ΚΟΣΜΟΣ
Διαρροή-σκάνδαλο για το Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτεθειμένος ο Βρετανικός στρατός για τους Αφγανούς συνεργάτες του

Μια σοβαρότατη διαρροή προσωπικών δεδομένων που αφορούσε χιλιάδες Αφγανούς πολίτες και οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τον Βρετανικό Στρατό ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πολιτική θύελλα και πλήττοντας καίρια την αξιοπιστία του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπόθεση, η οποία παρέμενε θαμμένη από το 2022, αποκαλύφθηκε μετά την άρση μιας σπάνιας και αυστηρής δικαστικής εντολής απορρήτου (super-injunction), που είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για να εμποδίσει κάθε δημόσια ή κοινοβουλευτική αναφορά στο θέμα.
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Η διαρροή προέκυψε όταν, τον Φεβρουάριο του 2022, υπάλληλος του Υπουργείου Άμυνας απέστειλε κατά λάθος ένα υπολογιστικό φύλλο που περιείχε λεπτομερή προσωπικά στοιχεία περίπου 18.700 Αφγανών. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν υπηρετήσει ως διερμηνείς, οδηγοί ή συνεργάτες των βρετανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. Το έγγραφο αποκάλυπτε ονόματα, τοποθεσίες, ρόλους και επαφές με Βρετανούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων μελών των μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων. Η έκταση της έκθεσης αυτών των ανθρώπων θεωρήθηκε σοβαρή απειλή για τη ζωή τους, δεδομένης της παρουσίας των Ταλιμπάν και των αντιποίνων κατά όσων θεωρούνται συνεργάτες της Δύσης.
Αντί να ενημερωθεί άμεσα το κοινό ή να επιληφθεί το Κοινοβούλιο, η τότε κυβέρνηση των Συντηρητικών αποφάσισε την πλήρη απόκρυψη του περιστατικού μέσω super-injunction, απαγορεύοντας όχι μόνο τη δημοσιογραφική κάλυψη αλλά ακόμη και την κοινοβουλευτική συζήτηση επί του θέματος. Την πολιτική ευθύνη για αυτή την επιλογή φέρουν οι πρώην υπουργοί Άμυνας Μπεν Γουάλας και Γκραντ Σαπς, οι οποίοι φέρονται να επέμειναν στη διατήρηση του απορρήτου, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας.
Όταν η υπόθεση τελικά αποκαλύφθηκε, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του νέου υπουργού Άμυνας, Τζον Χίλι, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για λογαριασμό του κράτους και ανακοίνωσε το τέλος της μυστικής οδού επανεγκατάστασης για τους Αφγανούς. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη από τους ανθρώπους των οποίων η ζωή τέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της διαρροής. Σήμερα κλείνουμε τη μυστική διαδρομή, αποκαλύπτουμε τη ζημία και διαβεβαιώνουμε ότι η εντολή απορρήτου έχει πλέον αρθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ερωτήσεις να απαντήσει». Από την Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαιώθηκε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την οργή του μόλις ενημερώθηκε για το μέγεθος του σκανδάλου και τη διαχείριση του από τους προκατόχους του.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η δημόσια τοποθέτηση της Σουέλα Μπράβερμαν, πρώην Υπουργού Εσωτερικών, η οποία αποκάλυψε ότι είχε αντιταχθεί στη μυστική μεταφορά των θυμάτων της διαρροής στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτηρίζοντας τη διαχείριση της υπόθεσης ως «ντροπιαστική προδοσία».
Το κόστος του σφάλματος είναι τεράστιο: υπολογίζεται ότι το κράτος δαπάνησε πάνω από 850 εκατομμύρια λίρες σε μια επιχείρηση επανεγκατάστασης χιλιάδων Αφγανών, υπό άκρα μυστικότητα, χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των εκατοντάδων αγωγών που κατατίθενται από θύματα της διαρροής, διεκδικώντας αποζημιώσεις για την έκθεση και τον κίνδυνο στον οποίο τέθηκαν.
Πλέον, η Βουλή των Κοινοτήτων προετοιμάζεται για κοινοβουλευτική έρευνα, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Άμυνας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν δημόσια ανεξάρτητη έρευνα με επικεφαλής δικαστικό λειτουργό. Παράλληλα, οι πιέσεις αυξάνονται προς την κυβέρνηση να αποκαλύψει ποιοι έλαβαν τις κρίσιμες αποφάσεις και γιατί απέκρυψαν το γεγονός από τους πολίτες και το κοινοβουλευτικό σώμα επί σχεδόν δύο χρόνια.
Το σκάνδαλο της διαρροής των Αφγανών συνεργατών του βρετανικού στρατού αποκαλύπτει μία δομική κρίση διαφάνειας, ευθύνης και λογοδοσίας που πλήττει το θεσμικό κύρος της χώρας με τις πολιτικές και νομικές συνέπειες να αρχίζουν μόλις.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις