ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος προς Φίλη: Δώστε και φέτος τις υποτροφίες του ΙΚΥ σε άριστους φοιτητές!

«Η μη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους καταφέρεται εναντίον της ίδιας της αξίας της αριστείας, αφαιρεί το κίνητρο για υψηλότερες επιδόσεις από μαθητές και φοιτητές και οδηγεί σε μια ισοπεδωτική αντίληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη, με την οποία ζητά να μη διακοπεί η χορήγηση υποτροφιών προς τους αριστουχους φοιτητές και στους αριστεύσαντες στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου, στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για το έτος 2015 δεν εγράφησαν πιστώσεις για την προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ που διακρίθηκαν στις εξετάσεις εισαγωγής στα Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους φοιτητές διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις σπουδές τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει ότι «αν όντως ισχύσει η παραπάνω απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη μη χορήγηση των υποτροφιών, οι οποίες δίδονταν αδιαλείπτως στους αριστούχους εισαχθέντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και στους αριστεύσαντες φοιτητές θα συνιστά ταυτόχρονα ανασταλτικό παράγοντα στη πρόοδο των σπουδών τους αλλά και αρνητικό μήνυμα προς τη νέα γενιά. Η οικονομική κρίση, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει πολύ αυξημένες υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό των οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά στα πανεπιστήμια. Το κράτος οφείλει την περίοδο αυτή να στέκεται αρωγός στην ελληνική οικογένεια και στους φοιτητές, ώστε να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα, οι υποτροφίες είναι περισσότερο αναγκαίες από ότι στο παρελθόν, και θα έπρεπε αντί να περικοπούν ή να ανασταλούν, να διευρυνθούν και να συμπεριλάβουν περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές».

«Επιπλέον» υπογραμμίζει ο κ. Χαρακόπουλος «η μη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους καταφέρεται εναντίον της ίδιας της αξίας της αριστείας, αφαιρεί το κίνητρο για υψηλότερες επιδόσεις από μαθητές και φοιτητές και οδηγεί σε μια ισοπεδωτική αντίληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, μπορεί να συνάδει με ιδεοληπτικές εμμονές κυβερνητικών στελεχών, που τις έχουν άλλωστε διατυπώσει δημοσίως, ωστόσο, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της κοινωνίας και του πολιτισμού μας».

Και η ερώτηση καταλήγει «Το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι οι άνθρωποί της, και η πολιτεία οφείλει αυτό το κεφάλαιο να το συνδράμει, ενισχύοντας την άμιλλα, την αξιοκρατία την επιβράβευση της αριστείας. Οι υποτροφίες του ΙΚΥ συνιστούν ένα σοβαρό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους αναπλήρωσης των ποσών που υπολείπονται, περικόπτοντας από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού, ώστε το ΙΚΥ να ανταποκριθεί στο ρόλο του».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις