ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος στη σύσκεψη στην Περιφέρει: Εύλογη η αγανάκτηση για ευλογιά
"Σε δεινή θέση οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί ζωοτροφών"

«Η έως σήμερα έξαρση της διασποράς των ζωονόσων και εν προκειμένω της ευλογιάς στη χώρα έχει φέρει σε δεινή θέση όχι μόνο τους κτηνοτρόφους -η κτηνοτροφία στη χώρα απειλείται κυριολεκτικά με ξεκλήρισμα- αλλά έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομία. Εύλογα οι κτηνοτρόφοι διατυπώνουν την αγανάκτησή τους διότι δεν είναι δυνατόν να τους ζητούμε σήμερα να συνεχίσουν για άλλους 6 μήνες τον εγκλεισμό των ζώων τους όταν δεν έχει καταβληθεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλούμε η αποζημίωση την οποία δεσμεύτηκε η πολιτεία ότι θα τους καταβάλει για το προηγούμενο διάστημα που τα ζώα τους ήταν έγκλειστα λόγω της πανώλης ή άλλων ζωονόσων. Υπό αυτή την έννοια χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας και βεβαίως στενότερη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής έξαρση των ζωονόσων που πλήττει τι χώρα μετά από πολλά χρόνια». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσερχόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία πλήθους κτηνοτρόφων και αγροτών για το ζήτημα της ευλογιάς και την αντιμετώπισή της.
Συνεχείς υπομνήσεις του προβλήματος
Ο Θεσσαλός πολιτικός ερωτώμενος για τις παρεμβάσεις του προς την κυβέρνηση απάντησε ότι «όσοι με τιμούν με την προσοχή τους ξέρουν ότι ήδη έχω κάνει παραστάσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και για τους κτηνοτρόφους που υφίστανται τις συνέπειες αυτές, άλλα και για τους παραγωγούς ζωοτροφών στην περιοχή μας, οι οποίοι, επίσης, βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες από την αδυναμία διάθεσης των ζωοτροφών που παράγουν».
Επιδοτήσεις στους πραγματικούς δικαιούχους
Απαντώντας στην ερώτηση για τις ενέργειες της πολιτείας για την Θεσσαλία και τον κάμπο, μετά και τις κινητοποιήσεις αγροτών με τρακτέρ που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Λάρισα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι κινητοποιήσεις γίνονται στη σκιά της σκανδαλώδους υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Βούληση της κυβέρνησης είναι το απόστημα αυτό που έσπασε να θεραπευτεί. Η ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ περνάει στην ΑΑΔΕ. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθούν, να επιστραφούν οι ενισχύσεις που κακώς καταβλήθηκαν σε όσους με παράνομο τρόπο ουσιαστικά τις έλαβαν, διότι δεν μπορεί οι τίμιοι πολίτες, οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πληρώσουν το μάρμαρο αυτού του λογαριασμού του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και βεβαίως, να διασφαλιστεί ότι από τούδε και στο εξής οι κοινοτικές ενισχύσεις, οι αγροτικές επιδοτήσεις θα πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους. Από κει και πέρα βεβαίως υπάρχουν συνολικότερα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, με τα κόστη παραγωγής. Εδώ στον θεσσαλικό κάμπο, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, βιώνουμε τις συνέπειες της έλλειψης νερού, του γεγονότος ότι έργα πνοής όπως η μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου δεν έχουν πραγματοποιηθεί δεκαετίες τώρα. Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν ένα κλίμα που δικαιολογεί εν τινί μέτρω και τις κινητοποιήσεις των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου».
Ερωτηματικά για εμβολιασμό
Ο έμπειρος πολιτικός λαμβάνοντας τον λόγο στην συζήτηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, οι οποίοι έθεσαν πολλά ερωτήματα και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς σημείωσε ότι «όλοι γινόμαστε κοινωνοί της αγανάκτησης και της οργής που υπάρχει, γιατί ποτέ άλλοτε τουλάχιστον στα χρονικά που πολιτεύομαι δεν θυμάμαι να είχαμε τέτοια έξαρση των ζωονόσων στη χώρα. Πάντοτε προσπαθούσαμε να κρατάμε τα κρούσματα στη Θράκη, γιατί συνήθως εισέρχονται από την Βουλγαρία και την Τουρκία. Να τα αντιμετωπίζουμε εκεί. Όμως, τέτοια διασπορά και σε τέτοιο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε, όπως και τέτοιες συνέπειες που ζουν οι κτηνοτρόφοι και παράπλευρες στην υπόλοιπη αλυσίδα της παραγωγής. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν υπάρχει εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής φέτας εδώ. Διότι κάναμε αγώνα να συσταθεί η Διεπαγγελματική φέτας στην οποία συμμετέχουν παραγωγοί, μεταποιητές. Το λέω αυτό με αφορμή το αγωνιώδες ερώτημα που τέθηκε για τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός θα έχει συνέπειες στην διακίνηση της φέτας; Ακούω αντικρουόμενες απόψεις. Άλλοι μου λένε ότι θα έχει σε τρίτες χώρες, στην Αυστραλία για παράδειγμα, άλλα δεν θα έχει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η κύρια αγορά μας. Καλό θα ήταν να έχουμε και μια επίσημη άποψη, από τη Διεπαγγελματική φέτας που ως εταίρο θέσπισε η πολιτεία. Και βεβαίως, η επιστημονική κοινότητα να μας πει ποια είναι η εισήγησή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διότι η μεν εκρίζωση, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των κτηνοτρόφων, έχει ένα τίμημα και έπρεπε χθες να καταβληθεί! Να τους λέμε σήμερα κρατήστε τα ζώα σας για άλλους έξι μήνες, μέχρι τέλος του χρόνου έγκλειστα και ταΐστε τα με ζωοτροφές, όταν δεν έχουμε αποζημιώσει τις ζωοτροφές για το προηγούμενο διάστημα; Είναι εύκολο στα λόγια, άλλα δύσκολο στην πράξη να ζητάμε να τηρήσουν με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια τους περιορισμούς που θέτουμε για την εκρίζωση. Άρα, λοιπόν, εάν υπάρχει η λύση του εμβολιασμού χωρίς να έχει συνέπειες στην ποιότητα ή την διακίνηση των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας και εν προκειμένω της Φέτας, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση στην σύσκεψη και την δήλωση του κ. Χαρακόπουλου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://youtu.be/kbOhDtxOow0 και https://youtu.be/H5JVS1wegQw
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις