ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Άνω κάτω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανοικτά πολλά καυτά μέτωπα που εμποδίζουν την ομαλή του λειτουργία

Εβδομάδες μόλις από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, το καζάνι της αναταραχής συνεχίζει να βράζει… σε μεγαλύτερους βαθμούς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι ακαδημαϊκοί καθηγητές ετοιμάζουν μπλόκο στις εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Ιδρύματος, τα προγράμματα σπουδών σκοντάφτουν σε κενά ελλείψει καθηγητών, τμήματα βλέπουν τον κίνδυνο μερικής ή και ολικής αναστολής λειτουργίας τους, ενώ για τους διδάσκοντες του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος το ενδεχόμενο της απεργίας διαρκείας είναι ανοιχτό…

Κρίσιμη η τελευταία γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην ατζέντα καυτά ζητήματα του κλάδου και κυρίως της λειτουργίας του τοπικού ΑΕΙ. Οι αποφάσεις, τις οποίες ομόφωνα έλαβε η γενική συνέλευση καθρεφτίζουν τα σοβαρά εμπόδια για διδάσκοντες και φοιτητές.

Οι ακαδημαϊκοί εμμένουν στο αίτημα της ανοικτής συνεδρίασης της Συγκλήτου. Την πρόσκληση την απηύθυναν καιρό τώρα προς τις πρυτανικές αρχές, ζητώντας να ενημερωθεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Καμία αντίδραση, ωστόσο, δεν υπήρξε προς το παρόν, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να καταγγέλλει ως απαράδεκτη την άρνηση των πρυτανικών αρχών να συναινέσουν σε ένα αίτημα διαλόγου, δημοκρατίας και διαφάνειας που έχουν υποβάλει όλοι οι Σύλλογοι του Πανεπιστημίου, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος αναστολής

Την ίδια ώρα καλεί τις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων να εκτιμήσουν υπεύθυνα κατά πόσον είναι εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας τους, χωρίς απαράδεκτες «εκπτώσεις» στο προσφερόμενο ακαδημαϊκό έργο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε τις καλεί να προβούν σε μερική ή και ολική αναστολή λειτουργίας τους.

Καλεί τους ακαδημαϊκούς καθηγητές να αρνηθούν -αν προσκληθούν- να αναλάβουν διδασκαλία άλλων μαθημάτων για να αναπληρώσουν τα κενά που έχουν προκληθεί στα προγράμματα σπουδών, για τη διδασκαλία των οποίων δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. «Κάτι τέτοιο θα συντελούσε στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών και στην μετατροπή τους σε «μεταλυκειακή εκπαίδευση»», όπως επισημαίνεται.

Το θερμόμετρο στο χώρο του Πανεπιστήμιου ανεβαίνει επικίνδυνα, ενόψει των εκλογών που έχουν προσδιοριστεί για την ανάδειξη Συμβουλίου Ιδρύματος.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έλαβε θέση υπέρ της ματαίωσης των εκλογών. Με ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης καλεί τα μέλη του σε αποχή. Προτρέπει να μην θέσουν υποψηφιότητα ως εσωτερικά μέλη και να μην μετάσχουν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη Συμβουλίου.

Νομική προσφυγή

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά κατά της εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος, ενώ λαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε ανοικτή παν-πανεπιστημιακή συνέλευση φοιτητές, εργαζόμενους και διδάσκοντες με στόχο των συντονισμό των δράσεων ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς την κατεύθυνση ματαίωσης των εκλογών.

Προκηρύσσει απεργία την Τρίτη 23/10, την Πέμπτη 25/10, ημερομηνίες που όπως ανακοινώθηκε προγραμματίστηκαν εκλογικές διαδικασίες με κάλπη, καθώς και την ημερομηνία -που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από τις πρυτανικές αρχές- διεξαγωγής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η συνέχιση της γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε για την Τετάρτη 17/10 ή την αμέσως επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του τελικού πακέτου των νέων μέτρων εφόσον αυτά ανακοινωθούν από την κυβέρνηση πριν από τις 17/10, με κύριο θέμα συζήτησης την έναρξη απεργίας διαρκείας.

«Η διάλυση των Πανεπιστημίων, η εξαθλίωση διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, η επί της ουσίας κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν εκπαίδευση, απορρέουν από την πολιτική του Μνημονίου, την οποία ο Σύλλογος -στο μέτρο των δυνάμεων του- επιδιώκει να ανατρέψει, σε συντονισμό με τους Συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων εντός του ΠΘ και με τους Συλλόγους Διδασκόντων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης», επισημαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος» / ρεπορτάζ : Βάσω Σαμακοβλή) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις