ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Το φυτό που ριζώνει στη Λάρισα: Χαμόγελα στις πρώτες συγκομιδές – Η αγορά που αναζητά την τροφή με καταγωγή από το Περού (φωτο)

Η καλλιέργεια του μέλλοντος από τον θεσσαλικό κάμπο στις πιο απαιτητικές κουζίνες του κόσμου, η κινόα ως υπερτροφή με καταγωγή από το Περού και την Βολιβία ήρθε για να ριζώσει στη Θεσσαλία. Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία διπλασιάστηκαν, η ζήτηση από τους παραγωγούς βαίνει ολοένα αυξανόμενη. Κι αυτό γιατί στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας παρατηρείται πρόθεση να δοκιμάσει μια νέα σύγχρονη καλλιέργεια, προσαρμοσμένη στην κλιματική αλλαγή για ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ ειδικά για την καλλιέργεια της κινόα, σημαντικό ρόλο παίζει και η μεγάλη δημοτικότητα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα, καθώς παραγωγοί και καταναλωτές μιλάνε διαρκώς και θετικά για αυτήν.
Τούτες τις μέρες είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή κι όσοι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές των γεωπόνων της εταιρίας απολαμβάνουν ικανοποιητικές αποδόσεις.
Κιλελέρ
Η Ελένη Σταγιάννη ήταν από τους πρώτους παραγωγούς που τόλμησαν να καλλιεργήσουν κινόα στην περιοχή του Κιλελέρ και δεν το μετάνιωσε: Από την πρώτη ώρα που κάναμε τις δοκιμές ενθουσιαστήκαμε με τις αποδόσεις. Οι περισσότεροι την επιλέξαμε σαν φυτό που δεν θέλει νερό, γιατί πλέον μόλις πατάς το κουμπί της γεώτρησης τα 100 ευρώ έχουν φύγει πριν το καταλάβεις. Εκτός από το χαμηλό κόστος η κινόα είναι ανθεκτική ακόμη και στις επιθέσεις αγριογούρουνων. Στην περιοχή μας το καλαμπόκι το αλωνίζουν τα αγριογούρουνα.
Επίσης λόγω των μικρών απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά της καλλιέργειας, αυτό βοηθά να είναι και η επόμενη καλλιέργεια που ακολουθεί πολύ καλή σε απόδοση, επειδή εκμεταλλεύεται τα θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφήθηκαν από την καλλιέργεια της κινόα. Έχει καλή προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους εδάφους, χωρίς πρόβλημα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, άρα έχει χαμηλό κόστος, όπως και μικρότερο αποτύπωμα Άνθρακα, λόγω των λιγότερων μηχανικών καλλιεργητικών φροντίδων» αναφέρει η λαρισαία αγρότισσα.
Τρίκαλα
Σίγουρα η κλιματική αλλαγή ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να στραφούν σε ξηρικές καλλιέργειες, όπως π.χ. στο σιτάρι, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι το εισόδημα δεν ήταν ικανοποιητικό και τα έξοδα μεγάλα. Ο Γιώργος Μπίχτας από τα Τρίκαλα αναφέρει ότι άφησε το σιτάρι, αφού οι τιμές ήταν χαμηλές και στράφηκε στην κινόα. «Με το σιτάρι είχαμε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια με τη χαμηλή τιμή. Στη κινόα είναι σημαντικό ότι ξέρεις πόσο θα πληρωθείς. Στη συμβατική καλλιέργεια είναι 50 λεπτά το κιλό και όποιος είναι πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής και το χωράφι βιολογικό θα πάρει 80 λεπτά. Το κέρδος είναι δεδομένο».
Από την πλευρά του ο γεωπόνος Ιακωβάκης αναφέρει ότι «η κινόα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό άρδευσης, άρα μικρό κόστος, είναι μια καλλιέργεια με μικρό βιολογικό κύκλο, που σημαίνει η αποπληρωμή γίνεται τέλος Ιουλίου, άρα θα πάρει γρήγορα τα χρήματα. Επίσης μπορεί να βάλει και δεύτερη πιο όψιμη καλλιέργεια στο ίδιο χωράφι. Έχει χαμηλό εργατικό κόστος, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες, είναι εύκολη και ξεκούραστη καλλιέργεια».
Διατροφική αξία
Όλα δείχνουν ότι η κινόα ήρθε για να μείνει. Αν και μόλις στο 3ο έτος καλλιέργειας οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές. Κι όσο αποκτούν εμπειρία οι παραγωγοί τόσο θα αυξάνονται και τα κιλά που θα συγκομίζονται. Ταυτόχρονα η αγορά αναζητά το ψευτοδημητριακό καθώς ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι το προτείνουν στα προγράμματα τους και στο μενού. Ως super food είναι προϊόν υγιεινής διατροφής. Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι πως είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη, καθιστώντας την ιδανική για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τα οφέλη της κινόα είναι πολλά, αφού φαίνεται να βοηθά στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προστατεύοντάς μας από την παχυσαρκία. Οι φυτικές ίνες της προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό, και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως μπορεί να μειωθούν με το μαγείρεμα. Επιπροσθέτως, συμβάλει στη διατήρηση σταθερής μεταγευματικής γλυκόζης καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που την καθιστά καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και τα άτομα με διαβήτη.
- Για περισσότερες πληροφορίες στο https://aristiquinoa.gr/nea/
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις