ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο έτος λειτουργίας του “Το σινεμά των εικαστικών”

Το πρόγραμμα «Το Σινεμά των Εικαστικών: Αγωνία και Έκσταση», που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα αποτελεί μια καινοτόμο πρόταση με μεγάλη και πλατιά αποδοχή, τόσο από τους συμπολίτες όσο και από τους εικαστικούς και τους ερευνητές των εικαστικών τεχνών. Την περασμένη Πέμπτη 19 Απριλίου 2918, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ετήσια περίοδος λειτουργίας του, με την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του Πίτερ Γκρίναγουέι Ρέμπραντ: Νυχτερινή Περίπολος (2007).

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτιστικής στρατηγικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, που λειτουργεί ως «κυψέλη» πολιτισμού, δηλ. ως «σταυροδρόμι» συνάντησης όλων των μορφών τέχνης με τα εικαστικά. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, η οποία φέρει έντονο κοινωνικό πρόσημο, ήταν η ενθάρρυνση της επαφής του κοινού της πόλης με τις Εικαστικές Τέχνες μέσω του κινηματογράφου. Η ευρεία δημοφιλία του προγράμματος (σε κάθε προβολή, το Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης ήταν κατάμεστο!), οδηγεί τους διοργανωτές στο σχεδιασμό των προβολών της επόμενης περιόδου που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018.

Η κ. Άννυ Ψάρρα – Περίφανου, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Πινακοθήκης αναφέρει σχετικά: «Το Σινεμά των Εικαστικών δημιούργησε μια ευκαιρία για τους ανθρώπους της πόλης μας να έρθουν σε επαφή στο χώρο του μουσείου με τις «δύσκολες εικαστικές τέχνες» μέσω του κινηματογράφου, ενός μέσου το οποίο από τη φύση του είναι κατεξοχήν λαϊκό μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν ευχάριστα, αφού η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Η απήχηση της δράσης αποτελεί επιβεβαίωση της εμβέλειας του έργου που παράγει η Πινακοθήκη της πόλης μας. Και επειδή η πρόσβαση στη τέχνη, πρέπει να είναι προνόμιο όλων ανεξαιρέτως, έχουμε καθιερώσει την ελεύθερη είσοδο στο Σινεμά των Εικαστικών αλλά και σε όλες μας τις εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με τον Κριτικό Κινηματογράφου Νίκο Αρτινό, ο οποίος σχεδίασε και επιμελήθηκε το πρόγραμμα, «Το Σινεμά των Εικαστικών» προσδιορίζει την αλληλοσυναρτώμενη σχέση των Εικαστικών Καλών Τεχνών με τον Κινηματογράφο (ο οποίος-υπό προϋποθέσεις-είναι μια σπουδαία μορφή εικαστικής έκφρασης). Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους ο κινηματογράφος καταγράφει την αγωνιώδη αναζήτηση της έμπνευσης των καλλιτεχνών, ώστε να επιτύχουν την ‘Τέλεια Τέχνη’. Αυτή η αγωνιώδης αναζήτηση  αποτυπώνεται, είτε περιγραφικά και υπαινικτικά μέσα από βιογραφίες  σπουδαίων εικαστικών, είτε με περιπτώσεις ταινιών στις οποίες τα εικαστικά στοιχεία αποτελούν μέρος της κινηματογραφικής έκφρασης».

Ο βασικός προγραμματισμός περιλαμβάνει – ανά τακτά χρονικά διαστήματα – τις προβολές σπουδαίων και αναγνωρισμένων κινηματογραφικών ταινιών στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουν προβληθεί οι ταινίες: Ο Μύλος και ο Σταυρός, Φρίντα, Βαν Γκογκ: η ζωή ενός ανθρώπου, Μικελάντζελο, Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος (προβλήθηκε δύο φορές ύστερα από το αυξημένο ενδιαφέρον των θεατών), Ρέμπραντ: Νυχτερινή Περίπολος.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις