ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαυρεωτικά και Βαρύ πεπόνι στο Χατζηγιάννειο

Ολοκληρώνονται την Πέμπτη 24 Μαΐου, οι προσυνεδριακές προβολές του 31ου Συνεδρίου που διοργανώνει στη Λάρισα, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 25, 26 και 27 Μαΐου, στο Χατζηγιάννειο.

Πέμπτη 24 Μαΐου

20:00 Τα Λαυρεωτικά («Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, ΕΡΤ, Γιώργος Νταούλης, 2012, 51΄)

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, ρίχνει φως στο πρώτο μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην Ελλάδα, που πέρασε στην ιστορία ως «Λαυρεωτικά» και οδήγησε σε μία βίαιη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο στα τέλη του 19ου αιώνα, που ξεκίνησε ως μία τεράστια ξένη επένδυση του Ιταλού Σερπιέρι στα μεταλλεία του Λαυρίου, που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Ο επιχειρηματίας, που δημιούργησε το σημερινό Λαύριο, εκμεταλλεύτηκε τις αρχαίες στοές και τα υπαίθρια μεταλλεύματα, χρησιμοποιώντας πάμφθηνα ελληνικά εργατικά χέρια, αλλά και τις πολιτικές του γνωριμίες. Οι καταγγελίες ότι πλουτίζει από την παράνομη εκμετάλλευση της πλούσιας λαυρεωτικής γης προκάλεσε πολιτική κρίση με αποτέλεσμα να αλλάξουν μέσα σε δύο χρόνια πέντε κυβερνήσεις.

21:00 Το βαρύ… πεπόνι (Παύλος Τάσιος, 1977, 86΄)

Η ταινία, με κοινωνική σάτιρα αναφέρεται στον οικονομικό μαρασμό της ελληνικής επαρχίας, την αστυφιλία και τη δυσκολία επιβίωσης στην Αθήνα για το μέσο εργαζόμενο που οδηγεί στη συγκρότηση συνδικάτων. Πέρα αυτών, τονίζει την αναγκαιότητα κάθε πολίτης, μορφωμένος ή μη, να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες που του αναλογούν και να προσαρμόζει ανάλογα τις φιλοδοξίες του. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1977 πήρε 6 βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, γυναικείας ερμηνείας (Κατερίνα Γώγου), ανδρικής ερμηνείας (Μίμης Χρυσομάλλης, Αντώνης Αντωνίου) και το βραβείο κριτικών κινηματογράφου.

Η ταινία είχε ευρεία αποδοχή για τα δεδομένα της εποχής της και έκοψε 80.000 εισιτήρια.

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις