ΘΕΣΣΑΛΙΑΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Δ. Παπαστεργίου: Ο δήμαρχος – παράδειγμα της πιο «έξυπνης» πόλης στην Ελλάδα, μιλά στο onlarissa.gr

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου δεν είναι μια απλή περίπτωση δημάρχου ελληνικής πόλης. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει τα Τρίκαλα γνωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες του εξωτερικού, συχνά, αναφέρονται στο έργο του. Από τα λεωφορεία που θα κινούνται χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης και το delivery των πιστοποιητικών στους πολίτες, μέχρι των Μύλο των Ξωτικών και τις συνέργειες του για την αξιοποιήση του Ληθαίου ποταμού. Πως το κατάφερε αυτό; Ποια η φιλοσοφία του, η σκέψη του και ποια τα επόμενα σχέδια του; Ο δήμαρχος Τρικκαίων κάθεται απέναντί μου και μου μιλάει για όλα αυτά πάντα με χαμόγελο. Με χαμόγελο εκτός από τη στιγμή που ο ίδιος δακρύζει…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

 Ποια είναι η «έξυπνη πόλη»;

Είναι η πόλη που νοιάζεται για τους δημότες της. Η πόλη που «βρίσκει» τρόπους για να λύνει τα προβλήματα.

Πως ξεκίνησαν όλα; Φαντάζομαι πως δεν ξυπνήσατε ένα πρωί και είπατε «θα κάνουμε τα Τρίκαλα μια έξυπνη πόλη…»

Όχι. (Γελάει) Απλά είδαμε το έργο διαφορετικά. Είδαμε την κοινωνία διαφορετικά. Έχω αντιληφθεί απόλυτα πως, αν η κοινωνία δεν θέλει να αλλάξει, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Αν ο ίδιος ο πολίτης δεν πειστεί για την αλλαγή, τίποτα διαφορετικό δεν πρόκειται να γίνει. Οφείλουμε λοιπόν, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ δεν έχω αλλάξει τα Τρίκαλα, έχω αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται ο Τρικαλινός. Κι αυτό που έχω καταφέρει είναι πλέον ο κάτοικος των Τρικάλων να θέλει να ασχοληθεί με την πόλη του.

Πως το καταφέρατε αυτό;

Θα σου πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι κάτοικοι των Τρικάλων, εδώ και λίγα χρόνια, είχαν την τάση να σέβονται τους ανθρώπους που διέσχιζαν με τα πόδια τις διαβάσεις των πεζών και σταματούσαν με τα αυτοκίνητά τους για να περάσουν, κάτι που όπως γνωρίζεις είναι υποχρέωση τους από το νόμο, και θεωρείται αυτονόητο στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Αυτή λοιπόν την τάση την ενισχύσαμε και καταφέραμε σήμερα στα Τρίκαλα να εφαρμόζεται, όχι απλά ο νόμος, αλλά η κοινή λογική. Ενισχύσαμε, με άλλα λόγια, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης. Καταφέραμε έτσι να κάνουμε τους κατοίκους των Τρικάλων να νιώθουν περήφανοι.

Επιπλέον κινητοποιήσαμε τους νέους ανθρώπους. Εμείς οι νέοι, σεβόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τις ανάγκες για αλλαγή. Οι νέοι αλλάζουν τα πράγματα. Τους κινητοποιήσαμε λοιπόν και με μια σειρά παρεμβάσεων, ποδήλατα, πάρκα, ποτάμι, τεχνολογία, πολιτισμός, αλλά, πρωτίστως, με συνέπεια, τους δώσαμε κίνητρα να αισθανθούν πως όλα μπορεί να αλλάξουν.

Αν σήμερα σταματούσατε την ενασχόληση σας με την αυτοδιοίκηση και φεύγατε από τα Τρίκαλα, για ποιο πράγμα θα αισθανόσασταν υπερήφανος;

Για την αλλαγή νοοτροπίας. Για το ότι οι πολίτες νοιάζονται για την πόλη τους. Επίσης, για το πρόγραμμα ρομποτικής στα σχολεία. Από τα κέρδη του Μύλου των Ξωτικών, διαθέσαμε σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας στα παιδιά των σχολείων, μπαίνοντας ενεργά στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Φιλοσοφία μου είναι πως ο ρόλος του δήμου, όσον αφορά την εκπαίδευση, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην επιδιόρθωση ή την κατασκευή τουαλετών και τοίχων. Επιπλέον, θα ήμουν υπερήφανος, πραγματικά, για την εξωστρέφεια που προσδώσαμε στην πόλη των Τρικάλων. Τα Τρίκαλα είχαν ένα καλό όνομα από το παρελθόν. Πλέον το κάναμε γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποιο είναι το μέλλον;

Το μέλλον είναι οι ανοιχτές πόλεις. Οι πόλεις που με κανόνες και σύγχρονες υποδομές θα μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες κρίσεις. Οι μεγάλες πλημμύρες στα Τρίκαλα, το 2016, είναι ένα απτό παράδειγμα των όσων υποστηρίζω. Δεν θρηνήσαμε θύματα από τύχη. Θα πρέπει λοιπόν, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και κάποιων άλλων κανόνων, να είμαστε σε θέση να προλαβαίνουμε και μετά, αν χρειαστεί, να διαχειριζόμαστε τις συνέπειες μιας κρίσης.

Η πιο δύσκολη στιγμή σας;

Το βράδυ που είδα τους μετανάστες να καταφθάνουν στα Τρίκαλα και να κοιμούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο. Δάκρυσα. (Δακρύζει και τώρα) Ρώτησα τον εαυτό μου: «τι θα κάνεις;». Εντάξει οι αριθμοί, το πόσοι δηλαδή μετανάστες μας αναλογούν, αλλά σκέψου, είπα μέσα μου, τι περνάνε αυτή τη στιγμή οι συνάδερφοι δήμαρχοι στα νησιά όπου καταφθάνουν χιλιάδες μετανάστες; «Εγώ θα κάνω το καθήκον μου. Το ζήτημα είναι εθνικό». Αυτό και έκανα.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι «εχθροί» της Αυτοδιοίκησης;

Η γραφειοκρατία σίγουρα, αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η συνήθεια.

Τα κόμματα;

Η ιστορία των «χρισμάτων» έχει πεθάνει. Ο δήμαρχος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχωρίζει τους δημότες του, την επομένη των εκλογών, σε σχέση με τα πολιτικά πιστεύω του καθενός. Αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί και τα ίδια τα κόμματα. Ωστόσο, θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλο το παιχνίδι. Μέχρι σήμερα τα κόμματα έκαναν ζημιά στην αυτοδιοίκηση. Τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουν την κοινωνία να εκφραστεί. Ευτυχώς, φαίνεται πως το αντιλαμβάνονται.

Ποια τα επόμενα σχέδια σας;

Θέλω να δημιουργηθούν στα Τρίκαλα νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής και η μεγάλη πρόκληση. Από κει και πέρα, η ιστορία τον Ασκληπιού και η ανάδειξη των θεωριών του. Αυτό θα τονώσει κι άλλο τον τουρισμό της περιοχής. Ήδη έχουμε ζήτημα με τα ξενοδοχεία. Είναι όλα γεμάτα και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, θα ήταν μια καλή επένδυση για κάποιον. Φυσικά οι συνεργασίες μας με τα ιδρύματα, όπως το ίδρυμα Νιάρχος, αλλά και επιπλέον τεχνολογικά εργαλεία στην διάθεση των πολιτών. Και σίγουρα να τρέξουν τα νέα μας projects τα οποία έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ενέργεια, τη βιώσιμη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Πως θα θέλατε να σας θυμούνται οι πολίτες όταν φύγετε από αυτή την περιπέτεια; Τι θα θέλατε να λένε για σας;

Ότι το πάλεψε ρε παιδάκι μου! Ότι το έτρεξε όσο μπορούσε!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις