Κώστας Βαϊούλης

Πολιτικό … Survivor

Έκλεισε τελικά η πολυαναμενόμενη συμφωνία αξιολόγησης. Χωρίς διθυράμβους και επινίκιους εορτασμούς αλλά με μια νέα δημιουργηθείσα σκληρή πραγματικότητα.

Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωΐ, ἡμέρα μία.

Πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά το κλείσιμο της συμφωνίας;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α  κέρδισε πολιτικό χρόνο -ένα εξάμηνο επιπλέον της θερινής ραστώνης των θερινών «διακοπών». Μετά τις γερμανικές εκλογές-τον Σεπτέμβριο -και μέχρι- το αργότερο- τον Φεβρουάριο, η πίεση θα έχει γίνει ασφυκτική και η μόνη διέξοδος θα είναι η προσφυγή στις κάλπες με την ελπίδα στο θαύμα δηλαδή την όσο το δυνατόν συγκράτηση ποσοστών, τη μη αυτοδυναμία της Ν.Δ και ένα σενάριο «δεξιάς παρενθέσεως». Ένα νέο δημοψήφισμα με θεσμικά ερωτήματα π.χ η εκλογή Προέδρου από τη βάση, εκτιμάται ότι δεν μπορούν να επιφέρουν την προσδοκώμενη αποσυμπίεση και εκτόνωση της εντονότατης δυσαρέσκειας. Η εξαγγελία της Α. Μέρκελ για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μία θέση την οποία η ίδια αποκήρυττε μετά βδελυγμίας έως προσφάτως, δημιουργεί μακροπρόθεσμα νέα δεδομένα και σε συνδυασμό με την πιθανή ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση στα τέλη του 2017, επιτρέπει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας απωλέσει προ πολλού το φωτοστέφανο του άφθαρτου αρχηγού ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος, φιλοδοξεί να παρουσιαστεί ως ο ηγέτης της κεντροαριστεράς. Έχοντας κάνει στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, αναζητεί συμμαχίες και «πρόθυμους». Προς το παρόν εισπράττει μόνον ηχηρές αρνήσεις. Μέχρι την έλευση του νέου έτους και οπωσδήποτε πριν την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων –κανείς δεν πάει σε εκλογές με επιπλέον περικοπές μισθών και συντάξεων- θα γίνει συστηματική προσπάθεια ανατάξεως του αρνητικού κλίματος. Απευχόμενος οποιοδήποτε «τυχαίο συμβάν» εξετάζει προσεκτικά τις εναλλακτικές του επιλογές -ως ικανός τακτικιστής-καλύπτει πολιτικά όλες τις παρασπονδίες και αστοχίες των κυβερνητικών στελεχών και αναμένει το κατάλληλο πολιτικό timing για να κάνει την κίνησή του.

Η Ν.Δ έχει προκρίνει την τακτική Μακρόν. Κυριάκος σε πρώτο και μόνο πλάνο σε ένα one-man show με ενωτικό προφίλ αλλά και με «στιβαρό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο». Οι τοποθετήσεις του όμως στη Βουλή ενίοτε ακυρώνουν αυτή την προσπάθεια αποδεικνύοντας ότι η σύζευξη της «λαϊκής δεξιάς» και του «φιλελευθέρου κέντρου» είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Η εκλογική βάση εμφανίζει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης-περίπου 85%. Το διαρκές αίτημα για εκλογές δημιουργεί έντονη αδημονία που με τη σειρά της προκαλεί κόπωση, η οποία ενίοτε είναι εμφανής, με τον κομματικό μηχανισμό δύσθυμο και βραδυκίνητο να προσπαθεί να ακολουθήσει τον ταχύ βηματισμό της ηγετικής ομάδας. Με εμφανή στρατηγική αμηχανία μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αρκείται προς το παρόν σε επικοινωνιακές εξαγγελίες και αναδιάταξη των εφεδρειών της, θεωρώντας ότι έχει στεγανοποιήσει αρκετά το χώρο της προς τα «δεξιά» της, και είναι απερίσπαστη να προχωρήσει στην νέα κεντροδεξιά εικόνα της με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από όλα τα γειτνιάζοντα και μη πολιτικά σχήματα και την κατάκτηση της αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε μία σουρεαλιστική αναζήτηση μεταφυσικών ανησυχιών επιδίδεται στο άθλημα séance της νεκρανάστασης, με πολιτικά «ζόμπι» επί σκηνής σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να αναστρέψει την άκρως αρνητική εικόνα, να ενδυθεί νέο μανδύα αγνότητας έχοντας λουστεί στα νερά της πηγής της Κανάθου, να εξαλείψει ή να κρύψει τους αρχηγισμούς για  και να εμφανισθεί έτοιμη να υποδεχθεί την παλιννόστηση των  «άσωτων» ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν για τα μάτια μιας άλλης πιο ελκυστικής αφήγησης. Στο πρόσφατο συνέδριο της, ο Γ. Παπανδρέου απαίτησε την ιστορική δικαίωση(sic), προκαλώντας ταυτόχρονα και την ενθουσιώδη  ανταπόκριση του Γ.Ραγκούση η οποία οδήγησε και στη διαγραφή του από το σχήμα Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη. Αναμένεται με αγωνία η τοποθέτηση της Άννας Ραγκούση-Νταλάρα.

Το Ποτάμι δεν δημιούργησε τελικά μία ορμητική ροή αλλά στέρεψε λίγο μετά τις πηγές του. Το μοντέλο  εμετρήθη εζυγίσθη και εκρίθη ελλιποβαρές. Μπορεί να υπάρχει πάνδημη συγκίνηση για την υγεία του ιδρυτή του, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε εκλογική υποστήριξη. Οι διαρροές βουλευτών και στελεχών του είναι και διαρκείς και επώδυνες. Ευρισκόμενο σε αδιέξοδο δεν έχει πλέον πολλές επιλογές εκτός του δρόμου της εκλογικής σύμπραξης με άλλο όμορο σχήμα.

Οι ΑΝ.ΕΛ πάσχουν από εγγενείς ιδεολογικές δυσμορφίες τις οποίες εξαιτίας κυρίως του αρχηγού τους αλλά και του συνδρόμου κυβερνητισμού –άλλως απόλλυμεν (χανόμαστε)-δεν καταφέρνουν να μεταπλάσσουν σε  σύγχρονο πολιτικό λόγο. Με σημαία τον λαϊκίστικο αντιμνημονιακό λόγο επιβίωσαν περνώντας μέσα από καυδιανά δίκρανα για να αποκτήσουν την περιπόθητη ασυλία. Έχοντας όμως συνυπογράψει το τρίτο μνημόνιο και έχοντας συμπράξει σε εξόχως αντιλαϊκά μέτρα, αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία στο να το αιτιολογήσουν αλλά και να το επικοινωνήσουν στη-έτσι και αλλιώς ετερόκλητη και ασταθή βάση τους. Με αβέβαιο έως δυσοίωνο πολιτικό μέλλον και με πενιχρές εφεδρείες άγονται ακολουθώντας το άρμα του εταίρου τους ελπίζοντας ότι οι αυτοσχεδιασμοί των στελεχών του θα φέρουν εισιτήρια στα ταμεία της κάλπης.

Η Χ.Α εμφανίζει εκλογική στασιμότητα. Η ηγεσία έχει περιχαρακωθεί -και λόγω των δικαστικών διώξεων- ο κομματικός μηχανισμός σε πόλεις όπου εκλέγεται βουλευτής ή υπάρχει η δυνατότητα εκλογής εμφανίζει έντονα σημάδια αλληλοσπαραγμού και «ανθρωποφαγίας» με διαγραφές και αποχωρήσεις «ιστορικών» στελεχών σε όλη την επικράτεια. Η έλλειψη σαφούς επικοινωνιακής τακτικής αλλά και απροθυμίας να ανοιχτούν στην κοινωνία μέσω πραγματιστικών και υλοποιήσιμων πολιτικών θέσεων, έχει αποστερήσει την ηγετική της ομάδα από την δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών. Φαίνεται όμως, και αυτό είναι ενδιαφέρον, ότι οι ψηφοφόροι της κινούνται ερήμην πολλές φορές της ηγεσίας.

Το ΚΚΕ πιστό στη γραμμή του 20ου Συνεδρίου για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, παραμένει στα γνωστά παγιωμένα ποσοστά –«παγκόσμια σταθερά» έχει χαρακτηριστεί-τα οποία για τους θεωρητικούς του κόμματος δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όσο έχει «η καλλιέργεια και η διαμόρφωση των συνθηκών για τη δημιουργία επαναστατικής  κατάστασης». Ενώ στα κείμενά του μιλά σαφώς για ορθή επιλογή συμμαχιών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κάθε φορά το επίπεδο του συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων και της ταξικής συνείδησης, στην πράξη αποκρούει οποιαδήποτε προσπάθεια προσεγγίσεως. Ο «αναχωρητισμός» και η περιχαράκωσή του συνιστούν ένα  μοναδικό πολιτικό φαινόμενο.

Ο Β. Λεβέντης βλέπει το κόμμα να φυλλορροεί προς κάθε κατεύθυνση και κάνει την ύστατη προσπάθεια για εκλογική επιβίωση. Γνωρίζει ότι είναι μάλλον αδύνατον και προετοιμάζει το τηλεοπτικό του studio για να συνεχίσει τον μοναχικό του αγώνα όπως έκανε επί τόσα χρόνια.

Τα κόμματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ο ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, η Πλεύση Ελευθερίας, η Λαϊκή Ενότητα καταγράφουν μεν ποσοστά από 1έως 1,5% στις δημοσκοπήσεις αλλά και αυτά είναι εν αναμονή των μετακινήσεων που θα υπάρξουν στον χώρο. Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας η οποία δεν είναι και σίγουρο ότι θα φέρει προσθετικά αποτελέσματα.

Ο Α. Σώρρας πριν το εγκληματικό συμβάν με την δολοφονία της παιδοψυχιάτρου στη Λαμία, παρουσίαζε μία δυναμική που μπορεί να μη την κατέγραφαν πολλές δημοσκοπήσεις αλλά δεν είχε εκλογική οροφή! Αναλυτές θεωρούσαν πιθανή ακόμη και την είσοδο του στη Βουλή όπου πιθανώς να κατελάμβανε τη θέση του Β.Λεβέντη. Η εξαφάνιση όμως του Αρτέμη και οι δικαστικές διώξεις έχουν οδηγήσει σε απίσχνανση των τοπικών οργανώσεων. Όσοι έχουν απομείνει, απτόητοι προαναγγέλλουν συνέδριο για το φθινόπωρο με κεντρικό σύνθημα την καταβολή 20000€ σε κάθε ψηφοφόρο αλλά για μετά τις εκλογές(!)

Ο telemarketing Βελόπουλος ομού μετά ιαματικών βοτάνων εκ του Αγίου Όρους προερχόμενα και παραγόμενα, διανέμει λύσεις διά πάσαν νόσον και πάσαν …ασθένεια αίτινες κατατρύχουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία βεβαίως, βεβαίως. Αυτοδιαφημιζόμενος ως ο μόνος και ο γνήσιος εκπρόσωπος του Βλαδίμηρου, οραματίζεται μετά τη θητεία του στο ΛΑ.Ο.Σ και το πέρασμά του από τη Ν.Δ, να ηγηθεί του «πατριωτικού» χώρου και αναμένει να εισπράξει την μετακίνηση οπαδών από όλα τα «συγγενικά» κόμματα, τα απομεινάρια του ΛΑ.Ο.Σ, από τους πολιτικά άστεγους και τις αποχωρήσεις από την Ε.ΣΥ και την Χρυσή Αυγή.

Ο Καρατζαφέρης έχει ταμπουρωθεί στο τηλεοπτικό δίαυλο και ανασύρει βιντεάκια από όπου- κατά δήλωση του- δικαιώνεται για τα πάντα όλα. Δηλώνει αντιμνημονιακός-σε μία ακόμη κυβίστηση- και οπαδός της δραχμής!  Αγνοεί το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη  Κάποια κομματίδια που ανακοινώνονται κατά καιρούς –αποστράτων-φιλοβασιλικό(!) απλώς προκαλούν γενικευμένη θυμηδία.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση έχει τον πολιτικό χρόνο μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού τον προσεχή Οκτώβριο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της με την αξιωματική αντιπολίτευση να καραδοκεί και την ελάσσονα να προσπαθεί να ανασυνταχτεί. Το πολιτικό παίγνιο επιβίωσης θα είναι πολύ σκληρό και το εκλογικό κοινό -όπως πάντα- θα κληθεί να αποφασίσει

Είναι σίγουρο ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά από εκείνο το διάστημα αλλά μέχρι τότε η προέχουν «τα μπάνια του λαού» και η ψηφοφορία για τον νικητή του τηλεοπτικού Survivor.

Κώστας Βαϊούλης – Εκπαιδευτικός, πολιτικός αναλυτής

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες