Life & Style
5 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της πάπρικας για την υγεία

Η πάπρικα δεν είναι απλώς ένα μπαχαρικό που δίνει χρώμα και γεύση στα φαγητά μας. Είναι ένα φυσικό συστατικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Παράγεται από αποξηραμένες πιπεριές του φυτού Capsicum annuum και χρησιμοποιείται ευρέως σε κουζίνες όλου του κόσμου, από παραδοσιακά πιάτα μέχρι σύγχρονες γαστρονομικές δημιουργίες.
Είτε είναι γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή, η πάπρικα ως μπαχαρικό δεν προσφέρει μόνο γευστική απόλαυση αλλά και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της πάπρικας για την υγεία.
1. Μπορεί να προάγει την υγεία των ματιών
Η πάπρικα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, όπως η βιταμίνη Ε, το βήτα-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αυτών των ουσιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας. Μάλιστα, γυναίκες με αυξημένη κατανάλωση λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είχαν έως και 32% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.
2. Μειώνει τη φλεγμονή
Οι καυτερές ποικιλίες πάπρικας περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, δρώντας σε νευρικούς υποδοχείς. Η καψαϊκίνη μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, νευρικές βλάβες και πεπτικά προβλήματα.
Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση καψαϊκίνης, κυρίως σε μορφή κρέμας, μειώνει τον πόνο, ενώ περιορισμένα δεδομένα υποστηρίζουν και τη χρήση της σε μορφή συμπληρώματος για γαστρεντερικά και νευρικά νοσήματα.
3. Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η πάπρικα περιέχει καψανθίνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη και να μειώσει τη «κακή» LDL και τη συνολική χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν θετικά αποτελέσματα από τη λήψη πάπρικας ή συμπληρωμάτων με καροτενοειδή, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
4. Βοηθά στη μείωση του σακχάρου
Η καψαϊκίνη στην πάπρικα βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, επηρεάζοντας γονίδια και ένζυμα που σχετίζονται με τη διάσπαση της ζάχαρης και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μελέτες σε διαβητικές εγκύους και ενήλικες έδειξαν μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης μετά τα γεύματα, υποδεικνύοντας καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
5. Σημαντική για υγιή κυκλοφορία αίματος
Η πάπρικα είναι επίσης ένα μπαχαρικό πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, 2 θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του αίματος. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει το οξυγόνο, ενώ η βιταμίνη Ε βοηθά στη δημιουργία υγιών μεμβρανών των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη αυτών μπορεί να μειώσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να προκαλέσει αναιμία, μια κατάσταση με συμπτώματα όπως κόπωση, χλωμό δέρμα και δύσπνοια.
govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις