ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όργια εργοδοτικών αυθαιρεσιών στο Βόλο

Απίστευτες καταγγελίες καταφτάνουν στο Εργατικό Κέντρο και σε δικηγορικά γραφεία

Δεν έχει πλέον όρια η εργοδοτική αυθαιρεσία στο Βόλο. Απίστευτες καταγγελίες που υπερβαίνουν ακόμη και τα δικαιώματα που δίνει πλέον απλόχερα η εργατική νομοθεσία στους εργοδότες καταγράφονται καθημερινά τόσο στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όσο και το ΕΚΒ και δικηγορικά γραφεία που έχουν εξειδικευθεί πλέον σε εργασιακά θέματα.

«Δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που πλέον δεν περιγράφονται με λόγια, διότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει» σημείωνε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός δικηγόρος Μαργαρίτης Πατσιαντάς, σχολιάζοντας διάφορες περιπτώσεις όπου οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί πλήρως, παρουσιάζοντας το «άσπρο – μαύρο» προκειμένου να απαλλαχτούν ακόμη και από την αυτονόητη υποχρέωσή τους να πληρώσουν στο προσωπικό τους δεδουλευμένα.

Τραβούσαν τα μαλλιά τους στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από τρεις εβδομάδες όταν ενημερώθηκαν ότι εργοδότης και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας αρκετούς μήνες, είχε προσέλθει στον ΟΑΕΔ υποβάλλοντας «μονομερώς» οικειοθελείς αποχωρήσεις για το ίδιο προσωπικό, το οποίο φυσικά ενημερώθηκε εκ των υστέρων και όχι φυσικά από τον εργοδότη.

Η υπόθεση βέβαια πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, αφού οι θιγόμενοι εργαζόμενοι προσέφυγαν δικαστικά ψάχνοντας το δίκιο τους.

Και αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που φτάνουν πλέον μέχρι τα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών με τους εργαζόμενους να αναζητούν το δίκαιο τους σε ένα σύστημα όμως που ήδη έχει «φροντίσει» με τις νέες εργατικές ρυθμίσεις να απαλλάσσει τους εργοδότες ή με τον αργό ρυθμό που βγαίνουν οι αποφάσεις να κερδίζουν χρόνο στις πλάτες των εργατικών διεκδικήσεων.

Το δικαίωμα της μονομερούς καταγγελίας συμβάσεων αποτελεί την πάγια πλέον τακτική για τους εργοδότες ως μέτρο πίεσης προκειμένου σε διάφορες επιχειρήσεις εργαζόμενοι να πιεστούν να αποδεχτούν διάφορες ρυθμίσεις.

Σε πολυκατάστημα της περιοχής, η εργοδοσία, επικαλούμενη περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, κάλεσε με επιστολή τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μείωση των ημερών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών.

Είχε προηγηθεί απόπειρα να μετατραπεί η πλήρης απασχόληση σε μερική για μεγάλο μέρος των εργαζομένων, καταπατώντας έτσι ακόμα και τα ελάχιστα ψήγματα της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας (δηλαδή την ενημέρωση και τη διαβούλευση που υπαγορεύουν οι διατάξεις Ν. 3846/10 και του Π.Δ. 240/2006) επιβάλλοντας άμεσα την εκ περιτροπής εργασία.

Σε άλλη επιχείρηση στον κλάδο του τουρισμού επιχείρηση απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς μάλιστα να τους γνωστοποιεί το περιεχόμενό τους.

Εκ περιτροπής εβδομαδιαία εργασία με καθιέρωση διημέρου ξεκίνησαν και επιχειρήσεις στον κλάδο του μετάλλου επικαλούμενες τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας και ξεκαθαρίζοντας εξαρχής την πρόθεσή τους να προωθήσουν ακόμα και μονομερώς (αν δεν επέλθει συμφωνία, για οποιονδήποτε λόγο, με το Σωματείο), την εκ περιτροπής εργασία δύο ημερών την εβδομάδα για το σύνολο σχεδόν του προσωπικού..

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (ΗΑΤΑ) προχώρησε στην κατάθεση αγωγής κατά του ΠΑΣΕΝΤ (Σύνδεσμος Εργαζομένων σε Ναυτιλία και Τουρισμό) ζητώντας την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των υπαλλήλων που εργάζονται σε τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ταξιδιών.

Με την κίνησή τους αυτή οι εργοδότες στρέφονται και κατά της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, σύμφωνα με την οποία διατηρείται η σύμβαση μέχρι την υπογραφή νεοτέρας.

Το ίδιο έκανε μόλις πριν από δύο εβδομάδες μέσα στην προεκλογική περίοδο και η ΒΙΣ για τους εργαζόμενους του Βόλου, ζητώντας μάλιστα αναδρομικά να ισχύσει από την ημέρα κατάθεσης της καταγγελίας σύμβασης και ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η «υποτιθέμενη διαβούλευση».

“Οι αποφάσεις του Οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπαίνουν στην κρίση των δικαστηρίων”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι “επιχειρείται συντονισμένα και μεθοδευμένα από τους εργοδότες η κατάργηση των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν, η τρομοκράτηση και ο εκβιασμός των διαιτητών και των μεσολαβητών, ώστε να μετατραπούν σε εφαρμοστές των παράνομων διατάξεων της μνημονιακής νομοθεσίας για τις ΣΣΕ και κατ’ επέκταση σε φερέφωνα των εργοδοτικών θέσεων”.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις