ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Διπλό «χτύπημα» σε κρεοπωλεία και φούρνους της Λάρισας – Τα δύο μεγάλα προβλήματα που «καίνε» τις επιχειρήσεις

Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα δύο από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους της αγοράς στη Λάρισα: τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία. Οι επαγγελματίες μιλούν για «ασφυκτικές συνθήκες», που απειλούν ακόμη και τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Τα κρεοπωλεία από τη μια, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον «εχθρό» της ευλογιάς, με τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αλλά και τη θανάτωση χιλιάδων ζώων, να δημιουργεί ελλείψεις και ανατιμήσεις στην αγορά. Τα αρτοποιεία από την άλλη, ετοιμάζονται για άλλον ένα δύσκολο χειμώνα, ελέω λογαριασμών ρεύματος.
Κρεοπωλεία σε αδιέξοδο
Η εμφάνιση και εξάπλωση της ευλογιάς στην κτηνοτροφία έχει πλήξει την αλυσίδα τροφοδοσίας και κατ’ επέκταση τα κρεοπωλεία. Όπως εξηγεί στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών ν. Λάρισας κ. Βαγγέλης Ρίζος “η κατάσταση είναι δραματική. Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται ανεπανόρθωτα κι αυτό προκαλεί ένα «ντόμινο» συνεπειών σε μια σειρά από κλάδους», με τον ίδιο να κάνει λόγο για έναν «φαύλο κύκλο» που πλέον δυσκολεύεται να λειτουργήσει. Οι αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και στις τιμές του κρέατος είναι συνεχείς, όπως λέει ο κ. Ρίζος, με την τιμή στο – ελάχιστο που διατίθεται αυτή τη στιγμή στην αγορά- πρόβειο να φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό και την τιμή στο αρνάκι να έχει «εκτοξευθεί» πάνω από 16 ευρώ το κιλό.
«Παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως η ζωονόσος της ευλογιάς να βρίσκεται σε ύφεση, το σκηνικό δεν αλλάζει εύκολα στην αγορά, καθώς έχει αποδεκατιστεί ένα μεγάλο κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κρεοπωλών.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο η τιμή του μοσχαριού είναι εκείνη που θα καθορίσει – για έναν μεγάλο αριθμό κρεοπωλών- τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, καθώς πλέον η αύξηση 38,01% που έχει σημειώσει η τιμή του τους τελευταίους μήνες, το κάνει να πωλείται πάνω από 15 ευρώ το κιλό, με τον κ. Ρίζο να εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να «αγγίξει» και τα 19 ευρώ το κιλό το επόμενο διάστημα, καθιστώντας το πια είδος… πολυτελείας.
«Ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμη να στρέφεται στο φθηνό κρέας, ο χειμώνας όμως είναι μπροστά μας», αναφέρει ο κ. Ρίζος, χαρακτηρίζοντας δυσοίωνη την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα, με τους καταναλωτές από την πλευρά τους, να βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν, και την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται και να περιορίζει ακόμη περισσότερο την κίνηση στα καταστήματα.
Οι φούρνοι «λυγίζουν» από το ενεργειακό
Την ίδια ώρα, τα αρτοποιεία δίνουν τη δική τους μάχη με το ενεργειακό κόστος, με τους αρτοποιούς να βρίσκονται αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος.
«Πληρώνουμε διπλάσια και τριπλάσια ποσά σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Είναι αδύνατον να ισορροπήσουμε τα έξοδα. Η ενέργεια παραμένει λοιπόν το «νούμερο ένα» πρόβλημα για τα μικρά συνοικιακά αρτοποιεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας κ. Αλέξανδρος Γκούλιος. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα αρτοποιεία της γειτονιάς ευελπιστούν σε αύξηση της κίνησης, μιας και τη θερινή περίοδο η πτώση του τζίρου ήταν σημαντική. «Όπως και να έχει πάντως, το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια δε γνωρίζει… εποχή, καθώς συμπαρασύρει και τις τιμές στις πρώτες ύλες», τονίζει στο onlarissa.gr ο κ. Γκούλιος, σημειώνοντας πως στη Λάρισα φέτος, στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, με το φλέγον θέμα της ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Όσο για το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ψωμιού, σύμφωνα με τον κ. Γκούλιο τα αρτοποιεία τηρούν στάση… αναμονής, προσμένοντας σαφή και συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση. Στάση αναμονής επίσης τηρούν και για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με τις μελέτες να είναι έτοιμες, όπως επισημαίνει ο κ. Γκούλιος, επισημαίνοντας πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Κίνδυνος για λουκέτα
Οι δύο κλάδοι –στενά δεμένοι με την καθημερινότητα των Λαρισαίων– βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κοινό πρόβλημα: το αυξανόμενο κόστος που δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν. Οι επαγγελματίες ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λουκέτων, το οποίο, όπως λένε, είναι ήδη «ορατό».
Όπως σημειώνουν, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα πλήξει μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά που βασίζονται καθημερινά στο φρέσκο ψωμί και στο ποιοτικό κρέας από τα τοπικά καταστήματα.
Ρεπορτάζ: Βιβή Ζαχοπούλου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις