ΛΑΡΙΣΑ

Κόκκαλης σε Γεωργιάδη στη Βουλή: Τώρα και όχι σε μία πενταετία η προμήθεια της Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού με αναγκαίο εξοπλισμό

Την άμεση ανάγκη προμήθειας της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας με τον αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες υγείας στους καρδιολογικούς ασθενείς, επεσήμανε ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή, επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως η προμήθεια των συγκεκριμένων μηχανημάτων έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία. Ο Λαρισαίος Βουλευτής ωστόσο εστίασε στην ανάγκη τα μηχανήματα αυτά να φθάσουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα αν είναι δυνατό και εντός του έτους και όχι σε 4 με 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα, στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες υγείας ζητούμε και ζητώ με την επίκαιρη να παρέχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, συγκεκριμένα Καρδιολογική Κλινική, κύριε Υπουργέ, η οποία διευθύνεται από τον Καθηγητή κ. Σκουλαρίκη και η οποία κλινική είναι πάρα πολύ κομβική. Είναι κλινική η οποία απευθύνεται σε τουλάχιστον έξι με επτά νομούς, με συνέπεια η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού να καθιστά επείγουσα και αναγκαία την ενίσχυση αυτής.

Συγκεκριμένα: Απαιτείται ένα σύστημα ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου και γεννήτρια πρόκλησης ηλεκτροφυσιολογίας για τις ανάγκες του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής. Σας διαβάζω το έγγραφο το οποίο είχε αποστείλει και στον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας η Καρδιολογική Κλινική: Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη προμήθειας συστήματος ηλεκτροφυσιολογίας που να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό, ώστε να δημιουργεί, επεξεργάζεται, παρουσιάζει και αποθηκεύει καταγραφές. Δεν νοείται στη σύγχρονη καρδιολογία να γίνεται τοποθέτηση βηματοδοτών, συστημάτων αμφικοιλιακής βηματοδότης και συστημάτων απινιδωτών χωρίς να υπάρχει σύστημα ηλεκτροφυσιολογίας για τη διάγνωση και ακόμη περισσότερο τη θεραπευτική αντιμετώπιση σύμπλοκων καρδιακών αρρυθμιών.

Επίσης, δύο είναι τα βασικά για την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας και ψηφιακό καρδιοαγγειακό σύστημα στεφανιογραφίας σύγχρονης τεχνολογίας και κατάλληλο για κάθε είδους καρδιαγγειογραφικών και στεφανιογραφικών εξετάσεων – επεμβάσεων για τις ανάγκες του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής. Σημειωτέον ότι το νέο σύστημα, δηλαδή το καρδιαγγειακό σύστημα στεφανιογραφίας, θα αντικαταστήσει το παλιό.

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνετε ότι για την απλή εξέταση, για βηματοδότη, δεν έχει σήμερα τον απαραίτητο εξοπλισμό η Καρδιολογική Κλινική του του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας και όπως είναι φυσικό και επόμενο και λογικό πηγαίνουν στα ιδιωτικά.

Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας ο εξοπλισμός με τα δύο αυτά μηχανήματα για την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Και ερωτάστε ποια είναι η πρόθεση και αν σκοπεύετε να φροντίσετε για την προμήθεια των συγκεκριμένων μηχανημάτων.

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Στην απάντησή του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου στις 14 Νοεμβρίου 2024 αποφάσισε ότι πρέπει να αγοραστούν: πρώτον, ένας έγχρωμος τρισδιάστατος υπερηχοκαρδιογράφος για τα εξωτερικά ιατρεία της καρδιολογικής κλινικής σε αντικατάσταση μη λειτουργικού συστήματος εικοσαετίας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Δεύτερον –είναι αυτό που μου είπατε τώρα- ένα σύστημα ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου και γεννήτρια πρόκλησης ηλεκτροφυσιολογίας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 120.000 ευρώ με ΦΠΑ. Είναι το μηχάνημα για το οποίο με ρωτάτε. Και τρίτον, ένα ψηφιακό καρδιαγγειακό σύστημα στεφανιογραφίας προϋπολογιζόμενης δαπάνης 650.000 ευρώ. Αυτή ήταν η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου προς τον Υπουργό Υγείας στις 14 Νοεμβρίου 2024.

Σήμερα είμαστε 21 Ιουλίου 2025. Το πρώτο, ο τρισδιάστατος υπερηχοκαρδιογράφος έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη και έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Τα άλλα δύο έχουν ενταχθεί στο ΕΠΑ, στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας. Κατά συνέπεια ξεκινάνε οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για να αγοραστούν και τα τρία μηχανήματα, όχι το ένα για το οποίο με ρωτάτε αλλά και τα τρία. Τρία μαζί για το νοσοκομείο τον Νοέμβριο. Σήμερα Ιούλιος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για τα τρία».

«ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ»

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε στους επόμενους μήνες να βρίσκονται στο νοσοκομείο προς χρήση τα νέα μηχανήματα.

Είπε μεταξύ άλλων: «Το έγγραφο είναι από τις 28 Ιανουαρίου 2025 της καρδιολογικής κλινικής προς τον Περιφερειάρχη με κοινοποίηση στον Διοικητή. Με αυτό το έγγραφο ζητούν δύο μηχανήματα. Το ένα είναι το σύστημα ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου για τον βηματοδότη. Και το δεύτερο, το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό, είναι αυτό το οποίο θα αντικαταστήσει το ψηφιακό καρδιαγγειακό σύστημα στεφανιογραφίας. Θα αντικαταστήσει το παλιό. Γι’ αυτά τα δύο ήταν η ερώτησή μου.

Άκουσα με ικανοποίηση ότι έχουν ενταχθεί. Το θέμα είναι να έρθουν φέτος και όχι μετά από 4-5 χρόνια. Αυτό είναι το ζητούμενο. Σίγουρα είναι μια καλή εξέλιξη το γεγονός ότι το 2025 -αν μπορείτε τουλάχιστον να δεσμευτείτε- θα προμηθευτεί η καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας και με τα δύο αυτά μηχανήματα διότι καλύπτει πολλούς νομούς. Το απαιτούν οι πολίτες της Θεσσαλίας.

Εδώ να εξάρω και τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη. Ξέρετε όμως τι γίνεται, κύριε Υπουργέ; Είπατε για το παλιό νοσοκομείο. Η ερώτηση αφορά το πανεπιστημιακό. Άρα οι παλαιότερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και του πρώην περιφερειάρχη ήταν εκτός πραγματικότητας; Έλεγαν γι’ αυτό το έργο το οποίο πράγματι έχει ξεκινήσει. Δεν ίσχυαν; Προφανώς και δεν ίσχυαν πριν 4 χρόνια οι ανακοινώσεις του κ. Αγοραστού με το Υπουργείο Υγείας. Προφανώς δεν ίσχυαν. Οτιδήποτε θετικό γίνεται στην πόλη μου και στο νομό μου, ναι, θα το λέω, κύριε Υπουργέ, το ξεκαθαρίζω.

Στο δια ταύτα, η καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας επειγόντως πρέπει, εντός του 2025 τουλάχιστον, να έχει προμηθευτεί και με νέο ψηφιακό καρδιαγγειακό σύστημα στεφανιογραφίας, αλλά και με το σύστημα ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου και γεννήτρια πρόκλησης για τους βηματοδότες, γιατί διαφορετικά θα πηγαίνει ο κόσμος στα ιδιωτικά κέντρα και μόνο».

«ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ»

«Αυτό που ευθύνεται και μπορεί να κάνει ο Υπουργός είναι να βρει τις πιστώσεις –τις βρήκα- και να εντάξει τα έργα. Τα έχω εντάξει. Τώρα γίνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Εγώ δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Να το πω για να το καταλάβετε εύκολα. Ξέρω εγώ εάν μια εταιρεία θα κάνει ένσταση στο δικαστήριο; Δεν έχω ιδέα. Ξέρω ότι έχω κινήσει τη διαδικασία. Αν θεωρητικά δεν υπάρχουν ενστάσεις, πράγματι θα μπορούσαν μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν μπει τα μηχανήματα. Αν γίνουν ενστάσεις, είναι το δημόσιο λογιστικό. Μπορεί να πάρει μερικούς μήνες παραπάνω. Πάντως η δρομολόγηση για να μπουν και τα τρία μηχανήματα έχει ξεκινήσει. Θα μπουν και τα τρία» είπε μεταξύ άλλων στη δευτερολογία του, ο Υπουργός Υγείας.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες