ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Εγκαινιάστηκε το λαογραφικό μουσείο Λάρισας – το onlarissa.gr σας ξεναγεί

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, αποκτά πλέον μόνιμη στέγη.

Τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου Λάρισας που βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Γουργιώτη (πάροδο της οδού Φαρσάλων), πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο κ. Τασούλας επαίνεσε την προσπάθεια του αειμνήστου Γιώργου Γουργιώτη και της Λένας Γουργιώτη (η οποία όμως δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω προβλήματος υγείας), ενώ αργότερα στην ομιλία του εντός του μουσείου υποσχέθηκε στη νέα δημοτική αρχή, πως θα σταθεί στο πλευρό της σε ότι κι αν χρειαστεί. Το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, με τη μεταφορά της ευθύνης λειτουργίας του μουσείου στο δήμο Λαρισαίων, είναι η έλλειψη προσωπικού καθώς επί του παρόντος υπάρχει μόνον ένας υπάλληλος και μάλιστα με την εργασιακή σχέση του ειδικού συμβούλου.

“Αξίζει τον κόπο ιδίως η νεολαία της περιοχής να καμαρώσει αυτό το έργο και να δει τα στοιχεία του αγροτικού και αστικού πολιτισμού της περιοχής που δείχνουν τους χαραγμένους δρόμους που προϋπήρχαν από εμάς” πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού, που μάλιστα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως δείγμα μίας “άλλης Ελλάδας” μακριά από τη γραφειοκρατία και το “εγώ”.

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος ενώ μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων, κ.κ. Κώστας Τζανακούλης και Απόστολος Καλογιάννης αντίστοιχα κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

laografiko 2

laografiko 1

tasoulas laografiko

tzanakoulis laografiko

agorastos laografikos

kalogiannis laografiko

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 από έναν μικρό πυρήνα ατόμων με ντόπια καταγωγή και ειδική παιδεία, που συσπειρώθηκαν προκειμένου να αποθησαυρίσουν υλικό λαογραφικό και ιστορικό, ενδεικτικό της παράδοσης και της ιστορίας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Πρωτεργάτες στην ίδρυση του Μουσείου υπήρξαν ο χημικός Γεώργιος Γουργιώτης, συλλέκτης με εξαιρετική ευρυμάθεια στο πεδίο της νεότερης ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής και η επί τριακονταετίας Διευθύντρια του Μουσείου, αρχαιολόγος-λαογράφος Λένα Γουργιώτη, οι οποίοι οραματίστηκαν ένα Μουσείο του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, σημείο αναφοράς για την πόλη της Λάρισας με έμφαση στην συγκέντρωση, τεκμηρίωση και προβολή του καθημερινού βίου της πρωτοβιομηχανικής περιόδου.

Στα πρώτα του βήματα, τη δεκαετία του 1970, το Μουσείο με την ονομασία «Λαογραφική Εταιρεία» στεγάζεται σε αίθουσα του Δημαρχείου και διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις και σεμινάρια προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού της πόλης. Οι συλλογές του Μουσείου διαρκώς εμπλουτίζονται με δωρεές αντικειμένων και αγορές.

Η μεταστέγαση της Λαογραφικής Εταιρείας το 1983 σε μισθωμένο χώρο -στην οδό Μανδηλαρά 74- και η μετονομασία σε «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια νέα εποχή: απασχόληση επιστημονικού προσωπικού, συγκρότηση Μόνιμης Έκθεσης, οργάνωση, μελέτη – καταγραφή και προβολή του υλικού σε θεματικές ενότητες, οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων, πραγματοποίηση επιστημονικών εκδόσεων.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου από το 1991 σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ή ελεύθερης συμμετοχής σε παιδιά, σε οικογένειες, σε ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (ΑμεΑ, τσιγγάνοι, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων, ηλικιωμένα άτομα), ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδόσεις.

Οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν περί τα 20.000 αντικείμενα, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων εμπίπτει χρονολογικά στον 19ο αι. και στο πρώτο μισό του 20ού αι. και εικονογραφεί την πολιτισμική ταυτότητα της Λάρισας και της γύρω περιοχής. Με έμφαση στα αντικείμενα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, γεωργία και κτηνοτροφία, οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν επίσης αντικείμενα από βασικούς τομείς του παραδοσιακού, καθημερινού και εορταστικού, υλικού βίου: υφαντική, κεντητική, ξυλογλυπτική, κεραμική, μεταλλοτεχνία, ενδυμασία, αργυροχοΐα, εκκλησιαστική λατρεία.

Πολύτιμη παρακαταθήκη συνιστά για το Μουσείο η υψηλής αισθητικής συλλογή Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, με εικαστικά έργα και έργα μικροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, κεντητικής, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα του παραδοσιακού και του αστικού σπιτιού. Ιδιαίτερη κατηγορία συνιστά η μοναδική συλλογή ξυλοτύπων, σταμπωτών υφασμάτων και ο πλήρης εξοπλισμός τυποβαφικών εργαστηρίων του Τυρνάβου, καθώς και η πλούσια συλλογή χαρακτικών έργων 15ου- αρχές 20ου αι. με ποικίλα θέματα, τμήμα της συλλογής Ν. Ψημμένου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

laog13

laog12

laog11

laog10

laog9

laog8

laog7

laog6

laog5

laog4

laog3

laog2

laog1

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις