ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι Λαρισαίοι διαδήλωσαν ενάντια στα νομοσχέδια – λαιμητόμο που φέρνει η αριστερή κυβέρνηση (φωτό)

Εκατοντάδες Λαρισαίων συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε Κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ ενάντια στη λαίλαπα αντιλαϊκών νομοσχεδίων που φέρνει το Σαββατοκύριακο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Για μία ακόμη φορά το Εργατικό Κέντρο είχε τη μαζικότερη σε συμμετοχή και παλμό κινητοποίηση.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Πάρις Λιόλιος επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “πιστή στις δεσμεύσεις και τις υπογραφές της απέναντι στο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη, φέρνει άρον – άρον στη βουλή, πιστεύοντας ότι θα πιάσει το λαό στον ύπνο, το νομοσχέδιο λαιμητόμο, που πάει να ολοκληρώσει το έγκλημα που άρχισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που φτωχοποιεί και δημιουργεί τραγικά αδιέξοδα στην πλειοψηφία του λαού!

Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, σκληρής δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου, οι ελπίδες και τα όνειρα για μια αξιοπρεπή ζωή, κατεδαφίζονται ακόμα παραπέρα, την Κυριακή 8 Μάη , με την ψήφιση αυτού του τερατουργήματος!

Με το αντιασφαλιστικό Ν/Σ, μονιμοποιούνται όλες οι μειώσεις στις συντάξεις και επιβάλει νέα μείωση για όλους, μέσω του νέου υπολογισμού και της μείωσης των επικουρικών. Οι μειώσεις στις κύριες αφορούν όχι μόνο τους μελλοντικούς αλλά και τους νυν συνταξιούχους, αφού το τέχνασμα της “προσωπικής διαφοράς” που δήθεν θα τους δίνεται, θα είναι προσωρινό και θα δίνεται το πολύ έως το 2018.

Καθιερώνει την εθνική σύνταξη πείνας 384 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς (346 για 15 χρόνια), που σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, ανεργίας και ημιαπασχόλησης, μετατρέπει το δικαίωμα στην σύνταξη σε “άπιαστο όνειρο”.
Καταργεί το ΕΚΑΣ, τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις, το εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας.
Αυξάνει τα όρια ηλικίας για όλους, τουλάχιστον στα 67, για πλήρη σύνταξη, με τάση παραπέρα αύξησης.

Μειώνει τους μισθούς, μέσω της αύξησης εισφορών των εργαζομένων.

Με το φοροληστρικό Ν/Σ μειώνει το αφορολόγητο όριο και επιβάλει νέους έμμεσους φόρους, δηλαδή νέα φοροεπιδρομή στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα προσπαθεί να μας εξαπατήσει, λέγοντας ότι προστατεύει τους αδύναμους. Βαφτίζει υψηλές τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Μειώνει την κατώτατη σύνταξη. Τα μέτρα χτυπούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που προωθούνται νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και μειώνει δραστικά τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ενισχύοντας τη δράση των μεγαλεμπόρων υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών.

Η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη και η σύνταξη σε προνοιακό επίδομα. Στόχος να γίνει ακόμη πιο φτηνή για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Θέλουν να ζούμε με τα ψίχουλα, με την ανεργία και να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Αυτό είναι το πρόσταγμα του κεφαλαίου, αυτό υπηρετούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του καπιταλιστικού «μονόδρομου», της Ε.Ε.

Όσοι επικαλούνται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κρύβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλαπλά για το ασφαλιστικό, ότι κράτος και κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και τα χρέη!
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν λέει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Ήδη συμφώνησε με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, ένα 4ο μνημόνιο, δήθεν εφεδρικό. Τα αντιλαϊκά μέτρα και οι θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης θα είναι χωρίς τέλος!”

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η συγκυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στους εργαζομένους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματαμε ασήκωτους φόρους και χαράτσια.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή είτε μέσω της έμμεσης, είτε μέσω της άμεσης φορολογίας, η οποία αποτελεί συνέχεια των μέτρων που επιβλήθηκαν με τα 3 μνημόνια.

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000€ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση φέρνει νέα μείωση στα 9.090€ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545€ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100€ στα 2.000€, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182€.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000€ έως 20.000€.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 € το

Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με αύξηση φόρων και επιβολή νέων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους, με στόχο τη επίτευξη πλεονασμάτων, στο 3,5% του ΑΕΠ. Πλεόνασμα που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη χρεοκοπία του λαού.

Δείτε φωτογραφίες από τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις:

apergia ADEDY apergia pame ekl3 apergia mas pame 2 apergia karagiorgos katsourakis liolios apergia pame ekl apergia mas pame apergia pame ekl

apergia elme

newsroom onlarissa.gr / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις