Ηρακλής Γερογιώκας

Συρία: Οι ΗΠΑ φεύγουν – ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μόλις προχθές, στις 17 του Δεκέμβρη, ο ειδικός απεσταλμένος  του Αμερικανού Προέδρου για τη Συρία, James Jeffrey, σε μια αποστροφή του λόγου του στο Atlantic Council think tank είπε ότι «δεν έχουμε μόνιμες σχέσεις με εθνοτικές ομάδες. Δεν είναι πολιτική της παρούσας κυβέρνησης και δεν υπήρξε πολιτική άλλων Αμερικανικών κυβερνήσεων».

Στις 19 του Δεκέμβρη, ο Τραμπ, κατά την προσφιλή του τακτική, δηλώνει μέσω twiter ότι «Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, τον μόνο λόγο που είμαστε εδώ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ». Το Πεντάγωνο βέβαια διαφωνεί καθώς διατείνεται ότι ο ISIS διατηρεί περίπου 17000 πολεμιστές στη Συρία μόνο και σε συνδυασμό με το Ιράκ, ο αριθμός ανέρχεται στους 30000. Μόλις το 2016 ο Τραμπ κατηγορούσε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ καθώς -όπως τότε έλεγε- οδήγησαν στην άνθηση του ISIS. Τον αποκαλούσε μάλιστα ιδρυτή του ISIS, ακολουθώντας όμως τα βήματά του μόλις δύο χρόνια μετά.

Οι φίλοι μας οι Κούρδοι στα ανατολικά του Ευφράτη; Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι, πόσο μάλλον για τις υπερδυνάμεις. Τα έχει πει αυτά ο Θουκυδίδης.  Θα αφεθούν στο έλεος του Ερντογάν. Η πιθανότητα τουρκικής επέμβασης αυξάνεται κατακόρυφα και τα μεγέθη των δύο στρατών δεν είναι συγκρίσιμα. Φαίνεται ότι και μετά τη δήλωση του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχτεί την παραμονή Άσαντ στην διακυβέρνηση της Συρίας ανοίγει ο δρόμος για την  διευθέτηση της διένεξης με μια συμφωνία κυρίων για μη αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Αν στο πάζλ συμπληρώσουμε και την άδεια του Αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ για την αγορά πυραύλων Patriot αξίας $3,5 δις, η οποία ανακοινώθηκε στις 17 Δεκέμβρη, τότε διαφαίνεται μία προσπάθεια σύγκλισης των συμφερόντων ΗΠΑ – Τουρκίας παρά την – ως τώρα – άρνηση της δεύτερης να ακυρώσει την παραγγελία των Ρωσικών S-400.

Όπως έχω τονίσει σε παλαιότερες αναλύσεις, δεν συντρέχει σοβαρός λόγος να χαθεί η Τουρκία για το δυτικό ημισφαίριο. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με βάση το συναίσθημα. Ακόμη και οι απίστευτα παρορμητικοί Τραμπ και Ερντογάν ακολουθούν τις επιταγές των επιστημονικών συνεργατών στα ΥΠ.ΕΞ. Το παιχνίδι στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου αγριεύει.

Στην Ελλάδα σε εκπροσωπεί ο κ. Κατρούγκαλος.

Από τον Ηρακλή Γερογιώκα / Μέλος του Τομέα Εξωτερικών και της Π.Ε της ΝΔ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες