Νέα πολιτική κίνηση ανακοινώνεται την Παρασκευή

Δημοσιεύθηκε στις: 3 Ιουλίου 2012, 14:15

Εκ των συνιδρυτών της ο Τρικαλινός πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος

Νέα πολιτική κίνηση ανακοινώνεται την προσεχή Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012 και πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τόσο τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν όσο και τον άξονα των θέσεων που θα πρεσβεύει το νέο εγχείρημα. Λίφτινγκ και αναπαλαίωση σε πρόσωπα πάντως μας λένε πως δε θα δούμε, για να δούμε…

Ένας εκ των ιδρυτών του νέου κινήματος,  ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο Νewsit εξηγεί ότι “η κίνηση πολιτών για μια δημιουργική Ελλάδα είναι μια ένωση πολιτών που στοχεύει στην κατάθεση και προώθηση ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της χώρας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σύνθεση των προοδευτικών κινήσεων και ιδεών.

Η κίνηση μας είναι ένας χώρος συνεύρεσης και επεξεργασίας πολιτικών προτάσεων που μπορούν να γίνουν πράξη. Εδώ συναντιούνται οι σκέψεις ανθρώπων που άσχετα από την αφετηρία τους και το πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, προτάσσουν το συμφέρον της κοινωνίας και την κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχεύουν στην υποστήριξη μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας και εναντιώνονται στις ομάδες πίεσης, στις συντεχνίες και στον εφήμερο πλουτισμό.

Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως και αν τις ονομάσουμε, αλλαγή, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμό, προοδευτικότητα ή ρεαλισμό, πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και δοκιμασίας των ιδεών. Είμαστε σε ρήξη με τις αρνητικές μεθόδους του παρελθόντος. Δε μηδενίζουμε τα πάντα, ούτε θεωρούμε ότι η πρόοδος θα προκύψει εξαρχής από παρθενογένεση, όμως η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη.
Η κίνηση πολιτών κινείται σε μια μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική κατεύθυνση και σκοπεύει στη επεξεργασία και προβολή ρεαλιστικών πρακτικών και εφαρμόσιμων θέσεων.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει χώρος για νέα πολιτική κίνηση μετά και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ο κύριος Μόσιαλος απαντά “καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η κίνηση πολιτών δεν πρέπει να εκληφθεί ως δημιουργία νέου κόμματος. Επιδιώκουμε τη σύνθεση και την ανασύνθεση των εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Να επισημάνω ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μαζί συγκέντρωσαν ποσοστά της τάξης του 18% πολύ μικρότερα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που ανέρχονται στο 27% και ότι μαζί εκφράζουν το 8% έως 9% των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 55 ετών. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργικών πολιτών δεν ψήφισε αυτά τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Επομένως είναι απαραίτητη η ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου που πρέπει να περιλαμβάνει και ευρύτερες δυνάμεις πέραν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο ερώτημα ποιοι μετέχουν στη νέα πολιτική κίνηση καθώς είναι λαϊκή απαίτηση να μη γίνει λίφτινγκ στα πρόσωπα ο κύριος Μόσιαλος απάντησε “να ξεκαθαρίσω πως η νέα κίνηση δεν είναι προσωπική αλλά πολλών νέων ανθρώπων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν δραστηριοποιηθεί ποτέ σε κόμματα. Επομένως είναι κάτι το εντελώς καινούργιο αυτό το οποίο δημιουργείται με άτομα που ενώ είναι πολιτικοποιημένα δε συμμετέχουν σε πολιτικές και κομματικές διαδικασίες. Και εγώ προσωπικά είμαι πλέον εκτός πολιτικών διεργασιών, δε μετείχα στις πρόσφατες εκλογές και έχω επιστρέψει στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα. Δε θα υπάρχουν πολιτικοί στη νέα κίνηση για να μη δοθεί και λάθος εντύπωση ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι που είναι αναπαλαίωση του παλιού κομματικού κατεστημένου και του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Η παρουσίαση της νέας πολιτικής κίνησης όπως αποκάλυψε στο Νewsit o κύριος Μόσιαλος θα γίνει “επίσημα τον Σεπτέμβριο. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη αρχών της κίνησης πολιτών και αυτήν την Παρασκευή το βράδυ, στις 6 Ιουλίου 2012, θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Δε θα είναι μια επίσημη συνάντηση αλλά μια πρώτη επαφή γνωριμίας των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στην κίνηση πολιτών για μια δημιουργική Ελλάδα”.

(newsit.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ