Φακελάκι και φοροδιαφυγή τα εθνικά σπορ των Ελλήνων

Δημοσιεύθηκε στις: 6 Οκτωβρίου 2016, 17:27

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt όσον αφορά τη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης της ΜΚΟ Transparency International. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαφθορά κοστίζει ακριβά σε αυτές τις χώρες: «Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο διεφθαρμένο είναι ένα σύστημα, τόσο μειώνονται οι επενδύσεις και οι οικονομικές επιδόσεις».

Το άρθρο που συνυπογράφουν τρεις ανταποκριτές από κάθε χώρα δίνει και μια ερμηνεία όσον αφορά την… πηγή του κακού: «Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης έγκειται μεταξύ άλλων σε μια παρόμοια κουλτούρα που συνδυάζει τη φιλία με την επιχειρηματικότητα αλλά και στις ελλείψεις στην ποινική δίωξη».

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας η εφημερίδα αναφέρει: «Στην Ελλάδα το φακελάκι είναι πολύ διαδεδομένο – χοντροί φάκελοι με χαρτονομίσματα που δίνονται σε δημόσια νοσοκομεία για να αλλάξει η σειρά προτεραιότητας των ασθενών που περιμένουν να εγχειριστούν ή στις εφορίες για να μην εξετάσει τόσο σχολαστικά ο υπάλληλος τη φορολογική δήλωση. Τα φακελάκια ανοίγουν τον δρόμο για το δεύτερο εθνικό σπορ των Ελλήνων, τη φοροδιαφυγή».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα συνδυάζει το θέμα αυτό και με τους λόγους της μαζικής μετανάστευσης των νέων σε ηλικία Ελλήνων τα τελευταία χρόνια: «Το 40% των νέων Ελλήνων που έφυγε στο εξωτερικό δήλωσε ότι ο βασικός λόγος ήταν η διαφθορά καθώς και η έλλειψη αναγνώρισης προσόντων και προσφοράς. Η οικονομική κρίση ήταν μόλις ο δεύτερος λόγος».

Τέλος οι αρθρογράφοι θίγουν και για το θέμα της τιμωρίας των φοροφυγάδων: «Ένα ακόμη κοινό που έχουν τα τρία νοτιοευρωπαικά κράτη είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχαν αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά.

Στην Ελλάδα το 2012 άλλαξαν πολλοί νόμοι και οι ποινές για αποδέκτες δωροδοκιών έγιναν πιο αυστηρές. Περιπτώσεις όπως αυτή του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος το 2013 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης επειδή πήρε μίζες, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Κατηγορίες για δωροδοκία έχουν προτεραιότητα στα δικαστήρια και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διόρισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν αναπληρωτή υπουργό για θέματα διαφθοράς».

ependisinews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ