ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Σε έξαρση στη Λάρισα η ενδοοικογενειακή βία – Εκατοντάδες τα επεισόδια με θύματα όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες – Δείτε τα ανησυχητικά νούμερα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνουν την εικόνα της κατάστασης στη Λάρισα σε ότι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Οι καταγγελίες που έχουν γίνει ως στιγμής είναι εκατοντάδες και δεν αφορούν μόνο γυναίκες καθώς αρκετά αυξημένο είναι και το νούμερο με θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άνδρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο onlarissa.gr, η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας κατόπιν σχετικής αδείας, είναι αποκαλυπτικά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας είναι 261. Από αυτά χρειάστηκε οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε 190 συλλήψεις.
172 γυναίκες έπεσαν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στην περιοχή της Λάρισας αυτούς τους πρώτους έξι μήνες του 2025, ενώ αντιστοίχως στην ίδια δυσμενή θέση βρέθηκαν και 58 άνδρες.
Ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των θυμάτων είναι το Panic button. 71 γυναίκες και αντιστοίχως 7 άνδρες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας εγγράφηκαν στην σχετική εφαρμογή, λαμβάνοντας κωδικό και συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο.
Τέλος, 8 ήταν τα αυτοματοποιημένα μηνύματα που απεστάλησαν στην αρμόδια Υπηρεσία – ενεργοποίησης PanicButton.
Το Panic Button είναι η εφαρμογή που σώζει ζωές. Πρόκειται για την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (app) με την οποία τα θύματα μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.
Με το πάτημα ενός απλού κουμπιού στο κινητό της τηλέφωνο, μία γυναίκα ή και ένας άνδρας που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την Αστυνομία. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση του Panic Button μειώνει τον χρόνο ενημέρωσης των Αρχών για το περιστατικό.
Η εφαρμογή (app) χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Δείτε τους πίνακες με τα στοιχεία:
Ρεπορτάζ: Αθανασία Παύλου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις