ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συναντήσεις εργασίας για τη νέα ΚΑΠ και την 1η Γ. Σ της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (AREPO)

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε την περίοδο 23 – 26 Ιουνίου 2025 σε συναντήσεις εργασίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των θεσσαλών αγροτών και προβολής και προώθησης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της.
Συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου 2025 ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης επισκέφτηκε τα γραφεία της DG Agri, όπου και συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για τις διατάξεις της νέας ΚΑΠ και τα προγράμματα που αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις 25 και 26 Ιουνίου 2025, ο Δρ. Σταυρίδης, ως Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας AREPO και η κ. Γεωργία Γεωργιάδου, μέλος της ίδιας ομάδας, συμμετείχαν στις εργασίες της 1ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (AREPO).
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε ο νέος κανονισμός της ΚΑΠ για τα προϊόντα με Γεωγραφικές ενδείξεις και συζητήθηκαν οι δράσεις της AREPO για το μέλλον της γεωργίας και της αγροδιατροφής.
Παράλληλα έλαβε χώρα το Συνέδριο με θέμα: «Το όραμα των παραγωγών για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης και Έναρξη της πλατφόρμας GI SMART για τα προϊόντα με Γεωγραφικές Ενδείξεις». Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε η χρησιμότητα της πλατφόρμας GI SMART, ως εργαλείο προώθησης της αγροτικής ανάπτυξης, η οποία θα συνεισφέρει μέσω της επικοινωνίας υπηρεσιών και παραγωγών στη διαμόρφωση ελκυστικών και αποτελεσματικών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των επιχειρήσεων αγροδιατροφής.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων C.Hansen, ο οποίος κατά την ομιλία του στην συνεδρία έναρξης τόνισε ότι τα προϊόντα με Γεωγραφικές Ενδείξεις είναι αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους και προσφέρουν στους παραγωγούς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερες ευκαιρίες στην αγορά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών αλλά και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη.
Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και επιχειρήσεων αγροδιατροφής από περιφέρειες 15 χωρών, περιέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας, συνεργασίας και οργάνωσής τους, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης Υπευθύνου ποιότητας και εμπορίας και δημιουργίας Δικτύου συνεργασίας με εμπόρους, παραγωγούς αγροδιατροφής, τοπικές επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης αναφέρθηκαν πλεονεκτήματα και κίνητρα παραγωγής προϊόντων ποιότητας, προβληματισμοί και προτάσεις όπως, το δικαίωμα ένταξης και των μικρών παραγωγών στη Νέα ΚΑΠ, τη μείωση της φορολογίας στα προϊόντα με Γεωγραφικές ενδείξεις και την ενίσχυση της προβολής τους στους καταναλωτές.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών τονίστηκε η προστιθέμενη αξία των πιστοποιημένων προϊόντων με Γεωγραφικό προσδιορισμό, τα οποία συγχρόνως αναδεικνύουν την κουλτούρα και τις τοπικές παραδόσεις, παράγονται με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, αλλά αποτελούν και ωφέλιμες διατροφικές προτάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις