Ηρακλής Γερογιώκας

Ο Τσίπρας ανοίγει την Κερκόπορτα στην Θράκη

Στον Σύριζα βάλθηκαν να τακτοποιήσουν την διαμάχη που επικρατεί στην Θράκη για το θέμα των Μουφτήδων, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των τούρκων για εκλογή του Μουφτή, κάτι που –σημειωτέων- δεν συμβαίνει στην Τουρκία.

Να πούμε όμως λίγα λόγια για το θεσμό του Μουφτή.   Ο Μουφτής είναι ιερατικός βαθμός ειδικότερα του σουνιτικού κλάδου της μουσουλμανικής θρησκείας. Είναι ο ερμηνευτής του Κορανίου για την απόδοση δικαιοσύνης. Στην Θράκη υπάρχει ο Μουφτής της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου. Ένα θέμα που κυριαρχεί στις σχέσεις της μειονότητας με το ελληνικό κράτος είναι η εκλογή του μουφτή που με επιμονή ζητά η τουρκική προπαγάνδα και , η οποία το έχει αναγάγει σε θέμα μείζονος σημασίας καθώς το θεωρεί κατάφωρη παράβαση της θρησκευτικής ελευθερίας. Από το 1991  και το νόμο 1920/1991 που αντικατέστησε το νόμο Ν.2345/1920 , κύκλοι της μειονότητας αντέδρασαν και έχει αρχίσει μία παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτήδων , τους οποίους η ελληνική πλευρά ονομάζει «ψευδομουφτήδες» και οι οποίοι είναι κάτω από την άμεση επιρροή του Τουρκικού Προξενείου.  Η δε διαδικασία εκλογής είναι δια βοής και διεξάγεται σε τζαμιά.  Η Ελληνική πολιτεία διατείνεται ότι καθώς ο μουφτής είναι και δικαστικός λειτουργός καθώς ο ισλαμικός νόμος της Σαρία είναι ακόμη σε εφαρμογή, δεν μπορεί να συναινέσει στην εκλογή ενός δικαστικού λειτουργού και επιβάλλεται ο διορισμός του από την κυβέρνηση.

Το περασμένο Μάιο ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε στο υπουργείο τον νόμιμο Μουφτή Ξάνθης ΜέτσοΤζεμαλή και του ζήτησε να παραιτηθεί, πριν δέκα ημέρες ζήτησε το ίδιο από τον νόμιμο Μουφτή Κομοτηνής Μεχμέτ Σινίκογλου, ο  οποίος με επιστολή του στις 10.7.2018 καταγγέλλει ψευδή δημοσιεύματα της εφημερίδας  ΑΥΓΗ εις βάρος του  , με απώτερο σκοπό την επικράτηση του ψευδομουφτή-φίλου και συνεργάτη του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Ας δούμε τους τελευταίους τίτλους των τουρκόφωνων εφημερίδων σε Κομοτηνή και Ξάνθη, οι οποίες εκφράζουν απολύτως τα τουρκικά συμφέροντα: «Ζητείται η παραίτηση των ανεπιθύμητων μουφτήδων» είναι ο τίτλος της εθνικιστικής,  ΜΙΛΛΕΤ που πανηγυρίζει γράφοντας ότι δικαιώνεται, ενώ και η πιο καθεστωτική ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ γράφει πιο ουδέτερα για το ίδιο θέμα ότι «ζητήθηκε η παραίτηση του διορισμένου μουφτή».

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα λόγια του Ερντογάν για την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ πριν λίγες μέρες   : «Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός θα γίνει το θέμα του  εκλεγμένου Μουφτή.  Ο Αλέξης Τσίπρας, μας λέει, ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του Μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε ‘’πράσινο φως’’, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά».

Είναι πασιφανές ότι αν πάμε σε εκλογή Μουφτή από την μειονότητα , αυτό θα σημαίνει άμεση εμπλοκή του Προξενείου ,όπως συμβαίνει και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες. Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός πολιτικοθρησκευτικού ηγέτη που θα είναι υπόλογος στο Τουρκικό Προξενείο, θα συμβάλει στον εκτουρκισμό  των Πομάκων και των Ρομά και θα είναι ένας μοχλός πίεσης του Ελληνικού κράτους σε περίπτωση που χρειαστεί. Η μειονότητα θα χειραγωγηθεί σε βαθμό που δεν έχουμε συνηθίσει και προς το παρόν είμαστε μάρτυρες μιας μικρογραφίας, παρατηρώντας την κινητοποίηση μερίδας της από τους ψευδομουφτήδες.  Ουσιαστικά παραδίδουμε την μειονότητα στις ορέξεις των  Τούρκων εθνικιστών, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δεν βλέπω τον λόγο της πρεμούρας να εκτελεστεί αυτό το πάγιο αίτημα των Τούρκων, πέρα από την απόφαση εφαρμογής κατευναστικής πολιτικής , που ποτέ δεν έχει αποφέρει καρπούς σαν μέσο ανάσχεσης μιας αναθεωρητικής δύναμης όπως είναι η Τουρκία. Και βέβαια δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να παραδώσει αβίαστα την Θράκη.

Ηρακλής Γερογιώκας – Τομέας Εξωτερικών Ν.Δ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις