ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Αυτή είναι η εταιρεία από τη Λάρισα που κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια – Το success story, η υπερσύγχρονη μονάδα και η επιτυχια στο εξωτερικό (φωτο)

Είναι Κυριακή απόγευμα και ο κ. Γιάννης Χώτος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δουλεύοντας μόνος του. Για τον ίδιο, άλλωστε, τα Σάββατα και οι Κυριακές είναι σχεδόν όπως και οι υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Μας αποκαλύπτει έτσι το πρώτο και ιδιαίτερα βασικό μυστικό της επιτυχίας της Χώτος ΑBEE, που δεν είναι άλλο από τη δουλειά. Θα περίμενε ίσως κανείς ότι ένας επιχειρηματίας με το δικό του success story και οικονομικό βεληνεκές τέτοιες ημέρες θα ήταν διακοπές σε κάποιο πολυτελές παραθεριστικό θέρετρο ή ακόμη και σε κάποιο σκάφος. Ολα αυτά όμως για τον 74χρονο ακούραστο τυροκόμο Γιάννη Χώτο, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας, είναι άγνωστα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση. Από παιδί του Δημοτικού κιόλας, δίπλα στον πατέρα και τον παππού του έμαθε βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία της παραδοσιακής και αυθεντικής τυροκομίας, από την παραλαβή του γάλακτος αξημέρωτα μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος.
Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας, μεταλαμπαδεύει την πολύτιμη γνώση του στην επόμενη, την τέταρτη γενιά, τα παιδιά του, που συνεχίζουν με το ίδιο μεράκι αυτή τη δύσκολη δουλειά.
Η εταιρεία Χώτος συμπλήρωσε αισίως έναν αιώνα ζωήςκαι οδεύει προς τον δεύτερο καθώς ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1920, πριν από 105 χρόνια.
Τότε, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο παππούς του Γιώργος Χώτος, τελειοποιώντας την παρασκευή της φέτας και του μανουριού, που τόσο καλά γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Σαμαρίνας, έθεσε τα θεμέλια της επιχείρησης.
Η γνώση αυτή παρέμεινε στην οικογένεια περνώντας από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας. Με απόλυτο σεβασμό στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητά τους, τα τυριά Χώτος ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την πλούσια και μεστή γεύση τους κερδίζοντας την προτίμηση των καταναλωτών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρά το μέγεθός της και τον μεγάλο όγκο εργασιών της, η επιχείρηση διατηρεί τον οικογενειακό χαρακτήρα της.
Το ιδιόκτητο τυροκομείο της βρίσκεται στο κέντρο παραγωγής της πρώτης ύλης, του γάλακτος, επιτυγχάνοντας έτσι τον σωστό έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της επεξεργασίας των τυριών.

Εξαγωγές και επενδύσεις
Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι αυτά τα ξεχωριστά τυριά τα γνωρίζουν και τα απολαμβάνουν περισσότερο στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα, αφού το ποσοστό εξαγωγών της εταιρείας προσεγγίζει το 90%, με τα προϊόντα της να κατευθύνονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στις ΗΠΑ, στο Ντουμπάι, στο Καζακστάν μέχρι και τη Σιγκαπούρη.
Η Χώτος ΑΒΕΕ εφαρμόζει όλα τα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας με στόχο την ικανοποίηση των εθνικών και διεθνών νομοθετικών προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει υιοθετήσει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο IFS Food, Version 6 και ένα σχέδιο για την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων (EN ISO 22000:2005) με πεδίο εφαρμογής την παραγωγή λευκών τυριών και γιαουρτιού.Παράλληλα, προχώρησε στην προσαρμογή των συστημάτων και των δραστηριοτήτων της στις απαιτήσεις και του βρετανικού προτύπου BRC Global Standard For Food Safety για την κάλυψη των απαιτήσεων της διεθνούς αγοράς.
Μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας επιδιώκεται η επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και αναπτυξιακών σκοπών που αφορούν τα προϊόντα, την παραγωγή, τις πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών.
Η εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών και στην Ελλάδα, όπου τα δημοφιλή προϊόντα της, κυρίως η φέτα και το μανούρι, διατίθενται σε διάφορα σημεία πώλησης, όπως τα σούπερ μάρκετ Bazaar (πανελλαδικά), η The Mart, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης (σε ορισμένα σημεία) κ.ά.
Για να καλυφθεί η ζήτηση και να εξασφαλιστεί η ποιότητα στην παραγωγική διαδικασία, τα τελευταία χρόνια γίνονται διαρκείς επενδύσεις τόσο στην επέκταση των εγκαταστάσεων όσο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9 εκατ. ευρώ και ήδη έχει στα σκαριά το επόμενο.
Ετσι, το μικρό τυροκομείο του παρελθόντος έχει εξελιχθεί σήμερα σε μια υπερσύγχρονη μονάδα άνω των 8.000 τ.μ. στη Φαλάνη, ένα προάστιο 6 χλμ. μακριά από την πόλη της Λάρισας.

Τα προϊόντα και οι επιδόσεις
Η Χώτος ΑΒΕΕ µπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η πρώτη τυροκοµική εταιρεία που ξεκίνησε να παράγει το µανούρι και σε αυτήν οφείλεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής αυτού του ιδιαίτερου μαλακού τυριού. Το μανούρι όμως είναι το ένα από δυνατά χαρτιά της, αφού η φέτα (ΠΟΠ) της, για πολλούς, είναι σημείο αναφοράς.
Παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, με χρόνο ωρίμανσης τουλάχιστον 2-3 μήνες και έχει φανατικούς λάτρεις. Μάλιστα, χάρη στησταθερή ποιότητά της έχει βραβευτεί με το London Golden World Quality Prize. Γενικά, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία γεύσης και ποιότητας.
Στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται ακόμη το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο, η μυζήθρα, το αγελαδινό γιαούρτι, το spread cheese (από τυρί και φρέσκο γιαούρτι) και το τζατζίκι.
Η επιτυχής και ανοδική πορεία της αποτυπώνεται και σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2023, ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 43,57 εκατ. ευρώ, έναντι 37,51 εκατ. ευρώ το 2022, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,69 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση και τα EBITDA σε 6,35 εκατ. ευρώ έναντι 5,07 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είναι σταθερά κερδοφόρα (κέρδη εις νέον 17,14 εκατ. ευρώ), με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και σύνολο υποχρεώσεων 6,43 εκατ. ευρώ.
Από τη διαχρονική εξέλιξη των οικονομικών επιδόσεων προκύπτει ότι η Χώτος κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.
Αρκεί να αναφερθεί ότι προ δεκαετίας, το 2015, ο τζίρος της ήταν στα 19,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 1,85 εκατ. ευρώ.
«Ανυποχώρητοι στην ποιότητα»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Χώτος ΑΒΕΕ Γιάννης Χώτος μιλάει με απλότητα αλλά και με τη σοφία που τον έχει προικίσει η πολύχρονη εμπειρία του.
Περιγράφει με τον δικό του τρόπο τις βασικές αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης, ενώ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις γενικότερες επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία από τις ζωονόσους, όπως η ευλογιά, αλλά και για την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς της Πολιτείας για τους αγρότες.
«Για να έχεις μεγαλύτερη παρουσία ίσως χρειαστεί να χαλάσεις την ποιότητα. Το δικό μας όμως μεγάλο όπλο είναι η ποιότητα και σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι»,τονίζει.
Οταν ερωτάται ποιο είναι το μυστικό για την καλή φέτα και το μανούρι, απαντά αβίαστα ότι όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη. Η Χώτος ΑΒΕΕ προμηθεύεται το γάλα από συγκεκριμένους παραγωγούς στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. «Εμείς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε τους ίδιους παράγωγους και δεν τους αλλάζουμε. Τους φροντίζουμε από την πλευρά μας, αλλά έχουμε την απαίτηση να μας δίνουν το καλύτερο γάλα τους».
Ακόμη, πάνω σε αυτό επισημαίνει ότι «το 2024 ενώ η τιμή του γάλακτος είχε πέσει απ’ όλο τον κλάδο στο 1,50 ευρώ, εμείς στους ίδιους παράγωγους που έχουμε μια ζωή το πληρώσαμε 1,70 ευρώ, οπότε τα κέρδη ήταν ελαφρά μειωμένα, αλλά τα δώσαμε στους συνεργάτες μας. Αυτοί χρειάζονται εμάς και εμείς χρειαζόμαστε αυτούς».
Εκτός από την πρώτη ύλη, αυτό που είναι σημαντικό είναι το μεράκι για τη δουλειά. «Από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, γιατί το τυρί δεν γίνεται μόνο του… Οσους εργαζόμενους κι αν έχεις, αν δεν κάτσεις ο ίδιος πάνω από τη δουλειά δεν έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί τη φύση του επαγγέλματός του:
«Η δική μας δουλειά δεν είναι κάτι που το φτιάχνω σήμερα και αύριο αν δεν το πουλήσω δεν παθαίνει τίποτα. Το γάλα έρχεται κάθε μέρα. Αν δεν το διαχειριστείς σωστά και δεν φτιάξεις ένα ποιοτικό προϊόν, δεν θα το πουλήσεις και θα κλείσεις. Πρέπει να το πονάς το γάλα, γιατί όσο άσπρο είναι τόσο σου μαυρίζει την ψυχή».
«Παλαιότερα όλη η περιοχή παρήγε σκληρά τυριά, κεφαλοτύρι, κασέρι και γραβιέρα. Μετά από πολλά χρόνια παράγουμε πλέον φέτα, μανούρι, ανθότυρο και γιαούρτι», προσθέτει ενώ ειδικά για το μανούρι ήταν ο πατέρας του Γιώργος που το αξιοποίησε και το έβγαλε σε όλο τον κόσμο.

Οικογενειακή επιχείρηση
Πιστεύει ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν οικογενειακές, και αυτό φαίνεται από τη δική του εταιρεία που δεν έχει αλλάξει φιλοσοφία στη λειτουργία της. Ξεκίνησε και παραμένει μια μονάδα που παρά το μεγάλο μέγεθός της επιμένει στην παραδοσιακή και αγνή τυροκόμηση.
«Είδαμε και τις μεγάλες γαλακτοκομικές που ξεκίνησαν κάποτε με το γιαούρτι και στη συνέχεια γιγαντώθηκαν… Κάποια στιγμή φεύγουν αυτοί που τις έχτισαν και τις πονούσαν και μετά διαλύονται», παρατηρεί.
Ο ίδιος είναι η κολόνα της επιχείρησης, αφού η δική του συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία δίνει το στίγμα. Εχουν όμως επιστρατευτεί όλα τα παιδιά του -τρία αγόρια και μία κόρη, με τις δικές τους πλέον οικογένειες-, που συμμετέχουν στη διοίκηση και την καθημερινή λειτουργία.
«Αυτή τη δουλειά για να την κρατήσεις και να την πας καλά πρέπει να είσαι ερωτευμένος περισσότερο απ’ ό,τι είσαι με τη γυναίκα σου. Αλλιώς δεν γίνεται», παραδέχεται χαμογελώντας.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις τονίζει ότι αυτές είναι διαρκείς. «Κάθε χρόνο είσαι αναγκασμένος να κάνεις επενδύσεις σε νέους χώρους και νέα μηχανήματα για να μπορέσεις να ανταποκριθείς με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των πελατών. Αν δεν το κάνεις βγαίνεις έξω από τον χορό και πεθαίνεις». Κάπως έτσι, «ξεκινήσαμε από 100 τ.μ., τώρα έχουμε 8.000 τ.μ. και προχωράμε σε νέα επέκταση κατά 3.000 τ.μ.».
Μιλά για τις εξαγωγές που κατευθύνονται κυρίως στην Ευρώπη και μάλιστα σε χώρες με παράδοση στα τυριά, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, αλλά και σε αραβικές χώρες μέχρι τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία.
Ωστόσο, δεν του αρέσουν τα μεγάλα λόγια, δίνει βάρος μόνο στο τι λένε οι πελάτες για τα προϊόντα του.
«Σημασία έχει τι λέει ο κόσμος για εμάς. Ο κόσμος κρίνει. Δεν δουλεύεις μόνο για τα χρήματα. Εμένα με γεμίζει ψυχολογικά όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι μας έχεις κάνει να μην μπορούμε να φάμε άλλο τυρί ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή».

Πηγή: newsmoney.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις





