ΛΑΡΙΣΑ

Η πρόταση του ΚΚΕ για τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας

Η διαχείριση του υδρο-αρδευτικού νερού της Θεσσαλίας και συνολικά των υδάτινων πόρων της χώρας ήταν το θέμα της χτεσινοβραδινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ στη Λάρισα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον προσχηματικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στην περιοχή υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, με στόχο να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τη μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών της Θεσσαλίας, αλλά και το σχεδιαζόμενο «πάγωμα» του έργου της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου.

Οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και ευρύτερα είναι απολύτως ενταγμένη στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚ. Παρουσιάζοντας ειδικά στοιχεία που αφορούν το θεσσαλικό κάμπο, είπε: «Η Θεσσαλία παρουσιάζει αυξανόμενο έλλειμμα στους υδάτινους πόρους, κυρίως στα υπόγεια ύδατα, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρδεύονται κατά 70% με υπόγεια νερά μέσω 33.000 γεωτρήσεων και μόνο 30% από την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων που χύνονται στη θάλασσα από την απουσία έργων υποδομής όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.λπ. Να σημειώσουμε εδώ πως περίπου τα 2/3 αυτών των γεωτρήσεων είναι ιδιωτικές.

Υπάρχουν εκτιμήσεις και μελέτες ότι ο υπόγειος υδροφορέας παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα από 550-900 εκατ. κυβικά μέτρα νερό. Αρδεύεται σχεδόν το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και ενώ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου μας πιπιλίζουν το μυαλό για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, επιχειρούν παραπέρα μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, δηλαδή μείωση της παραγωγής, μεγάλωμα του ελλείμματος εισαγωγών – εξαγωγών και της διατροφικής εξάρτησης της χώρας».

Υπογράμμισε επίσης τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια στη Θεσσαλία.

Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε:

«Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θ

α μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής.

Ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα διασφαλίσει:

— Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.

— Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.λπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).

— Την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.

— Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμιών και των λιμών.

— Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.

–Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης.

— Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, το ΚΚΕ καλεί και στηρίζει αγωνιστικές διεκδικητικές πρωτοβουλίες σε 4 συμπληρωματικές κατευθύνσεις:

  • Για την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Για την κατοχύρωση των υδάτινων πόρων σαν λαϊκή περιουσία. Ο ενιαίος κρατικός φορέας θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών απ’ τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις.
  • Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, απ’ τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Εργων που στη Θεσσαλία δεν περιορίζονται στο γνωστό σύνολο υποδομών για την υλοποίηση και αξιοποίηση της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αλλά αφορούν τη διευθέτηση και ανόρθωση όλων των λεκανών απορροής (π.χ. των ποταμών Καλέντζη και Καράμπαλη) τη συγκράτηση νερών στην ορεινή ζώνη, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου στο θεσσαλικό κάμπο. Εργων που συνδέονται άρρηκτα με την απαίτηση για σημαντική αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και τη διασφάλιση της ποσότητας των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε ετήσια βάση.
  • Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας των δασών και την μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
  • Τον αγώνα για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να μην πουληθεί καμιά μονάδα, να μην προχωρήσει ο διαχωρισμός των δικτύων, να καταργηθεί το πράσινο τέλος ΑΠΕ, να υπάρξει άμεση μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος».
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις