ΛΑΡΙΣΑ

Κόκκαλης: Δήμοι και ιδιοκτήτες ακινήτων υποζύγια της κεντρικής εξουσίας ακόμη και στην εφαρμογή της πυροπροστασίας

«Δήμοι και ιδιοκτήτες ακινήτων γίνονται υποζύγια της κεντρικής εξουσίας ακόμη και στην εφαρμογή της πυροπροστασίας» τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης αναφέρει: «Λίγο πριν το Καλοκαίρι, η Κυβέρνηση, κρυπτόμενη πίσω από ανεφάρμοστους Κανονισμούς και εγκυκλίους, προσπαθεί να «καλύψει» τη δική της ανεπάρκεια λόγω σοβαρής έλλειψης πόρων και προσωπικού, μεταθέτοντας στους πολίτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση ευθύνες και βάρη, που δεν τους αναλογούν και καθιστώντας τους υπόλογους για τυχόν φωτιές του καλοκαιριού.

Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια του νέου Κανονισμού πυροπροστασίας, απαιτεί από περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών της χώρας μας, την άμεση και υποχρεωτική επιβάρυνση τους με δαπάνες ύψους εώς και 28.000 €, για την εφαρμογή των μέτρων, και σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια θα συμβεί, εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας των πολιτών να δαπανήσουν τέτοια ποσά.

Συγχρόνως, στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και οι Δήμοι, οι οποίοι επίσης νομοτελειακά θα βρεθούν υπόλογοι, καθώς είναι γνωστό ότι δεν έχουν ούτε την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά ούτε και το ανθρώπινο δυναμικό για την εφαρμογή του Κανονισμού και την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Συμπερασματικά, είναι σε θετική κατεύθυνση η προσπάθεια για συστηματοποίηση του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών και τη συμμόρφωση των πολιτών για την πρόληψη εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών, πλην όμως, απαιτείται προηγούμενη υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και ορθή διαχείριση, διότι χωρίς αυτά, η συστηματοποίηση του ελέγχου και η δημιουργία της πλατφόρμας, παραμένουν κενό γράμμα, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο πραγματικός σκοπός της προστασίας από τις φωτιές. Αντίθετα, επιτυγχάνεται μόνο ο σκοπός της τυπικής αποποίησης της πολιτικής ευθύνης από την κεντρική εξουσία.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες