Επαφές με φορείς της Βόρειας Ελλάδας είχε ο Άρης Ξενόφος

Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας είχε την Δευτέρα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος, ενώ επισκέφθηκε και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου στην περιοχή που έχουν περιέλθει στο Ταμείο για ανάπτυξη και αξιοποίηση, όπως η μαρίνα Καλαμαριάς και τα ακίνητα στην περιοχή Μίκρας – Περαίας, όπως και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.

Ο κ. Ξενόφος συναντήθηκε την Δευτέρα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη και τον Δήμαρχο Θέρμης, κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

Την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης, κυρία Βούλα Πατουλίδου. Στις επαφές που έγιναν αντηλλάγησαν απόψεις για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να ακούν τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των Δημάρχων για τα ακίνητα στην ακτίνα περιοχής του Αεροδρομίου.

Την Τρίτη ο κ. Ξενόφος είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Θανάση Σαββάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκο Ευθυμιάδη.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό και το πλάνο του Ταμείου για την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και άκουσε τις σχετικές απόψεις και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων.

Πηγή: in.gr

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου Δέρματος: Εξεταστείτε δωρεάν

Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος σε όποιον το επιθυμεί δίνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ) στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (7-11 Μαΐου 2018).

Οι εξετάσεις διενεργούνται κατόπιν ραντεβού από δερματολόγους-μέλη της ΕΔΑΕ σε όλη την Ελλάδα σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία.

Η λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους είναι διαθέσιμη εδώ. Επίσης τηλεφωνήστε στο 215 215 85 23 για προγραμματισμό ραντεβού.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει μέχρι και 8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάστηκαν 1.420 άνδρες και 2.579 γυναίκες, κατά μέσο όρο 45 ετών.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49%) ωθήθηκε να συμμετάσχει στη δωρεάν εξέταση επειδή είχε πολλές ελιές, το 14% γιατί κάποια ελιά είχες πρόσφατα αλλάξει σχήμα, ενώ το 31% γιατί θεώρησε χρήσιμη την εξέταση δέρματος.

Το 32% των ατόμων δήλωσε ότι είχε υποστεί κάποιο σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν, ενώ μόνο το 39% χρησιμοποιούσε πάντοτε αντηλιακό προϊόν όταν βρισκόταν σε ανοιχτό χώρο για πάνω από μια ώρα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι έκανε ηλιοθεραπεία. Αντιθέτως, το 64% χρησιμοποιούσε πάντα αντηλιακό κατά την ηλιοθεραπεία.

Από την περσινή δράση διαπιστώθηκε επίσης, ότι στο 49% των περιπτώσεων η ύποπτη βλάβη είχε γίνει αρχικά αντιληπτή από τον ίδιο τον εξεταζόμενο και στο 48% από τον δερματολόγο. Εν τέλει με μελάνωμα διαγνώστηκαν 69 άτομα.

Πηγή: in.gr

«Βόμβα» Γιοχάνες Χαν: Λύση για το όνομα των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες

«Βόμβα» στην υπόθεση των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, έριξε ο ο Γιαχάνες Χάν, αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Χαν προανήγγειλε λύση για το «Μακεδονικό» τις επόμενες δύο εβδομάδες. Λύση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη, όπως είπε.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι αισιόδοξος ότι τις πεόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη διαπαγματεύσεων με τη FYROM.

Ολοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Δηλαδή τις σοβαρές αντιθέσεις που υπάρχουν για τη μη αναθεώρηση του Συντάγματος, που αρνείται η σκοπιανή κυβέρνηση αλλά και για τις αλυτρωτικές αναφορές και την μακεδονική παράδοση και πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται ότι συνάντηση στη Βιέννη το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Θα είναι μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί μια μίνιμουμ προσέγγιση, στο πλαίσιο βεβαίως των νέων δεδομένων όπως τα περιέγραψε ο κ. Χαν.

Πηγή: in.gr

«Παγίδες» στον Δρόμο του Μεταξιού

Το εγχείρημα έχει πολλές ονομασίες: Δρόμος του Μεταξιού στα ελληνικά, αντίστοιχη είναι η νοηματοδότηση στα γερμανικά, ενώ ο αγγλικός όρος είναι «One belt, one road». Αυτό που προσπαθεί να κάνει η σύγχρονη Κίνα είναι να αναβιώσει μία χερσαία, αλλά και μία θαλάσσια οδό μεταφοράς των προϊόντων που φιλοδοξεί να εξάγει σε εξήντα χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αντίστοιχες, κολοσσιαίες διαστάσεις έχει το χρηματοδοτικό πλαίσιο του εγχειρήματος: υπολογίζεται ότι το Πεκίνο θα επενδύσει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε έργα οδοποιίας, λιμάνια και νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Τα σχετικά κονδύλια εκταμιεύονται από ένα κρατικό ταμείο που έχει συσταθεί ειδικά για τον Δρόμο του Μεταξιού από την κινεζική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), η οποία είχε ιδρυθεί το 2014 με πρωτοβουλία του Πεκίνου και περιλαμβάνει σήμερα 61 κράτη-μέλη.

Η Κίνα προβάλει την αναβίωση των αρχαίων εμπορικών δρόμων ως μία win-win-situation για όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή μία συνεργασία από την οποία κερδίζουν όλοι και ιδιαίτερα εκείνοι που επωφελούνται από τα νέα έργα υποδομής με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χωρες. Ωστόσο δεν λείπει και η κριτική: πολλοί στηλιτεύουν το γεγονός ότι οι Κινέζοι αποκλείουν ευρωπαϊκές εταιρίες από μεγάλα έργα υποδομής στην ίδια τους τη χώρα. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Έντερ, συνεργάτης του Mercator Institute for China Studies στο Βερολίνο, συνήθως αναζητείται πλειοδότης εντός Κίνας και με τον όρο ότι θα απασχολήσει κινέζους εργάτες και θα χρησιμοποιήσει υλικά που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα. Ένα άλλο σημείο κριτικής αφορά την υπερχρέωση των φτωχότερων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς το χρέος τους, προκειμένου να υλοποιήσουν τα έργα υποδομής που αποτελούν τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ιδρύματος Center for Global Development, η υπερχρέωση οδηγεί σε πλήρη οικονομική εξάρτηση από την Κίνα. Αυτό φαίνεται ήδη να συμβαίνει με ασιατικές χώρες, όπως το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, η Κιργιζία, η Μογγολία, το Λάος και οι Μαλδίβες Νήσοι. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το χρέος προς την Κίνα και στο Τζιμπουτί της Αφρικής, αλλά και στο Μαυροβούνιο.

Το παράδειγμα του Πακιστάν

Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC) αποτελεί βασικό άξονα της νέας εμπορικής οδού. Περιλαμβάνει οδικό, σιδηροδρομικό και ενεργειακό δίκτυο συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη δυτική Κίνα έως τις πακιστανικές ακτές με απόληξη στο λιμάνι του Γκουαντάρ. Το αμερικανικό Center for Global Development υπολογίζει το συνολικό ύψος της επένδυσης σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 80% παρέχεται από την Κίνα με επιτόκιο 5%. Προφανώς και οι δύο πλευρές προσδοκούν μεγάλα οφέλη από την υλοποίηση του σχεδίου. Για το Πακιστάν το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για την Κίνα το ζητούμενο είναι η πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές των αραβικών χωρών και στην Αφρική.

Ωστόσο, αν η οικονομία του Πακιστάν δεν καταφέρει να αναπτυχθεί με τους προσδοκώμενους ρυθμούς, προφανής συνέπεια θα είναι η υπερχρέωση της χώρας απέναντι στην Κίνα. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε το πρόσφατο παράδειγμα της Σρι Λάνκα, η οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της προς το Πεκίνο και τελικά αποδέχθηκε ένα κούρεμα χρέους, αλλά με την προϋπόθεση να παραχωρήσει το λιμάνι του Χαμπαντόντα σε κινεζική κρατική εταιρία για 99 χρόνια.

Ελλάδα-Σερβια στον Δρόμο του Μεταξιού

Στην Ευρώπη ξεχωρίζει το παράδειγμα της Ελλάδας, την οποία ήδη το 2014 ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είχε αποκαλέσει «πύλη προς την Ευρώπη». Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και αναμένεται να επενδύσει ακόμη περισσότερα. Υποδειγματική θεωρείται πλέον η άλλοτε διαμφισβητούμενη επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Στρατηγικού χαρακτήρα θεωρείται και η εξαγορά μεριδίου 24% στον διαχειριστή ηλεκτρικής ενεργειας ΑΔΜΗΕ το 2016. Εκτός από την οικονομική πτυχή, Ελλάδα και Κίνα εξάρουν και την πολιτιστική διάσταση του εγχειρήματος.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Σερβία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας και η ένταξή της θεωρείται ζήτημα χρόνου. Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση σε έργα υποδομής στη Σερβία είναι η κατασκευή μία νέας γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 145 εκατομμύρια προέρχονται από δάνειο της κινεζικής τράπεζας Exim, ενώ την υλοποίηση του έργου έχει επίσης αναλάβει κινεζική εταιρία. Το επόμενο στοίχημα θα είναι πολύ πιο φιλόδοξο: ο κινεζικός σιδηροδρομικός οργανισμός China Railways International και η κατασκευαστική εταιρία China Construction Company σχεδιάζουν μία σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη μέχρι το 2023.

Αντρέας Μπέκερ, Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: in.gr

Γιατί η Κέιτ Μίντλετον βγήκε από το μαιευτήριο 7 ώρες μετά τη γέννα

Η Δούκισσα του Κέμπριτζ υποδέχτηκε χθες το τρίτο της παιδί και ήδη η ευτυχισμένη οικογένεια έχει επιστρέψει στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Η Κέιτ Μίντλετον πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο επτά μόλις ώρες μετά τη γέννα και σε όλους δημιουργήθηκε εύλογα το ερώτημα «πώς μπόρεσε και βγήκε τόσο νωρίς;».

Στο Λονδίνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού People, οι λεχώνες μένουν κατά μέσο όρο στο μαιευτήριο 1,5 μέρα, που αποτελεί το μικρότερο μέσο όρο διαμονής στις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Στη γέννηση του πρίγκιπα Τζορτζ το 2013 η Κέιτ είχε διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο, ενώ όταν έφερε στον κόσμο την πριγκίπισσα Σάρλοτ πήρε εξιτήριο 10 ώρες μετά τη γέννα.

Όπως είπε στον Guardian η μαία Louise Silverton, διευθύντρια στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCM), ο χρόνος παραμονής στο μαιευτήριο εξαρτάται από τις ανάγκες της κάθε λεχώνας. «Η μαία πρέπει να σιγουρευτεί ότι η γυναίκα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Αν δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και στο σπίτι, τότε η επιστροφή 5-6 ώρες μετά την γέννα είναι απολύτων φυσιολογική» ανέφερε.

Άλλος ένας λόγος για τη γρήγορη επιστροφή της Κέιτ Μίντλετον είναι η φρενίτιδα -από θαυμαστές και Μέσα- που επικρατούσε έξω από το νοσοκομείο, αναφέρει το People. Η Δούκισσα δεν ήταν η μόνο έγκυος που γεννούσε στην πτέρυγα Lindo Wing και έτσι οι περισσότερες μέρες παραμονής της εκεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στις άλλες γυναίκες.

Και φυσικά η Δούκισσα έχει στη διάθεσή της μια ομάδα 20 γιατρών που θα φτάσουν στο Παλάτι μέσα σε λίγα λεπτά αν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη.

Πηγή: newsbeast.gr

Tι κρύβεται στην καρδιά του γαλαξία μας;

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εντοπίστηκαν μυστηριώδεις εκπομπές ακτινοβολίας από το κέντρο του γαλαξία μας, οι οποίες αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι προέρχονταν από μια μελανή οπή. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή τη μαύρη τρύπα Τοξότη Α* και οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι έχει διάμετρο περίπου 45 εκατ. χλμ. και μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλιου.

Διάφορες παρατηρήσεις τα τελευταία χρόνια έδειχναν ότι ο Τοξότης Α* είχε… παρέα. Αρχικά οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη παρουσίας μερικών δεκάδων μελανών οπών πέριξ του κέντρου του γαλαξία μας. Αργότερα τα ίχνη πολλαπλασιάστηκαν και οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό τους σε μερικές εκατοντάδες.

Ηρθε όμως πριν από λίγες εβδομάδες η ανακοίνωση μιας έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης η οποία τάραξε τα νερά, αφού από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι τον Τοξότη Α* συντροφεύουν 10.000-20.000 μικρότερες μαύρες τρύπες! Και δεν είναι μόνο αυτές. Αλλες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη πολλών διαστημικών αντικειμένων και κοσμικών δομών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: in.gr

ΕΚΤ: Χαλαρά τα κριτήρια και οι όροι δανείων στις επιχειρήσεις

Tα κριτήρια των τραπεζών της Ευρωζώνης για χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις χαλάρωσαν σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (April 2018 bank lending survey, BLS).

H καθαρή χαλάρωση (-8%) των κριτηρίων (των πιστωτικών κανόνων, όπως αποκαλούνται) ήταν ισχυρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι τράπεζες στην προηγούμενη έρευνα, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 αυτά δεν είχαν μεταβληθεί.

Επιπλέον, οι πιστωτικοί κανόνες για στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά χαλάρωσαν περαιτέρω (-11% από -6%) και αυτοί για την καταναλωτική πίστη και άλλα δάνεια σε νοικοκυριά χαλάρωσαν ελαφρά (-3% από -1%). Και στις τρεις αυτές κατηγορίες δανείων ήταν η πίεση του ανταγωνισμού, η αντίληψη του κινδύνου και η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο που οδήγησαν στη χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων, ενώ το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και οι περιορισμοί από τους ισολογισμούς τους δεν επηρέασαν σε γενικές γραμμές. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες αναμένουν μία χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων και για τις τρεις κατηγορίες δανείων.

Παράλληλα, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 χαλάρωσαν και οι γενικοί όροι για όλες τις κατηγορίες των νέων τραπεζικών δανείων, κυρίως λόγω της μείωσης των μέσων περιθωρίων (επιτοκίου). Επιπλέον, μειώθηκαν τα περιθώρια (επιτοκίου) των τραπεζών για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια υψηλότερου κινδύνου.

Η ζήτηση δανείων συνέχισε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες. Η αύξηση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων αποδόθηκε κυρίως στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τη δραστηριότητα αναφορικά με συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) εταιρειών και το γενικό επίπεδο των επιτοκίων. Η ζήτηση στεγαστικών δανείων συνέχισε να καθοδηγείται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και – σε μικρότερο βαθμό από ότι στο προηγούμενο τρίμηνο – από τις ευνοϊκές προοπτικές της στεγαστικής αγορά. Οι δαπάνες για διαρκή αγαθά, το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισαν να συμβάλλουν θετικά στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων και άλλων δανείων στα νοικοκυριά.

Όσον αφορά στην επίδραση του προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το APP επηρέασε θετικά το ενεργητικό και τη ρευστότητά τους καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης στην αγορά κατά τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά είχε αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων καθαρών περιθωρίων επιτοκίων.

Το APP συνέχισε να συμβάλλει στη χαλάρωση των όρων των δανείων και είχε θετική επίδραση στον όγκο των δανείων σε όλες τις κατηγορίες. Το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ είχε αρνητική επίπτωση στο καθαρό εισόδημα των τραπεζών από τόκους, αλλά οι τράπεζες εκτίμησαν ότι είχε θετική επίδραση στους όγκους των δανείων. Τέλος, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι τα σημερινά επίπεδα πιστωτικών κανόνων τους είναι πιο σφιχτά για όλες τις κατηγορίες δανείων σε σχέση με αυτά από το 2003, ενώ τα θεωρούν ως γενικά συγκρίσιμα με τα επίπεδα από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Πηγή: in.gr

Έρευνα σε βάθος για τη Novartis ζητά η ΔΗΣΥ

Αντίθετος με το πόρισμα της πλειοψηφίας, σύμφωνα με το οποίο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση είναι αναρμόδια να προχωρήσει σε έρευνα, δηλώνει το μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή Θεόδωρος Παπαθεόδωρου.

Στο πόρισμά του που κατατίθεται σήμερα ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγορεί την πλειοψηφία ότι «η σπουδή με την οποία κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στη διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις».

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημειώνει ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής βρίσκει απολύτως αντίθετη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς.

Έρευνα σε βάθος

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνει ότι «κατά το Σύνταγμα, βασική αποστολή και κύρια αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής δεν είναι μόνο η υποβολή πρότασης προς την Ολομέλεια της Βουλής για άσκηση, ή μη, ποινικής δίωξης κατά των αναφερομένων πολιτικών προσώπων, αλλά, πρωτίστως, η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης» και συνεπώς η ουσιαστική άσκηση, από την Επιτροπή, του συνόλου των εισαγγελικών αρμοδιοτήτων που αυτή έχει.

«Με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε συστηματικά στον περιορισμό της συζήτησης στην πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι στην εκτέλεση της εντολής που η Επιτροπή είχε λάβει με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής» περιγράφει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει: «Ενώ η απόφαση της Ολομέλειας της 21ης Φεβρουαρίου όριζε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε, κατά την πρότασή της, να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να διερευνήσει σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης διώξεις για τα προαναφερθέντα αδικήματα και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να επιβεβαιωθεί η αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, η οποία όμως έχει ήδη κρίνει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή προς την οποία διαβίβασε τη δικογραφία, με εξαίρεση την πιθανή τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων, για την οποία και προβαίνει σε ερευνητικές ενέργειες χωρίς να αναμένει οποιοδήποτε πόρισμα της Επιτροπής και οποιαδήποτε απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η αρμοδιότητα και βεβαίως η δικαιοδοσία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης δεν κρίνεται από τη Βουλή και τις επιτροπές της, όπως και το αντίστροφο».

Όπως εξάλλου τονίζει, «σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής αρνήθηκε να επιληφθεί της προδικασίας, να ασκήσει ουσιαστικά τα εισαγγελικά της καθήκοντα, να εξετάσει τους τρεις ανώνυμους και άλλους μάρτυρες σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΠΔ και τελικά να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση σε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας. Λειτούργησε παρελκυστικά ως προς τον προγραμματισμό και την οργάνωση των εργασιών, επαναφέροντας συνεχώς και μονοδιάστατα το ζήτημα της διερεύνησης της αρμοδιότητας της Επιτροπής, υιοθετώντας μια ερμηνεία σκοπιμότητας απολύτως στενή και ευθέως αντίθετη προς τη πάγια νομολογία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86, καθώς και των δικαστικών τους συμβουλίων, όπως και προς την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική».

Ως προς τα αδικήματα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει ότι «αν τα αδικήματα της δωροδοκίας / δωροληψίας ως αδικήματα περί την υπηρεσία, θεωρηθεί ότι δεν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε δεν πληρούται η νομοτυπική υπόσταση των σχετικών αδικημάτων, δηλαδή δεν υπάρχει καν αδίκημα προς διερεύνηση».

«Η εξαρχής μεθόδευση της πρότασης περί διερεύνησης της αρμοδιότητας της Βουλής και συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης -ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είχε την παραπάνω θέση-, δεν αποσκοπούσε παρά στην επιχείρηση σπίλωσης των αναφερόμενων στο φάκελο δέκα (10) πολιτικών προσώπων και στη συντήρηση σκιών για ωμούς πολιτικούς λόγους» σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει πως «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γνώριζε ότι η Επιτροπή θα εμποδιζόταν από την αρχή να επιληφθεί με συνθήκες διαφάνειας της προδικασίας» και «στην ουσία, για την κυβερνητική πλειοψηφία, η Επιτροπή συνεστήθη όχι για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της αλήθειας ως προς την εμπλοκή των αναφερόμενων προσώπων στην υπόθεση Novartis, αλλά για να διενεργηθεί μεταξύ των μελών της ένας δήθεν θεωρητικός- επιστημονικός διάλογος περί του εύρους της αρμοδιότητας της Επιτροπής».

Γι αυτόν τον λόγο, αναφέρει ο βουλευτής, απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για πρόσκληση μαρτύρων, εξέταση των ανώνυμων μαρτύρων ενώπιον της Επιτροπής, αναζήτησή και ανάγνωση εγγράφων και διενέργεια επί της ουσίας προανακριτικού χαρακτήρα πράξεων, με το σκεπτικό ότι πρώτα πρέπει «να αποφασίσει η Επιτροπή επί του ζητήματος της αρμοδιότητας».

Η αποχώρηση

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αποχώρησή μας από την Επιτροπή, όπως και όλων των μελών – βουλευτών προερχόμενων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική πράξη για την καταγγελία της παραπάνω μεθόδευσης και της προειλημμένης απόφασης της πλειοψηφίας να οδηγήσει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής στο αδιέξοδο της αναρμοδιότητας. Η θέση μας αυτή επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι, στη συνέχεια, η πλειοψηφία συνεδριάζουσα «εν ολομελεία συγκυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέληξε σε μία διάγνωση πολιτικής σκοπιμότητας περί αναρμοδιότητας της Επιτροπής να διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα» εξηγεί ο κ. Παπαθεοδώρου για την αποχώρηση από την Ειδική Επιτροπή.

«Είχαμε καταγγείλει εξαρχής και σταθερά αυτή τη διαφαινόμενη εξέλιξη σκοπιμότητας και ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η παράλειψη ουσιαστικής εξέτασης της υπόθεσης, ενώ είχε συσταθεί η Επιτροπή, θα οδηγούσε αναπόδραστα στη συγκάλυψη της υπόθεσης, στη συντήρηση των αμφιβολιών και των σκιών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην αποστέρηση από τα αναφερόμενα πρόσωπα του δικαιώματος στο «φυσικό δικαστή», ώστε να λάμψει η αλήθεια. Γι αυτόν τον λόγο είχαμε διεκδικήσει από την πρώτη στιγμή να έρθουν όλα στο φως με την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και χωρίς επίπλαστα δικονομικά προσκόμματα» αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει ότι το αδιέξοδο της αναρμοδιότητας ισοδυναμεί με τη συγκάλυψη της αλήθειας και τον πολιτικά ύποπτο χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Για την αρμοδιότητα

Επίσης, χαρακτηρίζει λανθασμένη και αποπροσανατολιστική την άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ελέγξει και αρμόδια είναι η τακτική δικαιοσύνη, διότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζουν ρητά ότι εφόσον συνεστήθη η Επιτροπή με απόφαση της Ολομέλειας, ο μόνος «φυσικός» δικαστής για τα αναφερόμενα πρόσωπα και τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης των αδικημάτων είναι η Βουλή, το Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και εν τελεί το Ειδικό Δικαστήριο. «Η Δικαιοσύνη απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή θεωρώντας ότι αυτή είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η αναπομπή της δικογραφίας και πάλι στη Δικαιοσύνη για τα διαλαμβανόμενα στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως αδικήματα -όπως λανθασμένα υποστηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία- είναι πράξη αντίθετη στην πάγια νομολογία που έκρινε ότι αρμοδιότητα γι αυτά έχει μόνο η Βουλή» αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι στο μείζον αδίκημα της απιστίας που συνδέεται και με ενδεχόμενη ζημία του Δημοσίου, «η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μεγάλη άνεση αποδέχθηκε εξαρχής ότι επήλθε εξάλειψη λόγω παρόδου του προβλεπόμενου χρόνου και με τον τρόπο βεβαίως αυτόν προστατευόταν ο Υπουργός Υγείας της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Π. Κουρουμπλής».

Αναφέρει, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία, ενώ ακολουθεί, υποτίθεται, το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας, διαφοροποιείται ως προς τη νομιμοποίηση εσόδων και τελικά ενώ γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια για πράξεις ενδεχόμενης δωροδοκίας / δωροληψίας, εισηγείται την εκ νέου διαβίβαση της δικογραφίας για να συγκαλυφθεί η άρνησή της να καλέσει για εξέταση τους περιβόητους ανώνυμους μάρτυρες και «συνεπώς, πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί «φιάσκο», στο βαθμό που πλέον δεν τίθεται θέμα επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη».

«Η Δικαιοσύνη διά των αρμοδίων Εισαγγελέων άρχισε και συνεχίζει να διερευνά ως έχει δικαιοδοσία και αρμοδιότητα την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τυχόν άλλα αδικήματα που συσχετίζονται με αυτή, χωρίς να έχει ανάγκη την άδεια της Βουλής. Για τα υπόλοιπα αδικήματα για τα οποία συνεστήθη η Επιτροπή και εμπίπτουν στα αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε να διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεσή τους, να εξετάσει μάρτυρες, να διαγνώσει την αξιοπιστίας τους, να αναζητήσει και να αναγνώσει έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Novartis ή αλλοδαπών υπηρεσιών και να διενεργήσει πράξεις προανακριτικού χαρακτήρα» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πηγή: in.gr

Οι γάτες πάνε στον ψυχολόγο

Η Έμυ φοβάται το άγγιγμα, τα μαξιλάρια, τους ανθρώπους. Όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο κρύβεται. «Έχει μια διαταραχή φόβου» δηλώνει η Μπίργκα Ντέξελ, η οποία είναι θεραπεύτρια όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για γάτες.

Σήμερα την επισκέπτεται ένα νεαρό ζευγάρι στο Κένιξ Βουρστερχάουζεν. Ο Φλόριαν Κύνελ και η Μέλανι Έρκερ αναζήτησαν τη βοήθεια της θεραπεύτριας διότι οι δυο γάτες τους δεν τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους. Η μια είναι γεμάτη ταπεραμέντο και η άλλη ντροπαλή.

Έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι να στέλνουν τα κατοικίδιά τους στον ψυχολόγο. Υπάρχουν θεραπείες συμπεριφοράς για γάτες, σκύλους, άλογα ή πουλιά. «Πριν από 15 χρόνια όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά τώρα έχει γίνει πιο γνωστό», λέει η Μπίργκα Ντέξελ.

Ο Γερμανικός Σύλλογος Κτηνιάτρων θεωρεί κατά βάση σωστή μια θεραπεία συμπεριφοράς για ζώα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του συλλόγου Άστριντ Μπερ επειδή «ο όρος ψυχολόγος ζώων δεν έχει καθιερωθεί και δεν προστατεύεται, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ψάξουν και να ελέγξουν εάν πρόκειται για σοβαρές προτάσεις». Η ίδια δεν είναι κτηνίατρος αλλά είχε εργαστεί στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) για τα απειλούμενα είδη ζώων και αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στην θεραπεία των ζώων.

Το πρόβλημα συνήθως είναι οι άνθρωποι και όχι τα ζώα

30 με 400 αιτήματα για βοήθεια δέχεται την εβδομάδα και αυτά αυξάνονται όταν εμφανίζεται σε ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στέλνουν τα ζώα τους σε ψυχολόγους σημαίνει μια νέα κοινωνική ευαισθησία» δηλώνει η Μπίργκιτ Πφάου Έφινγκερ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, η οποία ασχολείται με την έρευνα των σχέσεων ανθρώπων και ζώων.

Οι Γερμανοί αγαπούν τα κατοικίδια και το 2016 υπολογίζεται ότι είχαν στην κατοχή τους 31,6 εκατομμύρια. Το πρόβλημα της συμπεριφοράς των κατοικίδιων όπως λένε οι ειδικοί, πηγάζει κυρίως από τους ανθρώπους. Αυτοί είναι που τα εκπαιδεύουν και τους μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται. Η Έμυ, η γάτα, θα πρέπει να αποκτήσει τώρα το αίσθημα ότι μπορεί να κινείται με ασφάλεια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Η οχτάχρονη Έμυ πριν βρεθεί στο νέο της σπίτι είχε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου οι γάτες αναπαράγονταν χωρίς κανέναν έλεγχο και έτρωγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Η Έμυ έτρωγε καθημερινά σοκολάτες, γαριδάκια και τσιπς. Τώρα οι νέοι της ιδιοκτήτες προσπαθούν να της κόψουν την κακιά συνήθεια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι και όχι τα ζώα. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξανθρωπίσουν τα κατοικίδιά τους. Συχνά βγάζουν συμπεράσματα για τις γάτες τους κρίνοντας από τον εαυτό τους». Στο ερώτημα εάν έχει την αίσθηση ότι κουράρει τους ιδιοκτήτες αντί για τα κατοικίδια απαντά χωρίς περιστροφές: «πάντα».

Λίζα Φόστερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: in.gr

Όχι στους κλειστούς προϋπολογισμούς φαρμάκων λένε οι εταιρίες

Ως «λάθος» χαρακτηρίζει το PhRMA Innovation Forum, που εκπροσωπεί 23 φαρμακευτικές εταιρείες, την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν θα συμβάλλει τελικά στη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο υπάρχων φαρμακευτικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, με τη φαρμακευτική βιομηχανία να συνεισφέρει με επιστροφές (rebate και clawback) άνω του 1 δισ. ευρώ, ποσό τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2018 έχει καθοριστεί στο 1,945 δισ. ευρώ, ενώ η ενδονοσοκομειακή στα 530 εκατ. ευρώ.

«Το να επιμεριστεί αυτός ο ανεπαρκής Κλειστός Προϋπολογισμός σε μικρότερους προϋπολογισμούς ανά Θεραπευτική Κατηγορία, δεν λύνει το πρόβλημα της ανεπάρκειας πόρων, αντιθέτως το συντηρεί και το μεγεθύνει», υποστηρίζει το PhRMA Innovation Forum και εκτιμά ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές  προκειμένου να μην ακυρωθούν παρεμβάσεις, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και η εφαρμογή Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται ότι, ακόμα κι εγκριθεί ένα νέο φάρμακο από την Επιτροπή HTA, το νέο αυτό φάρμακο στο πλαίσια ενός κλειστού προϋπολογισμού θα επιβαρύνεται με επιπλέον clawback.

Συνεπώς, το PhRMA Innovation Forum προτείνει για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων να λαμβάνονται υπόψιν επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα (π.χ. γήρανση πληθυσμού, προσδόκιμο ζωής), σε συνδυασμό με την εκτίμηση του προφίλ υγείας των Ελλήνων ασθενών καθώς και συνυπολογισμό άλλων παραγόντων.

«Η Πολιτεία οφείλει να στραφεί σε μια ορθολογική προσέγγιση και εκτίμηση των πραγματικών αναγκών, με αφετηρία τη θέσπιση του Μητρώου Ασθενών μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις», καταλήγει η δημόσια τοποθέτηση των 23 φαρμακευτικών εταιρειών.

Πηγή: in.gr

Η … αδιαφορία Σημίτη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρισκόταν τη Δευτέρα από νωρίς το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό» των ΝΕΩΝ , o Σημίτης έδειξε κάτι παραπάνω από αδιαφορία για την επικείμενη τσιπρική ομιλία. Για να ακριβολογώ, μου είπε ότι έφυγε από το γραφείο του πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού και κατευθύνθηκε προς το Κολωνάκι. Κι εγώ, μεταξύ μας, το ίδιο θα έκανα.

Πηγή: in.gr

Έρευνα για ιστοσελίδα που πουλά «θαυματουργά» σκευάσματα ζητά ο ΠΦΣ

Κατεπείγουσα έρευνα για την λειτουργία ιστοσελίδας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που πωλεί μέσω διαδικτύου σκευάσματα υποστηρίζοντας ότι θεραπεύουν σοβαρές παθήσεις, ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ ζητά την άμεση παρέμβαση των αρχών (ΕΟΦ , Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, Σώμα δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) επικαλούμενος άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την «παράνομη, ανεξέλεγκτη και παραπλανητική πώληση αγνώστου προελεύσεως σκευασμάτων».

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη ιστοσελίδα, «τίποτα δεν είναι ανίατο, απλά είναι όλα θέμα χρόνου, και της κατάλληλης παιδείας και έρευνας, να φέρουμε όλες τις θεραπείες, όλες τις πραγματικές θεραπείες, διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο, να θεραπευτεί, και να δυναμώσει, και με την σειρά του, να αγωνιστεί να βοηθήσει και τους συνανθρώπους του, γύρω του, να θεραπευτούν και εκείνοι».

Και προωθεί σκευάσματα τα οποία όπως υποστηρίζει «δύνανται να θεραπεύσουν εκτός των άλλων τον καρκίνο, το AIDS/HIV, την ηπατίτιδα, τη νόσο Πάρκινσον, νεοπλασματικές παθήσεις, τον πολύποδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την επιληψία, αγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσες παθήσεις, παθήσεις του ήπατος, τη μυική δυστροφία, το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τη γονιμότητα κλπ».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα της ιστοσελίδας «εγκληματική» και προσθέτει πώς «παρόμοιες ιστοσελίδες έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν από τον Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει σε όλα τα αρμόδια όργανα».

Πηγή: in.gr

Σκαλίσματα ή τέχνη τα σχέδια σε πανάρχαιες πέτρες;

Πριν από 100 χιλιάδες έτη άνθρωποι που ζούσαν στο σπήλαιο Blombos  στην Νότιο Αφρική άρχισαν να χαράσσουν γραμμές σε κόκκινες πέτρες σχηματίζοντας κάποια σύμβολα που σε κάποιους θύμισαν τα σημερινά… hashtag.

Οι πέτρες αυτές έχουν ηλικία παλαιότερη από εκείνη των πρώτων δειγμάτων τέχνης που ήταν σπηλαιογραφίες που απεικόνιζαν κυρίως ζώα αλλά και ορισμένες φορές ανθρώπους. Η χάραξη των γραμμών στις πέτρες θεωρήθηκε από κάποιους ειδικούς ως η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπινου είδους να κάνει ενέργειες συμβολισμού διαδικασία που αποτελεί δείγμα υψηλής νοημοσύνης.

Όμως ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Κρίστιαν Τίλεν, γνωσιακό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Αάρχους στην Δανία διαφωνεί ότι στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με συμβολισμό. Οι ερευνητές ανάμεσα στους οποίους ήταν και αρχαιολόγοι παρουσίασαν την μελέτη τους σε μεγάλο συνέδριο εξέλιξης της γλώσσας στην Πολωνία. Υποστηρίζουν ότι οι δημιουργοί τους έκαναν αυτά τα σημάδια είτε για λόγους διακόσμησης είτε γιατί απλά τους άρεσε να βλέπουν τις γραμμές πάνω στις πέτρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τόσο τις επίμαχες πέτρες αλλά και κάποια τσόφλια αυγών στρουθοκαμήλων ίδιας ηλικίας με τις πέτρες στα οποία υπήρχαν ανάλογα σχέδια με παράλληλες και κάθετες γραμμές.

Για να υπάρχει συμβολισμός θα έπρεπε κάποια από τα σχέδια στις πέτρες να επαναλαμβάνονται σε διάφορες πέτρες και κάθε φορά να είναι όλο και πιο ευδιάκριτα σε εκείνον που τα κοίταζε ώστε να γίνεται αντιληπτό εύκολα αυτό που συμβόλιζε το κάθε σχέδιο. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

Τα σχέδια στις πέτρες σύμφωνα με τους ερευνητές δεν επαναλαμβάνονται και δεν δείχνουν να έχουν κάποια λογική ή συνοχή που να δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους συμβολισμού.

Πηγή: in.gr

Εντός 48 ωρών το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για Novartis

«Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το συνολικό σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και το ειδικό σκάνδαλο της NOVARTIS», σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξάλλου ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στο πόρισμα θα υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση με εμπεριστατωμένο τρόπο, της αναρμοδιότητας της Βουλής να δικάσει την υπόθεση, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως κριθούν ένοχοι».

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας ενημέρωσε τα κόμματα ότι θα απαιτηθεί μια 48ωρη προθεσμία για την προετοιμασία του πορίσματος. Ο βασικός κορμός, το πολιτικό σκεπτικό και το νομικό μέρος ως προς την αναρμοδιότητα της Βουλής έχουν ολοκληρωθεί αλλά κρίθηκε απαραίτητη μια μικρή προθεσμία για την τεχνική επεξεργασία του τελικού κειμένου. Αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής και την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, αυτό στο σύνολο του θα διαβιβαστεί μαζί με όλο το υλικό που το συνοδεύει (έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής κλπ) στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

Πηγή: in.gr

Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους με κάρτα

Σε εφαρμογή τέθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν τις οφειλές τους με πλαστικό χρήμα.

Για την πληρωμή των φόρων με κάρτα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης:

Για κάθε γραμμή Ανοιχτής Οφειλής μπορείτε να δείτε τα στοιχεία Δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα.

Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης (τα ποσά εμφανίζονται χωρίς τη μείωση λόγω έκπτωσης). Για να εμφανίσετε την ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατήστε το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: in.gr

Ντάνι Άλβες: Θα πήγαινα και αύριο στην Μπαρτσελόνα, αν με καλούσαν

Δεν ξεχνά την Μπαρτσελόνα ο Ντάνι Άλβες. Ο Βραζιλιάνος μπακ σε δηλώσεις του στο «Globo TV», φάνηκε πρόθυμος να επιστρέψει στους «Καταλανούς», αν το επιθυμούν και οι ίδιοι.

«Η Μπαρτσελόνα είναι το σπίτι μου. Είναι απίθανο να πω ότι δεν θα ξαναγύριζα. Θα πήγαινα και αύριο αν με καλούσαν. Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν πληγώθηκα όταν έφυγα. Ήταν επώδυνο όταν έφυγα γιατί πιστεύω πως συνέβαλα σε μεγάλο βαθμό στο να γραφτεί λαμπρή ιστορία για την Μπαρτσελόνα, με αποτελέσματα που ίσως, δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε η ίδια η ομάδα».

«Έφυγα έχοντας 23 τίτλους σε οκτώ χρόνια. Τους έδωσα καλά αποτελέσματα και δεν σεβάστηκαν την πορεία μου. Όταν έφυγα μου πρότειναν να κάνω μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση και είπα όχι, γιατί για μένα αυτό θα είναι πάντα το «σπίτι» μου και αν θεωρείς κάποιο μέρος «σπίτι» σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να πεις αντίο».

Ο Άλβες τη φετινή σεζόν, έχει πραγματοποιήσει, με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, 24 εμφανίσεις στην Ligue 1, έχοντας σκοράρει και ένα τέρμα. Στην Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε για οκτώ χρόνια, από τη σεζόν 2008/09 έως εκείνη του 2015/16.

Πηγή: in.gr

Παραίτηση Τόσκα ζητά ο Θεοδωράκης

Θέμα παραμονής στην ηγεσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης  με αφορμή τα έντονα επεισόδια στη Μυτιλήνη με την επίθεση ακροδεξιών σε βάρος προσφύγων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το θέμα το θέτω συνέχεια. Το θέτω από την πρώτη στιγμή για τον κ. Τόσκα, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι με την αλλαγή ενός προσώπου μπορεί να αλλάξει και η νοοτροπία».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 247 έκανε, μάλιστα, λόγο για το δόγμα της ασφάλειας που έχει επικρατήσει, υπογραμμίζοντας πως «αφήνουμε όλες τις καταστάσεις να εξελίσσονται και όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι τότε θα μπούμε ανάμεσα να τους χωρίσουμε». Όπως είπε, στo θέμα της ασφάλειας πληρώνουμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης «ότι τα πράγματα εξελίσσονται φυσικά» και κάλεσε τον Νίκο Τόσκα «να μας πει γιατί, ενώ ήξερε την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, τους άφησε να γίνουν σάκος του μποξ για τους ακροδεξιούς. Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» τόνισε και πρόσθεσε ότι έπρεπε να προστατεύσουν τους πρόσφυγες και να μην τους αφήσουν να παραμείνουν στην πλατεία Σαπφούς.

Επιπλέον, απέδωσε ευθύνες στην ανικανότητα της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια. Όπως τόνισε, η ΕΕ προβλέπει κονδύλια τα οποία όμως δεν εκταμιεύει η Ελλάδα. Έφερε ως παράδειγμα το αποχετευτικό σύστημα που δεν έχει κατασκευαστεί, αν και τα χρήματα υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε και στην «απληρωσιά» των εργαζομένων στις δομές. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις δομές στη Μυτιλήνη είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό αφού τα λεφτά υπάρχουν από την ΕΕ; Γιατί η κυβέρνηση δεν τα εκταμιεύει; Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παθογένεια της γραφειοκρατίας που μαστίζει αυτή τη χώρα». Έκανε, δε, λόγο για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου, επισημαίνοντας πως «η γκετοποίηση και η ανασφάλεια των μεταναστών και των προσφύγων λόγω της αργής διαδικασίας του ασύλου, σπρώχνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να γίνονται έρμαια κυκλωμάτων εκμετάλλευσης».

Ερωτηθείς σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο στην πολιτική είναι το πού θα πάμε και όχι με ποιον και είπε χαρακτηριστικά: «Τι να απαντήσω; Αν θέλω να κυβερνήσω με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα; Ε, να καταργήσουμε τότε την πολιτική δράση και να περιμένουμε τις εκλογές» και σημείωσε πως προέχει να μιλήσουμε για συγκεκριμένες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και να δούμε ποιος τις υπηρετεί καλύτερα. Όπως τόνισε, «η χώρα πρέπει να έχει μια προοδευτική κατεύθυνση, με μεγάλες αλλαγές, με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με σύγκρουση με τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος και σίγουρα σε σύγκρουση με όλα αυτά που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιβάλλουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια» καθώς «συνεχίζουν να πορεύονται στα χνάρια του κακού παρελθόντος, με ιδιαίτερα κακή διαχείριση σε κάποια θέματα, όπως είναι η Δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά στην κριτική για «πασοκοποίηση» του Κινήματος Αλλαγής ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι, σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο κίνημα, που δεν είναι ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε Ποτάμι. Άρα θα πρέπει σε θέσεις ευθύνης να έχουν εκπροσώπηση όλες οι δυνάμεις και κυρίως αυτοί που δεν είναι ενταγμένοι κομματικά σε μηχανισμό. Εμείς δεν διεκδικούμε περισσότερο Ποτάμι στο Κίνημα Αλλαγής. Διεκδικούμε περισσότερες θέσεις για νέους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το κακό πολιτικό παρελθόν. Γιατί έτσι θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της ανανέωσης, αλλά και στο αίτημα του «ανοίγματος» που έχει ανάγκη η κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, δε, για το Μακεδονικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε τη θέση, τόσο του Ποταμιού, όσο και του Κινήματος Αλλαγής. Όπως είπε «είμαστε θετικοί στο να λυθεί το Μακεδονικό. Κάποια πράγματα πρέπει να λυθούν σήμερα και όχι να συνεχίσουμε να τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί. Το θέμα είναι ποια λύση θα έρθει στη Βουλή. To Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής έχουν κάνει την πρότασή τους. Θέλουμε μια πατριωτική λύση, μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν αλυτρωτικές διαθέσεις από την πλευρά των Σκοπίων» και πρόσθεσε πως «οι όποιες δεσμεύσεις γίνουν για τη λύση του Μακεδονικού πρέπει να γίνουν, όχι μόνο μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών, αλλά και με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ώστε να μην μπορεί κανείς να «κάνει πίσω» στις διεθνείς συμφωνίες γιατί θα έχει τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Πηγή: in.gr

Όταν η Αθηνά του Power of love εκπροσωπούσε τη Ρωσία στα καλλιστεία

Η Αθηνά του Power of love έχει στρέψει τα βλέματα πάνω της τόσο για τη σχέση που έχει συνάψει μέσα στο παιχνίδι με το Δώρο, όσο και για την ηλικία της, που φαίνεται να παραμένει στάσιμη στα 19!

Οι χρήστες του Twitter ψάχνουν και βρίσκουν διάφορες πτυχές της ζωής της και αυτή τη φορά ανέβασαν βίντεο με τη συμμετοχή της παίκτριας στα καλλιστεία, όπου εκπροσωπούσε, όπως ακούγεται να λέει, «την πανέμορφη πατρίδα της, τη Ρωσία».

Πηγή: newsbeast.gr

«Ο Μύλος Χορεύει» αυτοσχεδιαστικά…

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού «Ο Μύλος Χορεύει» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων με τον καλλιτεχνικό συντονισμό και επιμέλεια της ομάδας χορού OFF ART, παρουσιάζεται στο Μύλο του Παππά την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 21.30, η αυτοσχεδιαστική performance “Walking the Dog”.

“Walking the Dog
Όλοι έχουμε στιγμές που χρειαζόμαστε μία βόλτα για να χαλαρώσουμε.

Πώς μπορεί όμως να εξελιχθεί ένας τέτοιος περίπατος με φίλους;

Τι γίνεται εάν αρχίσουμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας;

Πόση διαφορά έχει η επικοινωνία με τον εαυτό μας σε σύγκριση με την επικοινωνία με άλλους; Είμαστε σε θέση να εκφράσουμε κατανοητά αυτό που υπάρχει στο μυαλό μας ως έννοια ή ως αίσθηση;

Πόσο μπορούν να μας καταλάβουν οι άλλοι;

Τι υπάρχει ανάμεσα στο χάσμα επικοινωνίας; Σε τι μέγεθος η αντίληψη του καθενός για το περιβάλλον καθορίζει τη σχέση του με τους άλλους;

Πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις; Ξέρουμε τελικά τι θέλουμε να πούμε ή μήπως οι αντιδράσεις των άλλων μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από τις αρχικές μας προθέσεις;

Δύο χορεύτριες και ένας μουσικός συναντιούνται και αφήνονται σ’ ένα παιχνίδι άμεσου αυτοσχεδιασμού. Καθοδηγούμενοι από τους συνειρμούς τους, δημιουργούν ένα περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο αρχίζουν να γεννιούνται τα παραπάνω ερωτήματα. Άραγε βρίσκεται κάπου η απάντηση;”

Χορός: Σήλια Καραβασίλη, Δανάη Χριστακάκου
Μουσική: Πασχάλης Ιγνατιάδης

Είσοδος: 5€

Πραγματοποιήθηκε o «Εορτασμός Ημέρας Παιδικού Βιβλίου» στη Λάρισα

Ολοκληρώθηκε το 2ήμερο παιδικού βιβλίου : «Ευρωπαϊκή λογοτεχνία με Λαρισαίες συγγραφείς», από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – «Europe Direct» Περιφέρειας Θεσσαλίας και  σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για τον πολιτισμό «Artfools», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2018.

Στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων, μαθητές της Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο του ευρωπαϊκού παιδικού βιβλίου, συζήτησαν με 2 Λαρισαίες γυναίκες συγγραφείς και γνώρισαν με μοντέρνο και διαδραστικό τρόπο τα παιδικά τους βιβλία.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή παρουσίασε το παραμύθι της : «Η μαγισσούλα που έτρωγε γράμματα» ενώ το Σάββατο 21 Απριλίου, η Εύη Γίτσα, γνώρισε στους μικρούς μαθητές το βιβλίο της: «Σαν το παραμύθι της γιαγιάς», με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον κιθαρίστα, Γιάννη Μπάγιο. Στο τέλος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν εικόνες από τα θέματα των βιβλίων που τους παρουσιάστηκαν και να  τις κατασκευάσουν μαζί με την εικονογράφο Κατερίνα Κατσούρα.

25,813ΥποστηρικτέςΚΑΝΤΕ LIKE
1,965ΑκόλουθοιΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ