρόνια, πήρε λίγο από το πολυάσχολο πρόγραμμα του για να απαντήσεις σε μερικές από τις ερωτήσεις και απορίες μας.

«Κάνω αυτό το επάγγελμα εδώ και 25 περίπου χρόνια, με αυτό μεγάλωσα την κόρη μου. Το delivery ξεκίνησε για πολλούς ως μια επιπρόσθετη δουλειά, ένα συμπλήρωμα για το εισόδημά τους, μετά όμως χτύπησε η κρίση και τα πράγματα άλλαξαν», δήλωσε ο κ. Σαπάκας.

Συνέχισε λέγοντάς μας πως η Λάρισα είναι μια ως επί το πλείστον ασφαλής πόλη για τη δουλειά του διανομέα,  καθώς δεν υπάρχουν περιστατικά που συναντώνται σε μεγαλύτερες πόλεις, όπου συνάδελφοί του πέφτουν θύματα ληστείας ή ξυλοδαρμού.

Ο κ. Σαπάκας εργάζεται σε γνωστή κρεπερί της Λάρισας και όπως μας λέει οι παραγγελίες παραμένουν αμετάβλητες παρά το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες. «Υπάρχουν αυτοί που ακούνε το επάγγελμα διανομέας και δεν σε κοιτάνε καν, αλλά υπάρχει και καλός κόσμος που θα σου αφήσει και ένα γενναιόδωρο μπουρπουάρ για τον κόπο σου».

Συνεχίζοντας μίλησε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και τόνισε πως αυτές δεν αφορούν μόνο το κομμάτι των μεταφορών: «Πολλοί νομίζουν ότι οι δυσκολίες που περνάμε αφορούν μόνο το το πηγαίνουμε παραγγελίες στο κρύο, αλλά δεν είναι έτσι. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και ο εργοδότης για εμάς. Τα 25 χρόνια που δουλεύω έχω δουλέψει με καλούς και κακούς εργοδότες. Εργοδότες που με ασφάλιζαν και άλλους που δεν ασφάλιζαν. Εργοδότες που δεν ασχολούνταν με την διατήρηση των μηχανών και σε ανάγκαζαν να κυκλοφορείς με μη συντηρημένο δίκυκλο».

Για το θέμα των απεργιών ο κ. Σαπάκας ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει απεργήσει ποτέ στα 25 χρόνια που δούλεψε ως διανομέας, ενώ έφτασε ανά περιόδους να δουλεύει έως και 3 συνεχόμενους μήνες χωρίς κανένα ρεπό. «Αν απεργήσεις ή κάτι δεν σου αρέσει σε μια δουλεία θα σου πούνε πως η πόρτα είναι ανοιχτή και κάποιος άλλος θα πάρει πολύ γρήγορα τη θέση σου».

«Μερικές φορές πρέπει να σκύψεις το κεφάλι και απλά να κάνεις αυτό που πρέπει. Είμαι οικογενειάρχης, με αυτήν τη δουλειά μεγάλωσα την κόρη μου…», συμπλήρωσε και ευθύς αμέσως έφυγε για να παραδώσει την επόμενη παραγγελία που ήρθε στο μαγαζί.

Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες