ΑΡΘΡΑ

Για τον Επιτάφιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Η ειρήνη έρχεται όταν δεν είσαι διατεθειμένος να παραδώσεις το δίκιο σου, διαφορετικά θα υποστείς τον πόλεμο και θα τον χάσεις κιόλας!

Για τους αμμοχωστιανους που ύστερα που τόσα χρόνια λειτουργήθηκαν σε μια κατεχομένη εκκλησία τους ήταν μια συγκινητική στιγμή. Για τον αγώνα επιστροφής όμως ήταν ένα ακόμα μεγάλο δώρο στην φαρέτρα του κατακτητή για οριστική νομιμοποίηση της ανομίας του και σίγουρα η επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας δεν θα γίνει μέσα από πανηγυράκια και κοινωνικές εκδηλώσεις τύπου αγίου γεωργίου εξορινού και μεχμέτ αλή ταλάτ.

Ρωτήστε και τον Λεβέντ αν δεν με πιστεύετε Κατά βάθος όλοι πιστεύουν πως πρόκειται για μια ουτοπία. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια καλοστημένη φιέστα και κρίμα που τούτη την φιέστα διάλεξαν να την παρουσιάσουν την Μεγάλη Παρασκευή που είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου.

Έστησαν εκπομπή στο ΡΙΚ για τα γεγονότα της Πάφου του 1964 και έσωσε την τιμή μας ένας Τούρκος Κύπριος!

Η απελευθέρωση θα γίνει μόνο εφόσον επιμένουμε στις διαχρονικές παγκόσμιες Αξίες της Ελευθερίας και της Αυτοδιάθεσης των Λαών. Και Ασφαλώς η κατάκτηση τους δεν υπονοεί πόλεμο. Σπεύδω να απαντήσω σε υπεραπλουστευμένες λογικές πλαδαρών συνειδήσεων. Αντιθέτως μόνο όταν επιμένεις στο δίκαιο του αγώνα σου υπάρχει ελπίδα δικαίωσης.

Με τις υποχωρήσεις και τις λυκοφιλίες απλώς δίνεις ακόμα ένα όπλο στον κατακτητή για να σε πολεμήσει πιο αποτελεσματικά. Θα συμφωνούσα με την ψεσινή λειτουργία, αν παραλλήλως όλοι οι τηλεοπτικοί δίαυλοι (ακούς απευθείας μετάδοση από το CNN!) έδειχναν έστω και μια εκκλησία μας που έγινε μάνδρα ή τζαμί!

Σαράντα χρόνια εκκωφαντικής σιωπής, σαράντα χρόνια βουβά καμπαναριά, σαράντα χρόνια πρωτοφανούς καταστροφής. Ό,τι κτίσαμε στους αιώνες τα διέλυσαν εν ριπή οφθαλμού.

520 εκκλησίες και Μοναστήρια, γραφικά εξωκλήσια για 40 χρόνια αλειτούργητα. Και εμείς πανηγυρίζουμε γιατί λειτουργούμε μια εκκλησία αδεία των κατακτητών. 20.000 εικόνες μας πουλήθηκαν σε αρχαιοκάπηλους!!! Ξήλωσαν ακόμα και το ψηφιδωτά από τους τοίχους τω εκκλησιών!!! Άνοιξαν, σύλησαν και δήωσαν ακόμα και τους τάφους των προγόνων μας!!!

Εκκλησίες αποχωρητήρια!! Εκκλησίες κέντρα διασκεδάσεως!!! Και εμείς τους προσκυνούμε γιατί νομίζουμε οι αφελείς ότι έρχεται η οικονομικά ανάκαμψη. Μα πόσο φιλοχρήματοι γίναμε τελικά; Το πρόβλημα δεν είναι δικοινοτικό που με λίγη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές (!;) μπορεί να λυθεί… Το πρόβλημα είναι εισβολής-κατοχής ένεκα Τουρκίας…

Υπάρχει κανένας που να διαφωνεί με τούτη την διαπίστωση; Την ώρα μάλιστα που Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου έχουν αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Απτή απόδειξη ο κόσμος που καθημερινά πάει κι έρχεται στην κατεχόμενη γη μας, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο… ακόμα και από τους ανθρώπους που ζητούν άδεια από τους παράνομους ενοίκους για να μπουν στα σπίτια που έκτισαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους… Καιρός λοιπόν να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τις πολύ καλές σχέσεις των Ελλήνων και Τούρκων στο νησί.

Την σωστή επαναπροσέγγιση όλοι την θέλουμε και όλοι την επιδιώκουμε. Όχι, όμως, με στημένα επικοινωνιακά παιγνίδια εντυπώσεων… Και ποτέ με κατεβασμένα κεφάλια και κυρίως με κατεβασμένα βρ….!!!

Έλεος!!!

Του Δρ. Ντίνου Αυγουστή – εκπαιδευτικού

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις