Βασίλης Ραούλης
Ελεγχόμενη Στάθμευση στη Λάρισα: 4 αλήθειες-2 ψέματα και ένα συμπέρασμα

Η εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στην πόλη μας αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις, αρνήσεις και αρκετή δόση υπερβολής ακόμη και για τα αυτονόητα.
Η απαξίωση των πάντων, η στείρα άρνηση και το ποντάρισμα στην αποτυχία ενός μέτρου που εφαρμόζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις εδώ και χρόνια, είχαν την τιμητική τους σε ένα κομμάτι των πολιτών, κατοίκων μιας πόλης όπου το πρόβλημα της στάθμευσης απόκτησε τεράστιες διαστάσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Και το οποίο, δυστυχώς, παρέμεινε μακριά από τα ενδιαφέροντα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που αποδείχθηκε παντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τις βασικές του πλευρές.
Η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Λάρισας δεν λύνει το πρόβλημα.
Βάζει όμως σειρά, σε μια άναρχη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από τον συνδυασμό τριών παραγόντων:
Το έλλειμμα θέσεων στάθμευσης στο κέντρο, που μεγαλώνει με την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων,
Τη μείωση των θέσεων που προκάλεσε η εφαρμογή των παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ στο κέντρο,
Της λογικής “παρκάρω όπου θέλω και όπως θέλω, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο”.
Λίγο καιρό μετά την εφαρμογή της, η ελεγχόμενη στάθμευση φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα: καλύτερη εξυπηρέτηση οδηγών, αποσυμφόρηση του κέντρου, ενίσχυση της τοπικής αγοράς, αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
Ταυτόχρονα, είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι όταν μια δημοτική αρχή έχει πολιτική βούληση, επιμονή και σχέδιο, μπορεί να δρομολογήσει λύσεις σε προβλήματα που είτε έμοιαζαν άλυτα, είτε παρέμεναν στο απυρόβλητο εξαιτίας ακριβώς της πολυπλοκότητας τους.
Αλήθεια 1η: Η αναζήτηση θέσης στο κέντρο δεν είναι πια καθημερινός «Γολγοθάς». Οι οδηγοί βρίσκουν θέση στάθμευσης σε εύλογο χρόνο, με χαμηλό κόστος.
Αλήθεια 2η: Με μόλις 0,80 ευρώ για 3 ώρες, τα δημοτικά πάρκινγκ προσφέρουν άνετη στάθμευση σε απόσταση αναπνοής από το εμπορικό κέντρο. Οι πολίτες δεν έχουν πια λόγο να διπλοπαρκάρουν ή να ταλαιπωρούνται. Οι δημοτικοί χώροι στην Τσιόγκα, στην Γεωργιάδου, στο παλιό Κτηνιατρείο, στο πρώην ιδιωτικό πάρκινγκ πίσω από τα ΚΤΕΛ, δίνουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς η ένταξη τους στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης τους μετέτρεψε από χώρους μόνιμης στάθμευσης οποιουδήποτε, σε χώρους στάθμευσης όσων θα ήθελαν να κάνουν τις δουλειές τους, στο άλλοτε απλησίαστο κέντρο της πόλης, με ελάχιστο τίμημα.
Αλήθεια 3η: Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου βλέπουν το όφελος καθημερινά. Δεν αναγκάζονται να κάνουν κύκλους με το αυτοκίνητο. Δεν ανταγωνίζονται με επισκέπτες. Σταθμεύουν κοντά στο σπίτι τους, όπως δικαιούνται. Για πρώτη φορά έχουν προτεραιότητα στους χώρους που έχουν οριστεί για αυτούς και αυτό το εξασφαλίζει η αστυνόμευση του μέτρου.
Αλήθεια 4η: Το σύστημα ενισχύει την εμπορική δραστηριότητα. Ο καταναλωτής μπορεί να σταματήσει εύκολα, να ψωνίσει, να κάνει τις δουλειές του και να επισκεφθεί το κέντρο, που γίνεται πιο λειτουργικό, πιο προσιτό, πιο ελκυστικό. Το ότι μπορείς να βρεις χώρο στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους, που ήταν αδύνατο το προηγούμενο διάστημα, όπως η Παπαναστασίου, η Παναγούλη, η Μανδηλαρά κ.α. είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί.
Και όταν η παράνομη στάθμευση περιορίζεται, πεζοί και οι ποδηλάτες κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, το κέντρο αποκτά καλύτερη εικόνα, ο δημόσιος χώρος οργανώνεται με όρους δικαιοσύνης και ισορροπίας.
Δεν ξεχνά κανείς τι ειπώθηκε όταν ανακοινώθηκε το μέτρο.
Κάποιοι έσπευσαν να το απορρίψουν συλλήβδην, χαρακτηρίζοντάς το «εισπρακτικό», «αντιαναπτυξιακό» και «πρόχειρο». Κινδυνολογία, άκρατος λαϊκισμός, υποθετικά σενάρια… Και τώρα; Απορημένα βλέμματα και …σιωπή.
Ψέμα 1ο: Δεν μπορεί να θεωρείται εισπρακτικό ένα μέτρο όταν είναι από τα φθηνότερα στην χώρα. Δεν μπορεί να θεωρείται εισπρακτικό ένα μέτρο που δίνει τη δυνατότητα με την ένταξη των δημοτικών χώρων στάθμευσης σε αυτό, να πληρώνει κάποιος 0,80€ για τρεις ώρες, τη στιγμή που μέχρι τώρα πλήρωνε πολύ περισσότερα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, για λιγότερο χρόνο, για να κάνει τις ίδιες δουλειές.
Ψέμα 2ο: Κάποιοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την δημοτική αρχή για “ιδιωτικοποίηση της στάθμευσης”… Έπρεπε κάτι να ειπωθεί… Η υπόθεση του χώρου στάθμευσης πίσω από τα ΚΤΕΛ και η επαναφορά της χρήσης του στο δήμο, μετά από χρόνια (και ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και νωρίτερα), δίνει μόνη της την απάντηση, καταρρίπτοντας μύθους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν αντιπολιτευτικές ανάγκες.
Προβλήματα;
Φυσικά και υπάρχουν. Όπως είναι φυσικό σε κάθε νέα προσπάθεια. Το θέμα για παράδειγμα, των εργαζόμενων, που έρχονται στο κέντρο από μακρινές αποστάσεις και δεν μπορούν να το προσεγγίσουν με άλλον τρόπο πρέπει να λυθεί. Η δυναμική λειτουργία του συστήματος, η καταγραφή των προβλημάτων και η εξέλιξή του πρέπει να δώσει απαντήσεις το επόμενο διάστημα. Όλα αξιολογούνται καθημερινά και μπορεί να γίνει οτιδήποτε κριθεί τεκμηριωμένα αναγκαίο για την ακόμη πιο δίκαιη, λειτουργική και αποδοτική λειτουργία του συστήματος,
Ταυτόχρονα η αλλαγή της νοοτροπίας αναφορικά με τις μετακινήσεις στο κέντρο, η διαφορετική κουλτούρα, η λιγότερη εξάρτηση από το ΙΧ, ο σεβασμός στο χώρο και τον συμπολίτη μπορεί να κτίσει ένα μέλλον, με επιλογές που υπηρετούν τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής.
Συμπέρασμα:
Η μέχρι τώρα εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στη Λάρισα, δείχνει ότι η πόλη μπορεί να αλλάξει όταν υπάρχει σχέδιο και βούληση. Δείχνει όμως και κάτι βαθύτερο: ότι η σχέση μας με το αυτοκίνητο αλλάζει. Δεν μπορεί η καθημερινότητά μας να περιστρέφεται γύρω από το… πού θα παρκάρουμε.
Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα μετακίνησης: περισσότερη “περπατησιμότητα”, περισσότερο ποδήλατο, χρήση των δημοτικών πάρκινγκ, σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Όχι γιατί το επιβάλλει κάποιος, αλλά γιατί αυτό κάνει την πόλη πιο λειτουργική, πιο βιώσιμη, πιο ανθρώπινη.
Η Λάρισα κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτά τα βήματα είναι προς το μέλλον.
Και κάτι τελευταίο:
Σε 1,5 χρόνο θητείας της νέας δημοτικής αρχής δόθηκαν στους πολίτες:
50 θέσεις δωρεάν στάθμευσης στο οικόπεδο της ΔΥΠΑ (Τσιόγκα)
50 θέσεις δωρεάν στάθμευσης στο Τελωνείο
50 θέσεις στο πρώην Κτηνιατρείο
110 θέσεις στο χώρο πίσω από τα ΚΤΕΛ
και διαμορφώνονται άλλες 110 θέσεις δωρεάν στάθμευσης δίπλα από το παλιό κοιμητήριο, αυξάνοντας περισσότερο από 50% το σύνολο των μέχρι πρότινος δημοτικών θέσεων στάθμευσης.
Αυτά, όταν στα 9 προηγούμενα χρόνια δόθηκαν απλά… υποσχέσεις.
Η πόλη αλλάζει, οι πολίτες βλέπουν και συγκρίνουν.
Βασίλης Ραούλης
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις