ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος:Η εξολόθρευση του μικρασιατικού ελληνισμού συνιστά Γενοκτονία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο, εκ μέρους του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε μεταξύ άλλων:

Η εξολόθρευση του μικρασιατικού ελληνισμού συνιστά Γενοκτονία
«Η σφαγή του ελληνικού, και εν γένει χριστιανικού, στοιχείου στα εδάφη της ακμαίας οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά, Ιωνικής γης, η εκδίωξή του από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας, όπου για αιώνες δημιούργησε, πρόκοψε και στάθηκε στους προμαχώνες του παγκόσμιου πολιτισμού, δεν συνιστούν συνήθη ιστορικά γεγονότα.
Διότι, εν ριπή οφθαλμού, συντελέστηκε ριζική και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του εθνικού, θρησκευτικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της καθ’ ημάς Ανατολής. Αλλοίωση που προήλθε από τη διαδοχή γενοκτονικών διώξεων, και που θύματά τους υπήρξαν οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, ο Ποντιακός και Μικρασιατικός Ελληνισμός.
Παρά τις προφάσεις εν αμαρτίαις, που ενίοτε προβάλλονται από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να δει ξεκάθαρα το παρελθόν της, όσα συνέβησαν τα δραματικά αυτά χρόνια δεν έγιναν ούτε αυθόρμητα ούτε χωρίς σχέδιο».

Οι ευθύνες της Δύσης και ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής
«Χωρίς καμία διάθεση να αποσιωπήσω τις δικές μας, τεράστιες, ευθύνες ως προς το τραγικό αποτέλεσμα της μικρασιατικής εκστρατείας, ευθύνες που είχαν πάντοτε την αιτία τους στην αρνητική ροπή μας προς την εσωτερική έριδα -και που δυστυχέστατα μας συνοδεύει μέχρι σήμερα- ο χριστιανικός κόσμος της Δύσης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Και τα παραπάνω ακούγονται τραγικά επίκαιρα, αν αναλογιστούμε τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή. Εκεί όπου ο χριστιανισμός, εν μέσω αντιμαχόμενων δυνάμεων, κινδυνεύει, έπειτα από δισχιλιετή συνεχή παρουσία, να χαθεί δια παντός. Με την ανοχή, δυστυχώς, και αυτή τη φορά των μεγάλων δυνάμεων.
Οι οποίες σιωπούσαν κι όταν η χριστιανική παρουσία μειωνόταν στα όρια της εξαφάνισης στην ίδια την Τουρκία, κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν τη μικρασιατική καταστροφή».

«Γενοκτονία» της ιστορικής μνήμης και Αγιασοφιά
«Την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε να αναβιώνει απειλητικά στη γείτονα χώρα η συστηματική γενοκτονία ακόμη και αυτής της ιστορικής μνήμης, που ακολούθησε και στο παρελθόν.
Μετά την αυταρχική μετατροπή από το τουρκικό κράτος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας αλλά και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε μουσουλμανικά τεμένη, μας έρχονται ανησυχητικά μηνύματα για την μετατροπή κι αυτής ακόμη της Αγιασοφιάς στην Πόλη σε τζαμί.
Θα πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε και την ευχάριστη είδηση που μας έρχεται από την μαρτυρική Ίμβρο, όπου κτύπησε και πάλι το σχολικό κουδούνι έπειτα από πενήντα ολόκληρα χρόνια. Μια είδηση που γεννά αναμφίβολα αισιοδοξία και ελπίδες».

Ενιαία αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής
«Προτείνουμε την ενιαία αναγνώριση της γενοκτονίας τόσο του Ποντιακού όσο και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, καθώς η πολυδιάσπαση των εκδηλώσεων μνήμης σε διαφορετικές ημερομηνίες εντέλει αποδυναμώνει τη δυνατότητα διεθνοποίησης του αιτήματος αναγνώρισής της γενοκτονίας.
Θα πρέπει, επιπλέον, να προχωρήσουμε στη συνεργασία και στο συντονισμό μας με την Αρμενία αλλά και τις ισχυρές οργανώσεις της διασποράς των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε την ενιαία αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης¸ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι Βουλευτές, της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος Νεράντζης, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Αθανασίου και της ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννης Πανούσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Αντώνης Οραήλογλου, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, προσφυγικών σωματείων και απόγονοι προσφύγων.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις