ΚΟΣΜΟΣ
Ινδονησία: Δηλητηριάστηκαν 700 μαθητές μετά από κατανάλωση δωρεάν τροφίμων κυβερνητικού προγράμματος

Οι ινδονησιακές αρχές διερευνούν νέες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης μεταξύ σχεδόν 700 μαθητών στην επαρχία Γιογκιακάρτα, αφού τα παιδιά έφαγαν φαγητό που διανεμήθηκε μέσω του δωρεάν σχολικού προγράμματος της κυβέρνησης, μιας από τις κύριες πρωτοβουλίες του Προέδρου Πραμπόβο Σουμπιάντο.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025, ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Πραμπόβο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης JPPI, περίπου 15.000 παιδιά είχαν αρρωστήσει σε εθνικό επίπεδο μέχρι την Τετάρτη (29/10), αναφέρει το Reuters. Η ΜΚΟ ζήτησε την προσωρινή αναστολή του προγράμματος.
Οι αρχές δήλωσαν ότι η ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων και η καθυστερημένη παράδοση μαγειρεμένου φαγητού είναι οι κύριες αιτίες των προβλημάτων. Στην περιοχή Γκουνουνγκιντούλ, περίπου 660 μαθητές από δύο σχολεία έχουν διαγνωστεί με τροφική δηλητηρίαση, ανακοίνωσε στο Instagram ο περιφερειάρχης, Έντα Σουμπέκτι Κουνταρινινγκσίχ.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διατροφής (BGN), Νταντάν Χινταυανα (Dadan Hindayana), επιβεβαίωσε ότι οι αρχές διερευνούν την υπόθεση και διέταξαν το προσωρινό κλείσιμο σε αρκετές κουζίνες της περιοχής. Συνολικά, περισσότερες από 11.000 κουζίνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα λειτουργούν σε όλο το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το πρόγραμμα θα φτάσει σε περίπου 70 εκατομμύρια δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους – κάτω από τον αρχικό στόχο των 83 εκατομμυρίων, λόγω έλλειψης υποδομών. Για το 2025, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 171 τρισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά η BGN εκτιμά ότι θα δαπανήσει μόνο 99 τρισεκατομμύρια ρουπίες μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά το σκάνδαλο, ο Πρόεδρος Πραμπόβο συγκρότησε μια ειδική ομάδα υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας και της διοίκησης της BGN, για να επιβλέπει αυστηρότερα την εφαρμογή του προγράμματος. Ο οργανισμός ζήτησε επίσης από τους σεφ να μειώσουν τις μερίδες για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα των τροφίμων και να αποφύγουν περαιτέρω κρούσματα δηλητηρίασης.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Reuters, mediafax.ro
Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις





