ΑΡΘΡΑ

5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Διαβάζοντας πριν μερικούς μήνες το βιβλίο ‘Οι υπνοβάτες’ του Christopher Clark ήρθα αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα η οποία διέπει την ανθρώπινη στάση και συμπεριφορά και βέβαια βρίσκεται σε αυξημένες ποσότητες στο Ελληνικό DNA . Το βιβλίο πραγματεύεται την υπνοβατική πορεία των ευρωπαϊκών εθνών προς τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πορεία προς την καταστροφή είναι μερικές φορές μη αναστρέψιμη, και βέβαια μη προβλέψιμη παρά μόνο μετά από χρόνια , κοιτάζοντας μέσα από τον αμερόληπτο φακό του ιστορικού.

Πριν μερικές μέρες γίναμε μάρτυρες κάποιων άλλων υπνοβατών, η πορεία των οποίων αν δεν ανακοπεί δεν θα αφήσει στον πλανήτη ιστορικούς να αποφανθούν για το μέγεθος τη επιπολαιότητα και την ματαιοδοξία της ‘υπνοβασίας’.

Ο πρόεδρος της Αμερικής “τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του” να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μία συμφωνία οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων αφού θα έκλειναν εργοστάσια και θα χάνονταν θέσεις εργασίας στην Αμερική προς όφελος άλλων χωρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί για μια πιο δίκαιη λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν τα καταφέρουμε ωραία. Αν δεν τα καταφέρουμε, πάλι ωραία!» είπε.
«Η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να κοστίσει στην Αμερική 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας έως και το 2025. Και συνέχισε λέγοντας: Η συμφωνία δεν εξαλείφει τις θέσεις εργασίας στον τομέα του άνθρακα – μεταφέρει απλώς τις θέσεις αυτές εκτός της Αμερικής».

Επίσης, υποστήριξε ότι με την παρούσα συμφωνία όσοι μολύνουν θα συνεχίσουν να μολύνουν, όπως η Κίνα και η Ινδία έως το 2030 θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Εγώ, εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».

Η αλήθεια είναι ότι η επερχόμενη κλιματική αλλαγή αφορά τους πάντες. Στην απόφαση του αυτή όμως ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο. Την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η οποία με ανακοίνωση της αρνείται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής.

Σε ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ διερωτάται αν «η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία των Παρισίων, ξεσκεπάζει το “κατασκεύασμα” που λέγεται “κλιματική αλλαγή”;», ενώ επικροτεί την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, και διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια θέρμανση «είναι κατασκεύασμα επιχειρηματικών συμφερόντων».
Παίρνει το μέρος του προέδρου των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία του Παρισιού, την οποία θα εφαρμόσει σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, είναι εφεύρημα «προκειμένου κάποιοι να πετύχουν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων».

Παράλληλα, κάνει λόγο για απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής , υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στα χέρια αυτών που διαμορφώνουν τις πολιτικές και έχουν εφεύρει την «πράσινη οικονομία».
Πιο υπνοβάτης πεθαίνεις……
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μάσησε τα λόγια του και δήλωσε πως ‘ απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες. Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας και δεν σχετίζεται μόνο με τον οικονομικό ανταγωνισμό.
Το κλίμα αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Αυτό δεν το αμφισβητεί σχεδόν κανείς στην επιστημονική κοινότητα.

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπισή της. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Γι’ αυτό και η συμφωνία των Παρισίων ήταν μια τόσο μεγάλη επιτυχία.
Η απόφαση των Η.Π.Α. να αποχωρήσουν από τη συμφωνία είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη. Ελπίζω στο προσεχές μέλλον να υπάρχουν ακόμα περιθώρια οι Η.Π.Α. να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία, όπως εξάλλου πράττει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.’
Σε κάθε περίπτωση, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το παγκόσμιο και όχι το συντεχνιακό συμφέρον. Η υπνοβασία δεν συγχωρείται ούτε από το παρόν και ούτε φυσικά από το μέλλον.

Ηρακλής Γερογιώκας – Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις