ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Γιατί πλέον χιονίζει συχνότερα στη Λάρισα; – Οι μετεωρολόγοι αποκαλύπτουν το μυστικό της… Κάρλας!

Και ξαφνικά η Λάρισα από πόλη που δεν… ντύνεται στα λευκά σχεδόν ποτέ το χειμώνα, βρέθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές με χιόνι εντός της πόλης και μάλιστα φέτος σε πρωτοφανή επίπεδα. Τι άλλαξε τόσο δραματικά το κλίμα της Θεσσαλικής πρωτεύουσας; Είναι συμπτωματικό γεγονός ή μήπως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή την κλιματική αλλαγή;

Ρωτήσαμε τον μαθηματικό – μετεωρολόγο και υπεύθυνο του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Σταθμού “Αλέξανδρος Τακούδης” κ. Φάνη Τακούδη, για ποιό λόγο φέτος είχαμε τόσο όγκο χιονιού στη Λάρισα. “Είχαμε χαμηλά σε ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο και μία έκφραση του σιβηρικού αντικυκλώνα δύο φορές. Ως εκ τούτου, αυτές οι συναντήσεις έδωσαν χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία” μας εξήγησε.

Πώς όμως εμπλέκεται η Κάρλα σ’ αυτή την αλλαγή του καιρού το χειμώνα για τη Λάρισα; Όπως εξηγεί ο κ. Τακούδης “η αποξήρανση της Κάρλας έφερε στη Λάρισα κλίμα ξηρότερο. Όταν έρχονταν από βορειοανατολικά η κακοκαιρία, δηλαδή το ψυχρό ρεύμα αέρα, μετά την αποξήρανση της Κάρλας, έριχνε το χιόνι στο Πήλιο, αλλά στη συνέχεια ο όγκος του αέρα που έρχονταν προς τη Λάρισα είχε μειωμένη υγρασία. Έτσι, οι χιονοπτώσεις ακολουθούσαν λίγο ακόμη στον κάμπο αλλά δεν έφθαναν ποτέ στην πόλη της Λάρισας.

Από τη χρονιά όμνως που άρχισε η ανασύσταση της Κάρλας, έγινε αυτό που γίνονταν και παλιά: Με το που περνάει το Πήλιο και το Μαυροβούνι η ψυχρή μάζα αέρα και δίνει χιόνια, εμπλουτίζεται εκ νέου από τα νερά της Κάρλας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να φθάνουν και μέχρι τη Λάρισα. Γι’ αυτό εξάλλου είχαμε φαινόμενα και πέρυσι αλλά και φέτος εντονότερα στην πόλη”.

Ο χειμώνας ωστόσο δεν φαίνεται να τελείωσε στα μέσα του Ιανουαρίου μ’ αυτό το μεγάλο, διπλό, κύμα κακοκαιρίας, αφού όπως εκτιμά ο κ. Τακούδης “επειδή ο χειμώνας έχει διάρκεια, πρέπει να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες εξελίξεις. Μπορούμε να πούμε πως μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, περιμένουμε περισσότερο χειμώνα, αν και οι εκφράσεις αυτού του χειμώνα δε μπορεί να εκτιμηθούν πώς ακριβώς θα είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως, φέτος ο χειμώνας είναι “καλός” κατέληξε.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις