Νίκος Ράπτης

Από άλλο πλανήτη (χωρίς κτηνοτροφία)

Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία» Λαρίσης την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Κώστας Τζανακούλης έγραψε πως μόνο κάποιος που «είναι από άλλο πλανήτη» θα μπορούσε να διανοηθεί μιαν «ελληνική οικονομία χωρίς κτηνοτροφία». Ο δήμαρχος έχει δίκιο. Όσοι θεωρούν πως η κτηνοτροφία δεν είναι πια βιώσιμη και άρα χρειάζεται μια οργανωμένη μετάβαση προς έναν πρωτογενή τομέα αποκλειστικά γεωργικό, ζουν πράγματι σε άλλο πλανήτη.

Ζουν σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται και η κλιματική αλλαγή απειλεί να σαρώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως τον ξέρουμε. Και που, σε αυτόν τον πλανήτη, η κτηνοτροφία είναι από τους μεγάλους ρυπαντές, υπεύθυνη -ανάλογα με τις έρευνες- για το 15% έως το 50% των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων!

Ζουν σε έναν πλανήτη όπου οι άνθρωποι εξαντλούν τους ετήσιους πόρους που τους προσφέρει φυσικά η Γη μέσα στους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν κάθε χρόνο με υψηλότατο «περιβαλλοντικό έλλειμμα» τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και που σε αυτόν τον πλανήτη οι άνθρωποι καταναλώνουν π.χ. 7 χιλιάδες λίτρα νερό για να παράγουν… μισό κιλό μοσχαρίσιο κρέας.

Ζουν σε έναν πλανήτη όπου, για πρώτη φορά μετά από… 66 εκατομμύρια χρόνια, παρατηρείται «μαζική εξαφάνιση ειδών». Και που, σε αυτόν τον πλανήτη, στον βωμό της κτηνοτροφίας, τα οικόσιτα ζώα έχουν φθάσει να συνιστούν… το 96% όλων των ζώων, με τα «άγρια» ζώα να έχουν συρρικνωθεί στο… 4%!

Ζουν σε έναν πλανήτη όπου ο πληθυσμός αυξάνει με κατακλυσμιαίους ρυθμούς και θα χρειαστεί να τραφούν πολλά ακόμα δισεκατομμύρια άνθρωποι στην επόμενη γενιά! Και που, σε αυτόν τον πλανήτη, η κτηνοτροφία καταναλώνει πάνω από το 80% των γαιών (για βοσκοτόπια και παραγωγή ζωοτροφών) για να μας προσφέρει λιγότερο από το 20% των θερμίδων που έχουμε ανάγκη!

Ζουν σε ένα πλανήτη όπου τα κτηνοτροφικά συμφέροντα απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων, στερώντας τους καλλιεργητές φυτικών προϊόντων από πολύτιμους πόρους. Αν στην Ελλάδα η κτηνοτροφία και η γεωργία μοιράζονταν τις επιδοτήσεις μισά-μισά, οι φυτικές καλλιέργειες -τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά- θα επιδοτούνταν κατά 50% περισσότερο!

Ζουν τέλος σε έναν πλανήτη όπου μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία του αναπτυγμένου κόσμου -ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η αντίσταση στα αντιβιοτικά- συνδέονται άμεσα με την ασύστολη κατανάλωση ζωικών (κτηνοτροφικών) προϊόντων.

Η αλήθεια είναι πως σε αυτόν τον πλανήτη (δηλαδή τη Γη όπως είναι σήμερα, και όχι όπως ήταν πριν πενήντα μόλις χρόνια) η κτηνοτροφία δεν είναι πια βιώσιμη. Βρισκόμαστε εκόντες άκοντες σε μιαν πορεία «φυτοφαγικής μετάβασης». Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε αυτό και όσο πιο οργανωμένα πορευτούμε σε αυτή τη νέα φάση, τόσο το καλύτερο. Αυτό αφορά ιδίως τους αγαπητούς μας κτηνοτρόφους, που ποντάρουν τον βιοπορισμό των οικογενειών τους σε μια δραστηριότητα δίχως μέλλον. Καλώς ή κακώς, σε «άλλο πλανήτη» ζούνε όσοι αναμασούν τις βουκολικές εικόνες και ποντάρουν -από άγνοια, αμεριμνησία ή ιδιοτέλεια- στη φενάκη της «βιώσιμης κτηνοτροφίας».

Του Νίκου Ράπτη / Εκπαιδευτικού

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες