ΛΑΡΙΣΑ

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, μπροστά στον νέο καύσωνα

Από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ανακοινώνονται τα εξής:

«Η θερμοκρασία ετοιμάζεται να χτυπήσει κόκκινο για ακόμη μία φορά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να βρίσκονται έκθετοι σε κινδύνους προβλημάτων υγείας, θανάτων από θερμοπληξία, πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, οικοδομές, επισιτισμό-τουρισμό, ταχυδιανομείς) αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, θερμοκήπια κλπ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (πχ λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι έγκυες και θηλάζουσες, οι εργαζόμενοι με χρόνιες παθήσεις, καθώς και οι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών (αφού ανήκουν και αυτοί στις ευπαθείς ομάδες), όπως κυνικά ομολογούν ακόμα και τα Υπ. Εργασίας και Υγείας και η Επιθ. Εργασίας. Ενώ την ίδια στιγμή κάνουν ότι δεν βλέπουν τις επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ που διαδοχικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για την «ενεργό γήρανση», την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ. Αυτή η πολιτική οδηγεί σήμερα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα να εργάζονται εργαζόμενοι άνω των 60 ετών ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα.

Η προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κοστίζει στους εργοδότες, γι’ αυτό και δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά μόνο εκείνα που βοηθάνε στη διασφάλιση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας. Μέτρα που δεν ακουμπάνε το αναγκαίο και κύριο μέτρο που είναι η προληπτική υποχρεωτική διακοπή της παραγωγής και φτάνουν στο εξοργιστικό σημείο να επισημαίνουν ότι αν ο εργαζόμενος δεν έχει φτάσει να έχει πυρετό πάνω από 38ο C από τη θερμική καταπόνηση, να συνεχίσει να εργάζεται.

Για αυτό και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας για παύση των εργασιών βγαίνουν μία μέρα νωρίτερα (ακόμα και την ίδια μέρα λίγες), αλλάζοντας καθημερινά τις πόλεις που εντάσσονται σε αυτό το μέτρο. Για να διασφαλιστεί ότι η παραγωγική διαδικασία δε θα σταματήσει μόνο σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία, αλλά θα μοιράσει την όποια χασούρα τους για να είναι όλοι τους ευχαριστημένοι.

Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, υλοποιεί μια πολιτική με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, για αυτό και :

Ø Δεν υπάρχει νομοθεσία που να υποχρεώνει τους εργοδότες να σταματούν τις εργασίες όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επικίνδυνες, να λαμβάνουν τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα. Η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας δεν είναι υποχρεωτική, ενώ η ίδια η εφαρμογή της στην πράξη δεν είναι εφικτή, δεδομένης της απουσίας μετρήσεων, της απουσίας ελέγχων και της μη εξασφάλισης προϋποθέσεων για ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.

Ø Δεν εξασφαλίζεται ο ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ø Δεν υπάρχει κάλυψη με ειδικούς γιατρούς εργασίας στη συντριπτική πλειοψηφία των εργασιακών χώρων.

Ø Δεν καταγράφεται καμία επαγγελματική ασθένεια στη χώρα μας και τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ελλιπώς και δεν δημοσιεύονται έγκαιρα.

Ø Η Επιθ. Εργασίας χαρακτηρίζει πολλές περιπτώσεις θανάτων στην εργασία (πχ εγκεφαλικό, ανακοπή) ως «παθολογικά επεισόδια» και δεν προχωρά στη διερεύνησή τους, ώστε να αναδειχθεί ο πιθανός επαγγελματικός κίνδυνος και η εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψή του. Για παράδειγμα, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με θερμική καταπόνηση, διαλάθουν ως «παθολογικά» επεισόδια. Το επόμενο βήμα θα είναι να μην αναγγέλλονται και να μην καταγράφονται.

Απαιτούμε:

ü Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 οC και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία παντού χωρίς διακρίσεις και αποκλείσεις πόλεων και με ενημέρωση από τις προηγούμενες μέρες. Υποχρεωτική διεξαγωγή μετρήσεων στους χώρους εργασίας και διακοπή εργασιών ακόμα και πριν καταστεί υποχρεωτικό με βάση τις αναμενόμενες συνθήκες από την ΕΜΥ. Άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους(μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

ü Πλήρης αποχή από την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, εργαζόμενοι άνω των 60 κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

ü Διαμόρφωση σχεδίου πρόληψης της θερμικής καταπόνηση των εργαζομένων σε κάθε χώρο, που να λαμβάνει υπόψη την παραγωγική διαδικασία (π.χ. συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσων Ατομικής Προστασίας).

ü Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

ü Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

ü Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας, της Επιθεώρησης Μεταλλείων και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλες τις περιοχές της χώρας. Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στην αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

ü Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

ü Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

ü Κάλυψη όλων χώρων εργασίας με υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.

ü Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες