ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μπούγας στο ΕΡΤNews για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν αποκλείεται η εξεταστική να καταλήξει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων

syndeseis-2025-07-18-05-29-45-1-frame-293107

Με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους έντονους πολιτικούς διαξιφισμούς που έχει προκαλέσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας βρέθηκε στο στούντιο του ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ καλεσμένους του Κώστα Παπαχλιμίνζου και της Κατερίνας Δούκα, ενώ μεταξύ άλλων τοποθετείθηκε και για τις παθογένειες στην Ιατροδικαστική Πατρών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπούγας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων σε βάρος πολιτικών προσώπων, ούτε έχουν αναδειχθεί από τη μελέτη της δικογραφίας» τονίζοντας πως ακριβώς γι αυτό η Νέα Δημοκρατία πήρε την πρωτοβουλία να πρχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπούγας «μέχρι να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ευρίσκονταν σε πλήρη αφωνία. Δεν είχαμε ακούσει τι προτίθεται να κάνουν. Μιλούσαν γενικά και αόριστα για προανακριτική επιτροπή».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μπούγας τόνισε πως «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Εξεταστική Επιτροπή, αφού παραδώσει το πόρισμά της και μετά την εξέταση της υπόθεσης την οποία θα κάνει, να καταλήξει ότι υφίστανται ενδεχομένως ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος».

«Η προανακριτική δεν είναι το φάρμακο για πάσα νόσο, ούτε κάνουμε προανακριτική για να δώσουμε διέξοδο στα αντιπολιτευτικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ αναλύοντας τη διαδικασία σημείωσε πως «για να γίνει προανακριτική επιτροπή πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων σε βάρος πολιτικών προσώπων. Τέτοιες ενδείξεις, όχι μόνο δεν διαπιστώθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ούτε και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν μελετήσει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι ημερών την δικογραφία, ανέδειξαν».

«Το μόνο το οποίο μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί και έχουμε ακούσει, είναι κάποιοι διάλογοι μεταξύ τρίτων που γίνεται αναφορά σε υπουργούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις σε βάρος των δύο πρώην υπουργών που αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» πρόσθεσε και προχωρώντας στην εξήγηση πως το διαβιβαστικό δεν μπορεί να αποδώσει αδικήματα ούτε ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, διότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπως και κάθε εισαγγελέας ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική έρευνα, δεν δικαιούται, δεν νομιμοποιείται να κάνει ανακριτικές πράξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων, υποχρεούται αμελλητί να διαβιβάσει τη δικογραφία προκειμένου να ελέγξει η Βουλή με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός και το άρθρο 86 του Συντάγματος, αν υπάρχουν απλές ενδείξεις κατ αρχήν για να οδηγήσουν σε σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής και εν συνεχεία αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως κανένας εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από τη Βουλή έλεγχο. Αυτό είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Βουλής. Η Βουλή όταν έρθει μία δικογραφία και γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, οι βουλευτές είναι η μόνη αρμόδια κατά το Σύνταγμα να προτείνουν σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο εισαγγελέας απλώς διαβιβάζει την δικογραφία. Επομένως, η έρευνα γίνεται μετά τη μελέτη της δικογραφίας από τους βουλευτές, οι οποίοι αποφασίζουν σχετικά.

Μάλιστα αναλύοντας περισσότερο τις διαφορές μεταξύ προανακριτικής επιτροπής και εξεταστικής επιτροπής τόνισε πως «στην Προανακριτική Επιτροπή εστιάζουμε στα πρόσωπα και στα φερόμενα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν τελέσει τα πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή. Εστιάζουμε κυρίως στο γεγονός το οποίο από το οποίο προκύπτουν πολιτικές και ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες».

Επιπλέον αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της παραγραφής πιθανών ποινικών αδικημάτων τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συμβεί λόγω της αναθεώρησης του Συντάγματος και αυτό διότι «διότι είχαμε την αποκλειστική προθεσμία του 86, παράγραφος 4» διευκρινίζοντας ότι χρονικά αυτό αφορά όλη την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς για τις «φωνές» που λένε πως οι εξεταστικές δεν φέρνουν αποτέλεσμα τόνισε πως «ένας από ένα από τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι εξεταστικές δεν μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα είμαι κι εγώ. Απλώς μέχρι τώρα τη παρακολουθούμε εξεταστικές επιτροπές όπου προσπαθούν να αναδειχθούν οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων και όχι να ερευνηθεί η υπόθεση. Αν λοιπόν συμβεί αυτό στην Εξεταστική Επιτροπή και έχουμε έναν τέτοιον ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων και επιτρέψτε μου να πω, γίνεται κυρίως μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για αυτά τα ενδιαφέρει περισσότερο, δεν θα οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα. Διότι το αποτέλεσμα πώς προκύπτει; Από τα πορίσματα τα οποία θα καταθέσει εν τέλη η εξεταστική Επιτροπή και κάθε κόμμα έχει το δικό του. Άρα λοιπόν, εάν έχουμε ξανά αυτή την κατάσταση, τότε μπορεί να έχουμε κάνει μια εξεταστική επιτροπή η οποία μπορεί να μην οδηγηθεί πουθενά. Όμως αυτό δεν το θέλουμε ποτέ.

Μάλιστα πρόσθεσε πως σχετικά πορίσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως ένα θεσμικό εργαλείο βελτίωσης των πραγμάτων τονίζοντας πως στη ΝΔ θέλουν να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, «να δούμε σε βάθος χρόνου τι δεν πήγε καλά σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο που είχε δομηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και που δυστυχώς ήταν και η αιτία το υπόβαθρο να υπάρξουν όλες αυτές οι παθογένειες και οι παράνομες πράξεις που οδήγησαν στην κατασπατάληση κοινοτικού χρήματος. Πως μπορεί να αποσιωπηθούν στο μέλλον και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί»

Για την ιατροδικαστική στην Πάτρα

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ιατροδικαστικής υπηρεσία Πατρών έκανε λόγο για «κακή οργάνωση και παθογένειες δεκαετιών στα ζητήματα που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας» διευκρινίζοντας πιο αναλυτικά πως «μέχρι πρότινος είχαμε μια χαλαρή εποπτεία από το Υπουργείο και περιφερειακές ιατροδικαστικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν είχαν καμία συνοχή, ούτε σταθερή και επαρκή εποπτεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό το αλλάξαμε δημιουργώντας μια δομή με Γενική Διεύθυνση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και τέσσερεις Διευθύνσεις στη χώρα»

Αναφερόμενος στις τραγικές δολοφονίες των βρεφών και παιδιών στην Πάτρα που μελέτησε η συγκεκριμένη Ιατροδικαστική Υπηρεσία τόνισε πως «τα συγκεκριμένα εγκλήματα αποτέλεσαν αφορμή να δούμε λίγο τί έγινε στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες» υπογραμμίζοντας πως «όπου υπήρξε αδιαφάνεια, όπου ενδεχομένως υπήρξαν παράνομες πράξεις τις ελέγχουμε και προσπαθούμε να κάνουμε μια ουσιαστική ανασύσταση των εταιρειών δικαστικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τον σκοπό τους, να παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία και ιατροδικαστικές εκθέσεις, έτσι ώστε ούτε να καθυστερούν οι ποινικές διαδικασίες, ούτε σε τεχνητές αναβολές να οδηγούμαστε».

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για τα πρόσωπα τα οποία αποτελούσαν την Ιατροδικαστική Υπηρεσίας της Πάτρας τόνισε πως «θα ελεγχθούν με βάση τους φακέλους, δηλαδή τις πράξεις που έχουν διενεργήσει. Γι αυτό άλλωστε μεταφέρθηκαν οι φάκελοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου ένας προς ένα να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πλημμέλειες ή κάτι πολύ σημαντικότερο και σοβαρότερο και ανάλογα θα πάρουμε και τις αποφάσεις μας», ενώ πρόσθεσε πως «η διαδικασία αυτή θα γίνει με τους κανόνες που προβλέπει το δικαιϊκό μας σύστημα, αντικειμενικά και αμερόληπτα και νομίζω ότι θα είναι σύντομη, δεδομένου ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία είναι μια νευραλγική υπηρεσία του κράτους και δεν μπορεί να παραμένει σε αναστολή λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις