ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Το κρασί Ραψάνης, ορόσημο για τα Θεσσαλικά προϊόντα»

Στην καθιερωμένη γιορτή κρασιού και αμπελιού που πραγματοποιείται στη Ραψάνη, χάρη στις ενέργειες της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Τεμπών και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ραψάνης, τον Σύλλογο Γυναικών, τον Μορφωτικό Σύλλογο και τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό, απηύθυνε χαιρετισμό η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η οινική παράδοση του νομού μας, π.χ. στη Ραψάνη ή μερικά χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα, στον Τύρναβο, είναι μεγάλη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι ρέκτες των οινικών μας προϊόντων τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και πέρα από αυτό. Ούτε βέβαια χρειάζεται συστάσεις η καθιερωμένη γιορτή κρασιού που εδώ και χρόνια στη Ραψάνη, σχεδόν εθιμοτυπικά, οριοθετεί το καλοκαίρι από το φθινόπωρο, ακολουθώντας τις εναλλαγές των εποχών, των καλλιεργειών και των αγροτικών δραστηριοτήτων των Ανθρώπων του Τόπου μας.

Μια τέτοια οινική παράδοση, προφανώς, και θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη πιο ουσιαστικά τον καθημαγμένο από τις θεομηνίες νομό μας να κάνει μεγαλύτερα βήματα, προκειμένου να ενσωματωθεί ακόμη πιο δομικά, ακόμη πιο δυναμικά, στον εγχώριο τουριστικό χάρτη και με όχημα το παραδοσιακό ραψανιώτικο κρασί – ένα ορόσημο των προϊόντων μεταποίησης της Θεσσαλίας.

Αυτό που ωστόσο λείπει για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η βοήθεια από την πλευρά του κεντρικού κράτους και των υπουργείων του, τα οποία ακόμη και σήμερα -έξι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ- εξαντλούνται μόνο σε υποσχέσεις, διαπιστώσεις και ‘’φιλικά χτυπήματα στην πλάτη’’. Ακόμη δεν έχουμε λάβει απαντήσεις από την Αθήνα, ούτε βέβαια και τους ανάλογους πόρους, για το πως θα αποκτήσουμε το σήμα, για το πως θα ανοίξουμε το πλαίσιο για μια διαφορετική τοπική οινική πολιτική ή για το πως θα συνδέσουμε το οινικό προϊόν μας με τον τουρισμό, μέσα από ευρύτερες παραγωγικές, μεταποιητικές και τουριστικές συνέργειες που θα διασυνδέουν τα τοπικά προϊόντα με τον Τόπο, δημιουργώντας ισχυρά brand names, εξωστρέφεια, αυξημένο εισόδημα και καλοπληρωμένες, στέρεες θέσεις εργασίας.

Γνωρίζουμε πως δεν είμαστε το Bordeaux ή η Νάπα της Καλιφόρνια. Γνωρίζουμε όμως πως ακόμη δυστυχώς δεν βρισκόμαστε από άποψη εξωστρέφειας ούτε καν στο επίπεδο της γειτονικής μας Νάουσας ή της Νεμέας ή της Σαντορίνης. Με πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, αλλά και με ευρύτερες συνεργασίας τοπικών φορέων και εκπροσωπήσεων όλων των βαθμίδων, μπορούμε ωστόσο να πετύχουμε τουλάχιστον αυτό: να μπούμε με αξιώσεις στον εγχώριο οινικό και οινοτουριστικό χάρτη. Και η σημερινή γιορτή βοηθά πολύ σε αυτό… Γιατί είναι κρίμα να έχουμε πραγματικό ‘’χρυσάφι’’ στα χέρια μας και να μην το αξιοποιούμε παραγωγικά και αειφορικά επ’ ωφελεία των τοπικών μας κοινωνιών και των Ανθρώπων τους… Καλό φθινόπωρο σε όλους και όλες».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες