ΚΟΣΜΟΣ

Διαλλακτικός Τραμπ: «Σοφή κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν να αναβάλλει την εκτόξευση»

Ως «πολύ σοφή και αιτιολογημένη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος της κίνηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας να αναβάλει την εκτόξευση πυραύλου στο νησί Γκουάμ.

Έπειτα από… συρροή εκατέρωθεν απειλών, οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι ακολουθούν πιο διπλωματικές οδούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα έριξε τους τόνους κάνοντας ενα βήμα πίσω στις μέχρι πρότινος απειλές του περί αμερικανικής εισβολής στη Βόρεια Κορέα.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βρειας Κορέας έλαβε μία πολύ σοφή και αιτιολογημένη απόφαση» έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο twitter.

«Η εναλλακτική θα ήταν όχι μόνο καταστροφική αλλά και απαράδεκτη!» συνέχισε με το γνωστό του ύφος.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν ανέβαλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στην αμερικανικής επικράτειας νήσο Γκουάμ, περιμένοντας να δει τί θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα επίσημα βορειοκορεατικά ΜΜΕ.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ. Ωστόσο, είχαν προηγηθεί απειλές περί «φωτιάς και μανίας» που θα δεχτεί η Βόρειος Κορέας εάν δε συμμορφωθεί. Και σα να μην ήταν αυτό αρκετό ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε μία ακόμα φορά λέγοντας ότι οι στρατιωτικές επιλογές κατά της Πιονγιάνγκ είναι «κλειδωμένες και οπλισμένες».

Η επίδειξης δύναμης συνεχίστηκε με την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από δύο εβδομάδες,  όπου επιθεώρησε τη διοίκηση του στρατού τη Δευτέρα, εξετάζοντας ένα σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων που έχουν στόχο να πέσουν κοντά στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Είπε ότι εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η τελευταία θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί», δήλωσε το πρακτορείο.

Το σχέδιο εκτόξευσης ανέβασε τους τόνους στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης εάν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο υιοθέτησαν ηπιότερους τόνους αναζητώντας λύση στη διπλωματική οδό.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις