ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας: Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της άρδευσης και τη διαθεσιμότητα νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα

Η φετινή αρδευτική περίοδος εξελίσσεται, όπως είναι γνωστό, υπό ελλειμματικές υδατικές συνθήκες, με τα διαθέσιμα αποθέματα νερού της λίμνης Ν. Πλαστήρα, η οποία αποτελεί φέτος τον κύριο τροφοδότη για τις εκτάσεις που αρδεύονται από επιφανειακά ύδατα στη Θεσσαλία, να αντιστοιχούν στο 70% της απαιτούμενης ποσότητας για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών. Το ελλειμματικό απόθεμα νερού είχε ήδη διαφανεί από την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, οπότε και ανακοινώθηκε από τις 24/3 από τον ΟΔΥΘ ότι η αρδευτική περίοδος έτους 2025 αναμενόταν να εξελιχθεί υπό συνθήκες λειψυδρίας (υδατικό έλλειμμα άνω του 50%). Στόχος ήταν να ενημερωθούν εγκαίρως όλοι οι συναρμόδιοι φορείς διαχείρισης νερού της Θεσσαλίας (Δήμοι και ΤΟΕΒ) και κάθε ενδιαφερόμενος (παραγωγοί-αγρότες), προκειμένου να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα (προσαρμογή καλλιεργειών, προγραμματισμός αρδεύσεων κ.α.).
Κατά την φετινή περίοδο, οι παροχετεύσεις νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα είναι μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών. Ενώ οδεύουμε προς την αιχμή της ζήτησης αρδευτικού νερού (περίοδος μέσα Ιουλίου έως και μέσα Αυγούστου), οι επικρατούσες θερμοκρασίες βαίνουν αυξανόμενες, χωρίς την εκδήλωση βροχοπτώσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Κατά τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, έγινε προσπάθεια να οδηγηθούν ποσότητες νερού προς τα καταληκτικά σημεία του ποταμού Πηνειού, αυξάνοντας την ημερήσια παροχέτευση νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα σε 1.500.000 εκ.κυβικά μέτρα νερού, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε ο συντονισμός με τους ενδιάμεσους φορείς άρδευσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Λαμβανομένων υπόψιν των ποσοτήτων νερού που έχουν ήδη διατεθεί, το σημερινό διαθέσιμο απόθεμα ύδατος για την άρδευση ανέρχεται σε 40 εκ. κυβικά μέτρα, δηλαδή στο 65% της ποσότητας που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά από εδώ και στο εξής η φετινή αρδευτική περίοδος. Επισημαίνεται ότι η μέση κατανάλωση νερού για την άρδευση ανέρχεται σε 25 εκ. κυβικά μέτρα για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Ιουλίου και σε 37 εκ. κυβικά μέτρα για τον μήνα Αύγουστο.
Δεδομένου ότι τα εναπομείναντα υδατικά αποθέματα νερού είναι περιορισμένα, είναι κρίσιμο για όλους τους φορείς άρδευσης να προσαρμόσουν την εσωτερική διαχείριση του νερού και το διαμοιρασμό του στις εκτάσεις δικαιοδοσίας τους, με αύξηση του κύκλου άρδευσης, προκειμένου αφενός να εξυπηρετήσουν όλους τους αρδευτές, αφετέρου να προβούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ύδατος.
Εφιστάται η προσοχή όλων των φορέων (Δήμοι, ΤΟΕΒ) να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, να προσαρμοστούν στα μειωμένα υδατικά αποθέματα και να προβούν σε εξοικονόμηση νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον ΟΔΥΘ πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
Δεδομένης της έντονα ελλειμματικής χρονιάς, το νερό είναι λιγότερο από το απαιτούμενο και είναι αναμενόμενο να λείψει από όλους. Ο βασικός στόχος του Οργανισμού είναι η συμμόρφωση όλων των φορέων, προκειμένου να διαμοιραστεί το έλλειμμα ισότιμα, δεδομένων των συνθηκών.
Μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των αποθεμάτων νερού, που την παρούσα χρονική στιγμή είναι 35% λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, επιδιώκεται αφενός να εξυπηρετηθούν όλοι ισότιμα, αφετέρου να φτάσουμε στο πέρας της αρδευτικής περιόδου με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην αγροτική παραγωγή.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις