ΛΑΡΙΣΑ

Αναβαθμίζεται η περιοχή της Χρυσαλλίδας στην Αγιά

Άμεσα ξεκινάνε οι εργασίες αναβάθμισης μιας έκτασης 5 στρεμμάτων στην περιοχή της Χρυσαλλίδας του Δήμου Αγιάς μετά την σύμβαση για την κατασκευή του έργου, που υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και του δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα.

Το έργο «Προστασία – Αναβάθμιση περιοχής Χρυσαλλίδας Δήμου Αγιάς», προϋπολογισμού 350.000 € χρηματοδοτείται από πόρους ΕΣΠΑ με δικαιούχο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και κύριο του έργου τον Δήμο Αγιάς.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με την υλοποίηση του έργου αυτού παραδίδεται ένας περιβαλλοντικά αναβαθμισμένος χώρος για την Αγιά, ασφαλής, εύχρηστος και φιλικός, που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Η ανάπλαση αυτή σε ένα χώρο που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδιαμόρφωτος, εντάσσει την όλη περιοχή αρμονικά στο αστικό τοπίο δίνοντας παράλληλα και μια νέα οντότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσαλλίδα. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλει και στην πραγματική τοπική οικονομία, διότι κάθε έργο σημαίνει χρήμα στην τοπική αγορά, θέσεις εργασίας, και με τη γρήγορη υλοποίηση, σημαίνει ότι παραδίδονται έγκαιρα στην κοινωνία προς χρήση».

Η κα Ρ. Καραλαριώτου επεσήμανε τα εξής: «Η ευρύτερη περιοχή της Αγιάς έχει να επιδείξει ομορφιές απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε ως Π.Ε. Λάρισας στην περιοχή της «Χρυσαλλίδας» θα αναδείξουν το φυσικό περιβάλλον και θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιων μορφών τουρισμού και κατά συνέπεια τη γενικότερη αναβάθμιση του χώρου. Τα θεματικά πάρκα τα οποία θα δημιουργηθούν εντός της περιοχής της «Χρυσαλλίδας», θα έχουν ψυχαγωγικό αλλά κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την Αγιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Με το έργο της προστασίας και της ανάδειξης της περιοχής «Χρυσαλλίδα» φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας,  στην κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Απ’ την πλευρά του κ. Α. Γκουντάρας σημείωσε: Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά κυρίως δίνει κι ένα στίγμα για την περιοχή της Αγιάς, για το πώς ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα έργα από εδώ και στο εξής. Μιλάμε για το έργο της αναβάθμισης της Χρυσαλίδας, όπου γίνεται με καινοτόμα δομικά υλικά, και βεβαίως ο φωτισμός γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην καταναλώνεται πολλή ενέργεια. Είναι ένα περιβαλλοντικό έργο το οποίο βοηθάει και στην πολιτιστική πλευρά της ανάπτυξης του χώρου, αλλά κυρίως στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών».

Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης που προέκυψε από διεξαχθέντα διαγωνισμό είναι 297.500 ευρώ και μετά την έγκριση αυτή, ξεκινάνε από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι διαδικασίες για την υπογραφή της σχετικής  Σύμβασης για την υλοποίηση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η ένταξη του στο Ε.Σ.Π.Α. έγινε τον 3ο/2012.

Το έργο αφορά στην προστασία- περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής Χρυσαλλίδας της Κοινότητας Αγιάς του Δήμου Αγιάς, έκτασης 5.182,72τ.μ. και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Εντάσσεται δε στα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης περιοχών σε οικισμούς της Θεσσαλίας.  Στην περιοχή πρόκειται να δημιουργηθεί πάρκο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με προσβάσεις και για ΑμΕΑ, ποδηλατόδρομος, οδοί περιπάτου κατά μήκος του ρέματος, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμους, κήπους, κ.α.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι:

– εκσκαφή σε έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες σε διάφορα βάθη ανάλογα με την εργασία,

– κατασκευή στρώσης από σκυρόδεμα C12/15, όπου εδράζονται τα δάπεδα,

– επανεπίχωση των σκαμμάτων με χρήση κατάλληλων προϊόντων εκσκαφής,

– τοποθέτηση κρασπέδων,

– επίστρωση με διάφορα υλικά,

– εγκατάσταση φυτικής γης και φυτικού υλικού,

– εγκατάσταση φωτισμού,

– εγκατάσταση συστήματος άρδευσης

– την τοποθέτηση κάδων, καθιστικών και άλλων στοιχείων εξοπλισμού

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο ο δ/ντης  Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Χρ.  Λυτροκάπης καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας «Ηλίας Γιαννούκας & ΣΙΑ Ε.Ε».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις