ΛΑΡΙΣΑ
Κουρέτας: «Η απάτη του κολλαγόνου – πληρώνουμε ακριβά μια πρωτεΐνη που δεν απορροφάται όπως νομίζουμε»

Με αιχμηρή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, επανήλθε στο ζήτημα της κατανάλωσης πόσιμου κολλαγόνου, κάνοντας λόγο για «απάτη» που στηρίζεται στην άγνοια του κόσμου και έχει κάνει πολλούς «πονηρούς» πλούσιους.
«Μπορεί να γίνομαι ενοχλητικός, αλλά ο κόσμος εκεί έξω περνά δύσκολα και τους οφείλω κάτι», τόνισε, φορώντας –όπως χαρακτηριστικά έγραψε– «το καπέλο του επιστήμονα».
Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής προωθούν το πόσιμο κολλαγόνο ως λύση για την ενίσχυση του οργανισμού. Ωστόσο, η επιστημονική πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Το κολλαγόνο, όπως σημειώνει, είναι μια μεγάλη πρωτεΐνη που υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (το κρέας περιέχει περίπου 6%). Για να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, πρέπει πρώτα να διασπαστεί στα δομικά του στοιχεία, δηλαδή τα αμινοξέα. «Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Το σώμα απορροφά τα αμινοξέα και με αυτά συνθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο», αναφέρει.
Με απλά λόγια, δεν έχει σημασία αν ο καταναλωτής πίνει υγρό κολλαγόνο ή αν τρώει οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη, αφού η διαδικασία της πέψης καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Ο Κουρέτας επισημαίνει ότι ένας υγιής άνθρωπος που ακολουθεί σωστή διατροφή δεν πρόκειται να παράγει περισσότερο κολλαγόνο απλώς επειδή καταναλώνει πόσιμο κολλαγόνο. «Οι παραπανίσιες ποσότητες χρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες – ακριβές βέβαια», υπογραμμίζει.
Αντίθετα, προτείνει μια πολύ πιο οικονομική και αποτελεσματική λύση: «Αν κάποιος θέλει να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, ας τρώει ασπράδια αυγού σε ομελέτα. Κοστίζουν περίπου 14 φορές λιγότερο». Προσθέτει μάλιστα πως το ασπράδι αποτελεί το καλύτερο τρόφιμο από την άποψη της παροχής όλων των απαραίτητων αμινοξέων, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό λόγω της αβιδίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης Β7 (βιοτίνης).
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η κατανάλωση πόσιμου κολλαγόνου δεν έχει παρενέργειες, πέρα από το γεγονός ότι οι καταναλωτές πληρώνουν «πανάκριβα την πρωτεΐνη που τρώνε».
Με το μήνυμά του, ο Δημήτρης Κουρέτας θέλησε να ενημερώσει το κοινό και να προστατεύσει τους πολίτες από δαπανηρές και, όπως λέει, παραπλανητικές πρακτικές της αγοράς συμπληρωμάτων διατροφής.
newsroom onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις