ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Αντοχή στα αντιβιοτικά: Τα υπερμικρόβια θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050

Τα υπερμικρόβια, μικρόβια δηλαδή που έχουν αντοχή στα αντιβιοτικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2050. Και επίσης να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία λίγο κάτι λιγότερο από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μελέτης για τη μικροβιακή αντοχή που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και τα αποτελέσματά της παρουσίασε ο Guardian.

Η επένδυση στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων τώρα θα σώσει ζωές

H έρευνα και τα μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες της δεξαμενής σκέψης Center for Global Development, δείχνουν ότι χωρίς συντονισμένη δράση, τα αυξημένα ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά (AMR) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιες ετήσιες απώλειες ΑΕΠ ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το επόμενο τέταρτο του αιώνα.

Επίσης ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ θα ήταν μεταξύ των περισσότερο πληγεισών, εξαιτίας και των πρόσφατων δραστικών περικοπών σε βοήθεια προς άλλες χώρες.

Την εβδομάδα που πέρασε, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργεί τη χρηματοδότηση για το ταμείο Fleming, το οποίο καταπολεμά την αντοχή στα αντιβιοτικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών βοήθειας. Περικοπές 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ή 80% του συνόλου) έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση Τραμπ. Και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει τις δαπάνες για εξωτερική βοήθεια.

Δραματικές συνέπειες

Σύμφωνα με τον Άντονι ΜακΝτόνελ, επικεφαλής συγγραφέα και ερευνητή και πολιτικό συνεργάτη στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, όταν ξεκίνησε η έρευνα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντοχής στα αντιβιοτικά, «αναμενόταν ότι τα ποσοστά θα συνέχιζαν να ακολουθούν τις ιστορικές τάσεις».

Ωστόσο, οι ξαφνικές περικοπές στις δαπάνες για την αναπτυξιακή βοήθεια από όλες αυτές τις χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά αντοχής σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο στην έρευνα.

Ο κίνδυνος όμως υπάρχει και στις χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα ποσοστά AMR υπό έλεγχο. Εκτός εάν τα προγράμματα για την αντοχή στα αντιβιοτικά προστατευθούν από τις περικοπές στα προγράμματα βοήθειας. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Δηλαδή, εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως, ακόμη και σε χώρες της G7.

Αντίθετα, η επένδυση στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων τώρα θα σώσει ζωές και θα αποφέρει δισεκατομμύρια σε μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

Τεράστιο το οικονομικό βάρος

Η έρευνα υπολόγισε το οικονομικό και υγειονομικό βάρος της αντοχής στα αντιβιοτικά για 122 χώρες. Προέβλεψε ότι, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, έως το 2050, οι απώλειες ΑΕΠ στην Κίνα θα μπορούσαν να φτάσουν λίγο κάτω από 722 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, στις ΗΠΑ 295,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στην ΕΕ 187 δισεκατομμύρια δολάρια, στην Ιαπωνία 65,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στο Ηνωμένο Βασίλειο 58,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), οι θάνατοι από AMR αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι 1,34 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία, προβλέπεται να πεθαίνουν κάθε χρόνο 184.000, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση και στον αριθμό όσων αρρωσταίνουν σοβαρά από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια.

Περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ

Τα υπερμικρόβια αυξάνουν τον αριθμό των εισαγωγών στο νοσοκομείο και οδηγούν σε μεγαλύτερες και πιο εντατικές περιόδους νοσηλείες. Επιπλέον απαιτούνται δαπανηρές θεραπείες δεύτερης γραμμής και πιο περίπλοκη φροντίδα. Διότι, οι ανθεκτικές λοιμώξεις είναι περίπου διπλάσιες στη θεραπεία από εκείνες για τις οποίες τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά.

Η μελέτη εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος για την υγεία από τη θεραπεία της AMR θα μπορούσε να αυξηθεί κατά λίγο κάτω από 176 δισεκατομμύρια δολάρια. ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αυξάνονταν από 900 εκατομμύρια δολάρια σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στις ΗΠΑ από 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγο κάτω από 57 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων θα μείωναν επίσης το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά 0,8%, 0,6% και 0,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν όμως οι χώρες επενδύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση των υπερμικροβίων η οικονομία των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 156,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια (9,3 δισεκατομμύρια λίρες) έως το 2050.

Σύμφωνα με τον Δρα Μοχσέν Ναγκάβι, ο κίνδυνος εξαιτίας της αντοχής στα αντιβιοτικά αυξάνεται. Και χωρίς άμεση δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, «τα φάρμακα στα οποία έχουμε πρόσβαση τώρα θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν, προκαλώντας ενδεχομένως μια απλή λοίμωξη να γίνει θανατηφόρα».

Η λύση είναι οι αλλαγές πολιτικής από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και η διασφάλιση ότι όλοι κατανοούν ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά των ιών, λέει.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις