ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Είναι επίσημο: Στον εκδοτικό Όμιλο του Γιάννη Φιλιππάκη η διοίκηση και η έκδοση της εφημερίδας «Ελευθερία»

Η «Ελευθερία» στο φύλλο της που θα κυκλοφορήσει αύριο Κυριακή, επιβεβαιώνει τη σχέση με τον εκδοτικό όμιλο του Γιάννη Φιλιππάκη, με δημοσίευμα που περιγράφει με λεπτομέρειες το νέο καθεστώς λειτουργίας της.
Συγκεκριμένα, στο αυριανό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρει τα εξής: «Η «Ε» ακόμη πιο ισχυρή. Εισέρχεται στο κλαμπ των σύγχρονων και δυναμικών εκδοτικών επιχειρήσεων, με ανάληψη της διοίκησης και της έκδοσης από τον Όμιλο Ι. Φιλιππάκη. Δήλωση Δανάης Δημητρακοπούλου».
Δείτε το αυριανό πρωτοσέλιδο και το δημοσίευμα για την αλλαγή σελίδας στην εφημερίδα:
Η πληροφορία πρωτοδημοσιεύτηκε σήμερα στο ασχολούμενο με τις εξελίξεις στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, site, e-tetradio και προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας και η πλέον επιδραστική στον χώρο του περιφερειακού τύπου.
Δημιούργησε ωστόσο ερωτηματικά, η αρχική αναφορά του e-tetradio σε πώληση, γνωστού όντος του περιπεπλεγμένου ιδιοκτησιακού της καθεστώτος. Απάντηση στα ερωτηματικά δίνει το αυριανό δημοσίευμα της «Ελευθερίας» όπου αναφέρεται όχι σε πώληση μετοχών, αλλά σε ανάληψη της διοίκησης και της έκδοσης εφημερίδας από τον Όμιλο Φιλιππάκη.
Ως γνωστόν ο Όμιλος Φιλιππάκη εκδίδει και τις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Εστία», «Espresso», ενώ πρόσφατα αγόρασε και επανεξέδωσε στη Θεσσαλονίκη την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η “Ελευθερία” έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Λάρισα, το πρωινό της 19ης Oκτωβρίου 1922 ως εβδομαδιαία εφημερίδα. Δύο μήνες αργότερα (15 Δεκεμβρίου), καθιερώνεται ως καθημερινή εφημερίδα και το γεγονός θεωρείται μεγάλο τόλμημα, τόσο γιατί οι προηγούμενες προσπάθειες άλλων εκδοτών είχαν καταλήξει σε αποτυχία, όσο και γιατί η Λάρισα, στα χρόνια του ’20, ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη, με 25.000 κατοίκους – οι περισσότεροι των οποίων αναλφάβητοι. Παρ’ όλα αυτά, η νέα εφημερίδα κατορθώνει να δημιουργήσει δικούς της αναγνώστες, ν’ ανοίξει τη διαφημιστική αγορά και να διευρύνει την κυκλοφορία της σ’ ολόκληρο το νομό . Σ’ αυτό συνετέλεσαν δύο παράγοντες: η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας (μ’ ένα μικρό, αλλά ευέλικτο δημοσιογραφικό επιτελείο) και η άρτια εκτυπωτική της εμφάνιση (με τα πλέον σύγχρονα εκτυπωτικά μηχανήματα της εποχής).
Ιδρυτής και εκδότης της νέας εφημερίδας είναι ο 41χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Δημητρακόπουλος. Γεννημένος στο χωριό Λυκόσουρα της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου το 1871, φτάνει στην Αθήνα, σε ηλικία μόλις 9 ετών κι αρχίζει να εργάζεται ως εφημεριδοπώλης στο κεντρικό πρακτορείο Αθηναϊκών Εφημερίδων. Δέκα χρόνια αργότερα (το 1891) μετακινείται στο Βόλο όπου δημιουργεί τη δική του επιχείρηση – ένα μικρό πρακτορείο διανομής εφημερίδων . Το δεύτερο επιχειρηματικό άλμα γίνεται το 1909, στον Αλμυρό, με την επέκταση του πρακτορείου εφημερίδων και την ίδρυση βιβλιοπωλείου και τυπογραφείου. Ενώ, το 1914 επεκτείνεται πλέον στη Λάρισα, εξαγοράζοντας το πρακτορείο εφημερίδων των αδελφών Παπακωνσταντίνου και ιδρύοντας ένα ακόμη βιβλιοπωλείο.
Ωστόσο, το μεγάλο επίτευγμα του Γ. Δημητρακόπουλου είναι η έκδοση της “Ελευθερίας”, διευθυντές της οποίας υπήρξαν τα πρώτα χρόνια, δύο προσωπικότητες της Λάρισας, ο Αντώνης Σιτράς (1922) και ο Βασίλης Ναός (1924). O Γ. Δημητρακόπουλος, πέθανε πλήρης ημερών, το 1967, σε ηλικία 96 ετών.
Το 1935, τη διεύθυνση της “Ελευθερίας” αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Γ. Δημητρακόπουλου, Βασίλης. Μόλις 25 ετών και πτυχιούχος της Νομικής, ο Β. Δημητρακόπουλος, ανανεώνει τον τεχνολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονίζει τη σελιδοποίηση και εμπλουτίζει τη θεματολογία (κυρίως με θέματα κουλτούρας), επιτυγχάνοντας κυκλοφοριακή άνοδο . Ωστόσο, αυτή η πορεία ανακόπηκε το 1941, με την εισβολή των Γερμανών. Η “Ελευθερία” και ο “Ημερήσιος Κήρυκας” -η άλλη εφημερίδα της Λάρισας- εκδίδονται πλέον υπό τον κοινό τίτλο “Λαρισαϊκός Τύπος”, και ο Β. Δημητρακόπουλος αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα, αναπτύσσοντας εκεί άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Μετά την απελευθέρωση, αρχίζει να έχει ενεργό συμμετοχή ο δεύτερος γιος του Γ. Δημητρακόπουλου, ο Παναγιώτης. O Π. Δημητρακόπουλος, γεννήθηκε στο Βόλο, αλλά εγκαταστάθηκε στη Λάρισα από τα παιδικά του χρόνια. Από το 1945 (που ανέλαβε την εφημερίδα), μέχρι τον θάνατό του, (τον Ιούλιο του 2004, σε ηλικία 88 χρόνων), ήταν αυτός που συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα άλματα της “Ελευθερίας”. Ήταν ο πρώτος εκδότης της επαρχίας που πέρασε την εφημερίδα του από την τυπογραφία στην λινοτυπία (1951) και από την λινοτυπία στη φωτοστοιχειοθεσία και την όφσετ εκτύπωση (1981). Αλλά και από τους πρώτους εκδότες που εκσυγχρόνισε την εφημερίδα του, με την ηλεκτρονική τεχνολογία (1992) – ανανεώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα τον εξοπλισμό της. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την πλούσια θεματολογία και την έγκυρη ενημέρωση της εφημερίδας, είχαν σαν αποτέλεσμα η “Ελευθερία” των 500 φύλλων του 1922, να ξεπεράσει κάποια στιγμή τα 22.000 φύλλα, ο όγκος των διαφημιστικών καταχωρήσεων να αυξηθεί σημαντικά, με απόλυτη ανταποδοτικότητα και η οικονομική αυτοτέλεια, από τη μια πλευρά να επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία της και από την άλλη να περιφρουρεί την αντικειμενικότητά της.
Μετά τον θάνατο του Π. Δημητρακόπουλου, τη διεύθυνση της “Ελευθερίας” ανέλαβε η σύζυγός του Δανάη Δημητρακοπούλου. Η φθίνουσα πορεία της εφημερίδας που οδήγησε στο νέο καθεστώς, άρχισε με την άνθηση του ψηφιακού τύπου.
newsroom onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις