Life & Style
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της.
Είναι η πιο σημαντική αιτία αναπηρίας στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Από κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες.
Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε στη διάθεση και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους.
Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και γίνονται αφόρητα όταν επαναλαμβάνονται συχνά.
Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός τα συμπτώματα αυτά γίνονται ολοένα και εντονότερα. Μπορεί να προέρχονται είτε από την επαγγελματική είτε από την προσωπική ζωή σου. Συνοψίζονται ως εξής:
- Συνεχώς κακή διάθεση
- Απώλεια ενδιαφερόντων
- Απώλεια ευχαρίστησης
- Το άτομο αισθάνεται αβοήθητο
- Το άτομο αισθάνεται άχρηστο
- Ενοχές
- Αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό του
- Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
- Κακή μνήμη
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
- Επιβράδυνση
- Κούραση/ έλλειψη ενεργητικότητας
- Προβλήματα ύπνου
- Διαταραγμένη όρεξη (Απώλεια/αύξηση βάρους)
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σωρευτικά και είναι επαναλαμβανόμενα. Αν νιώθεις κάτι από αυτά, μην κάνεις αυτοδιάγνωση. Απευθύνσου σε έναν ειδικό και μην βγάζεις βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα.
Μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του φόβου ύπαρξης της ασθένειας. Άλλοι ανησυχούν για το τι θα πουν η οικογένεια και οι φίλοι τους και φοβούνται ότι θα εκλάβουν την κατάθλιψη ως αδυναμία.
Η θεραπεία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σε προβληματίζει και πώς μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αισθανθείς καλύτερα και να μην ξανακυλήσεις.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας εάν υπάρχει βίαιη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Θα πρέπει να δίνεται πάντα και μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού.
Πηγή: govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις